Τι πρέπει να ξέρετε πριν ξεκινήσετε τη βόλτα σας στους χιονισμένους δρόμους

Τι πρέπει να ξέρετε πριν ξεκινήσετε τη βόλτα σας στους χιονισμένους δρόμους
Ενημερώθηκε: 29/12/19 - 10:46

Χιόνισε !!! Ευκαιρία για παιχνίδια με τα παιδιά σας. Για να παίξετε όμως χιονοπόλεμο θα πρέπει να φτάσετε σε κάποιο χιονισμένο βουνό.

Πριν ξεκινήσετε όμως θα πρέπει να γνωρίζετε μερικά πράγματα. Για παράδειγμα πως και που θα πρέπει να βάλετε τις αλυσίδες, πώς πρέπει να κινείστε, να φρενάρετε η να κατεβαίνετε έναν κατηφορικό δρόμο χωρίς να φρενάρετε αλλά με απόλυτη ασφάλεια. Θα πρέπει να ξέρετε ακόμη ότι ακόμη και τα αυτοκίνητα με κίνηση στους τέσσερις τροχούς χρειάζονται αλυσίδες η ειδικά λάστιχα όταν ο δρόμος είναι παγωμένος. Αλλιώς οδηγούμε όταν βρέχει, αλλιώς  όταν βρεθούμε σε λάσπη και φυσικά αλλάζει η οδηγική συμπεριφορά όταν χιονίζει η όταν διαπιστώσουμε ότι ο δρόμος έχει παγώσει. Γιατί ακόμη και όταν δεν έχει πέσει χιόνι αλλά η θερμοκρασία είναι κάτω από το μηδέν ο κίνδυνος να «φύγουμε» από το δρόμο είναι μεγάλος.

Πριν ξεκινήσετε για την εκδρομή σας στο χιονισμένο τοπίο ενημερωθείτε αν ο δρόμος είναι «καθαρός» , αν έχει περάσει δηλαδή εκχιονιστικό μηχάνημα. Αν δεν έχει περάσει το ειδικό μηχάνημα τότε μην ξεκινήσετε χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες. Και αν δεν ξέρετε πως πρέπει να τις βάζετε κάντε μια πρόβα σε κάποιο βουλκανιζατέρ ενώ ο δρόμο είναι στεγνός. Θυμηθείτε ότι οι αλυσίδες μπαίνουν στις ρόδες που έχουν την κίνηση. Αν το αυτοκίνητό σας έχει την κίνηση μπροστά τότε εκεί θα μπουν οι αλυσίδες. Αν έχετε την κίνηση πίσω τότε θα τις βάλετε πίσω.

Αν κινηθείτε σε χιονισμένους χωματόδρομους υπάρχει περίπτωση να βρεθείτε σε λάσπη. Εκεί θα πρέπει να έχετε σταθερή ταχύτητα.

Θα έχετε στο κιβώτιο ταχυτήτων ανάλογα με την κατάσταση του δρόμου τη 2η η την 1η ταχύτητα και οι κινήσεις σας στο τιμόνι θα είναι σταθερές.

ΧΙΟΝΙ

Θυμηθείτε ότι διαφορετικάνα κινηθείτε χωρίς αλυσίδες. Φυσικά οι κανόνες ασφαλείας είναι ίδιοι για όλους. Αν έχετε 4Χ4 lowκαι Highτότε στις κατηφόρες που ο δρόμος έχει χιόνι βάλτε το lowκαι μην πατήσετε κινούμαστε όταν το χιόνι είναι φρέσκο και διαφορετικά όταν βρεθούμε σε λάσπη. Αν χρειασθεί να διορθώσετε την κίνηση του αυτοκινήτου ανάλογα με την υπερστροφή η την υποστροφή, μπορείτε να το κάνετε τότε οι κινήσεις στο τιμόνι εφόσον είναι απαραίτητες θα γίνουν χωρίς υπερβολές. Θέλει απαλές κινήσεις  στο τιμόνι και όχι υπερβολές στο γκάζι.

Εκείνο που πρέπει να ξέρετε είναι ότι το χιόνι θέλει προσοχή και όχι «μαγκιές». Όσοι έχετε κίνηση στους τέσσερις   τροχούς τα πράγματα είναι πιο εύκολα αφού θα αποφύγετε τα απρόσμενα γλιστρήματα.

Οι κάτοχοι αυτοκινήτων 4Χ4 μπορείτε καθόλου το φρένο. Τα περισσότερα 4Χ4 αυτοκίνητα είναι εφοδιασμένα με το σύστημα Hill  Descent Control . Το σύστημα αυτό αναλαμβάνει να κατεβείτε μια μεγάλη κατηφόρα χωρίς εσείς να αγγίζετε το πεντάλ του φρένου. Αν το πατήσετε θα κάνετε  λάθος.

Όσοι δεν έχετε αυτό το σύστημα καλύτερα να βάλετε αλυσίδες για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Σας συνιστούμε τη χρήση αλυσίδων ακόμη και για λίγα μέτρα δύσκολης διαδρομής. Αν βαρεθείτε να το κάνετε υπάρχει πιθανότητα να  φθείρετε είτε τους τροχούς είτε να προκαλέσετε ζημιά σε άλλα μηχανικά μέρη του αυτοκινήτου.

Αν βρεθείτε  σε ανηφόρα με χιονισμένο δρόμο, πρέπει να έχετε μικρή φόρα και σταθερό γκάζι. Αν δείτε ότι γλιστράτε αλλάξτε …διαδρομή. Εκτός αν έχετε αλυσίδες.

Σε περιοχές που χιονίζει συχνά, οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν μόνιμα λάστιχα χιονιού και δεν χρειάζονται αλυσίδες. Όσοι όμως «βλέπουμε» το χιόνι με τα κιάλια  δεν μπορούμε να έχουμε μόνιμα λάστιχα χιονιού γιατί θα «κάψουμε» τα λάστιχά μας σε μερικές δεκάδες χιλιόμετρα.

Προσοχή ιδιαίτερα στις γέφυρες. Επειδή «περνάει» ψυχρός αέρας το οδόστρωμα στις  περισσότερες γέφυρες παγώνει και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο να περάσετε χωρίς να κόψετε ταχύτητα. Θέλει λίγα και σταθερά χιλιόμετρα. Θυμηθείτε ότι για τον πάγο  χρειαζόμαστε αλυσίδες η «καρφιά» στα λάστιχα.

Στις βόρειες χώρες έχουν λύσει  το πρόβλημά τους με τα χιονολάστιχα κάτι που εμείς δεν έχουμε αφού σπάνια χιονίζει στις δικές μας μεγαλουπόλεις.

Είναι λογικό σε μια χώρα που είναι ηλιόλουστη οι οδηγοί να μην γνωρίζουν τα μυστικά της οδήγησης σε χιονισμένους δρόμους.  Ωστόσο για να μην απογοητεύσουμε όσους θέλουν να πάνε στα χιόνια, τους λέμε ότι μπορούν αλλά με ιδιαίτερη προσοχή. Αν έχουν προηγηθεί άλλα αυτοκίνητα καλό είναι να ακολουθείτε τις ροδιές των προηγουμένων αυτοκινήτων. Όμως πότε μην πηγαίνετε στην άκρη του δρόμου.

Επαναλαμβάνουμε ότι ο δρόμος καλυμμένος με πάγο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος. Η πρόσφυση είναι μηδενική. Ακόμη και οδηγοί αγώνων δεν κινούνται στον πάγο χωρίς ειδικά λάστιχα.

Αν περάσετε όλες τις δυσκολίες και φτάσετε τελικά στον προορισμό σας θυμηθείτε δύο τρία ακόμη πράγματα.

Πρώτον όταν σταθμεύσετε βάλτε τάκους στους τροχούς και μην χρησιμοποιείτε το χειρόφρενο.

Δεύτερον σηκώστε τους υαλοκαθαριστήρες για να μην ακουμπούν στο παρμπρίζ.

Τρίτον σε τακτά χρονικά διαστήματα βάζετε για λίγο μπροστά τον κινητήρα σας. Έτσι θα αποφύγετε φεύγοντας δυσάρεστες εκπλήξεις.

Καλή σας διασκέδαση !!!