Οι δήμοι ζητούν παρέμβαση του κράτους για τις καθυστερήσεις στην απόδοση των τελών από τους παρόχους ρεύματος

 
Τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ απασχόλησε η ενεργειακή κρίση, η αναστολή του τέλους ταφής και οι προσλήψεις προσωπικού οχτάμηνης απασχόλησης

Ενημερώθηκε: 05/10/22 - 02:57

Στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη  πραγματοποιήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, παρουσία του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρή Λιβάνιου.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν τους αυτοδιοικητικούς όπως η ενεργειακή κρίση, η αναστολή που ζητούν στο τέλος ταφής αλλά και οι προσλήψεις προσωπικού οχτάμηνης απασχόλησης.

Πλατφόρμα ταυτοποίησης οφειλών και εισπράξεων  για τις καθυστερήσεις των δημοτικών τελών από τους παρόχους ρεύματος 

Στο πρόβλημα των καθυστερήσεων της απόδοσης των δημοτικών τελών στους Δήμους  από τους παρόχους  ρεύματος αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θοδωρής Λιβάνιος, ανακοινώνοντας τη δημιουργία πλατφόρμας, μέσω της οποίας θα  διασταυρώνουν οι Δήμοι και θα βλέπουν οι πολίτες τις οφειλές και εισπράξεις προς τις ενεργειακές εταιρίες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των πολύμηνων καθυστερήσεων. Ο κ. Λιβάνιος παράλληλα ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών από τους Δήμους για την υλοποίηση ψηφιακών έργων, λέγοντας : «Δεν νοείται ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας εάν δεν είναι μπροστά η Αυτοδιοίκηση. Ο κάθε πολίτης βλέπει πρώτα τον δήμο και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε αυτό. Υπάρχουν πολλά έργα να γίνουν ακόμη, βαριά έργα που χρηματοδοτούνται από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα αλλάξουν τις ζωές όλων αναφορικά με υπηρεσίες που μας ταλαιπωρούν και δαπανώνται πολλές ώρες εργαζομένων».  Επίσης  ενημέρωσε τα μέλη της ΚΕΔΕ για το έργο της αναβάθμισης των ΚΕΠ σε όλη τη χώρα υπογραμμίζοντας πως  βρίσκεται στην τελική  ευθεία και πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα υποβληθεί στην Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης. Τέλος ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ζήτησε από τους δήμους να επισπεύσουν την υποβολή προτάσεων για τις «Έξυπνες Πόλεις».

Αναστολή του τέλους ταφής εως τον Δεκέμβριο του 2023, ζητούν οι Δήμοι

Από τη μεριά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε στο θέμα αναστολής του τέλους ταφής και ενημέρωσε τους δημάρχους για τα αποτελέσματα της συνάντησης της ΚΕΔΕ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Οικονομικών για τη στήριξη των Δήμων στην ενεργειακή κρίση. Συγκεκριμένα ο κ. Παπαστεργίου  σχετικά με το τέλος ταφής και την αναστολή που ζητά η ΚΕΔΕ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 εξήγησε  πως «το θέμα το θέσαμε ξανά και ξανά στους υπουργούς. Δεν έχει νόημα να συζητάμε πώς θα πάρουμε επιπλέον χρηματοδότηση, για να τα βάλουμε στη μία τσέπη καλύπτοντάς ανάγκες μας και από την άλλη να τα βγάλουμε για το τέλος ταφής. Είναι ξεκάθαρο πως λόγω της ενεργειακής κρίσης δεν μπορεί το τέλος ταφής να πληρωθεί». Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανακοίνωσε  πως οι απόψεις των δημάρχων θα τεθούν το επόμενο διάστημα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ρύθμιση στον οδοφωτισμό για εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ τα σχολεία ευθύνη του κράτους   

Αναφορικά με την εξοικονόμηση ενέργειας που επιβλήθηκε στους Δήμους, υπογράμμισε πως  «Μας ζητήθηκε από τα υπουργεία να βάλουμε τα δυνατά μας και να κάνουμε οικονομία όπου μπορούμε. Θεωρώ πως το “σβήστε τα φώτα πια δεν υπάρχει πια ως προτροπή”. Μιλήσαμε με τον ΔΕΔΔΗΕ για να δούμε μήπως υπάρχει ρύθμιση ώστε τα φώτα να σβήνουν μισή ώρα νωρίτερα τα ξημερώματα. Και για λόγους συμβολισμού να περιορίσουμε σπατάλες -εάν υπάρχουν τέτοιες», ενώ στο θέμα της θέρμανσης στα σχολεία  ο κ.Παπαστεργίου είπε πως «οι υπουργοί συμφώνησαν ότι τα σχολεία και το κόστος λειτουργίας τους είναι ευθύνη του κράτους και πως θα δοθούν οι επιπλέον δαπάνες».

Τέλος, ο κ.Παπαστεργίου αναφορικά με τα 8μηνα του ΟΑΕΔ προανήγγειλε συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη.

Πρ. ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας :«Δύσκολη θητεία, τι άλλο μας περιμένει» 

Από τη μεριά του ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Ιγνάτιος Καϊτεζίδης σε έναν σύντομο απολογισμό  ανέφερε πως «Περάσαμε δύσκολη θητεία, η οποία συνδέθηκε με την covid κι αμέσως μετά είχαμε τον πόλεμο και την ενεργειακή κρίση, ενώ έχουμε μπροστά μας έναν ακόμη χρόνο για να δούμε τι άλλο θα μας περιμένει. Ελπίζω όχι δυσάρεστο. Κατά γενική ομολογία όμως, η Αυτοδιοίκηση στάθηκε όρθια ιδιαίτερα τη διετία της πανδημίας, αφού έδωσε λύσεις, βοήθησε την Πολιτεία, ενώ οι υπηρεσίες μας ήταν οι μοναδικές που μπήκαν κυριολεκτικά στα σπίτια των συμπολιτών μας». 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ