Αναβολή των τουρκικών εκλογών ζητά η Ευρώπη-«Να κοιτάζετε τη δουλειά σας», λέει ο Γιλντιρίμ

 
Αναβολή των τουρκικών εκλογών ζητά η Ευρώπη-«Να κοιτάζετε τη δουλειά σας», λέει ο Γιλντιρίμ

Ενημερώθηκε: 24/04/18 - 21:25

Την αναβολή των πρόωρων Προεδρικών και Βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία ζητά το Συμβούλιο της Ευρώπης, αίτημα το οποίο έφερε αντίδραση από τον Μπιναλί Γιλντιρίμ και την Άγκυρα.

Η Επιτροπή εξέφρασε την εκτίμηση ότι διακυβεύεται η νομιμότητα των πρόωρων εκλογών, εξαιτίας της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία. «Να κοιτάζετε τη δουλειά σας», απάντησε ο Τούρκος πρωθυπουργός, σε κοινές δηλώσεις με τον Μαριάνο Ραχόι.

«Η Τουρκία έχει διεξάγει εκατοντάδες διαφανείς, δημοκρατικές εκλογές με συμμετοχή άνω του 85%. Δεν θα διεξαγάγουν αυτοί εκλογές, αλλά η Τουρκία», πρόσθεσε ο Γιλντιρίμ.

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Παρακολούθησης εξέφρασε βαθιά ανησυχία ότι στην Τουρκία δεν θα διεξαχθούν πραγματικά δημοκρατικές εκλογές και υπογράμμισε ότι διακυβεύεται η νομιμότητα της διαδικασίας. Ακόμη, υπενθύμισε στην Αγκυρα ότι θα πρέπει να τηρεί τις θεμελιώδεις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανάμεσα σε αυτές τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.

Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή επισήμανε ότι το γεγονός πως οι εκλογές θα γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα- τον Ιούνιο- δεν αφήνουν στα κόμματα αρκετό χρόνο, ενώ αποδοκίμασε ότι την ημέρα που προκηρύχθηκαν οι εκλογές, η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την 7η επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει τεθεί σε ισχύ από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

«Είναι αδύνατο να διεξαχθούν πραγματικά δημοκρατικές εκλογές υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης και εν μέσω επιχειρήσεων ασφαλείας στη νοτιοανατολική Τουρκία», σημειώνεται ακόμη και εκφράζεται η ανησυχία ότι η πιθανή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στα εκλογικά τμήματα θα επιδράσει αποτρεπτικά για τους ψηφοφόρους.