Δημοψήφισμα στα Σκόπια: Παρακολουθείστε LIVE τις εξελίξεις

 
Δημοψήφισμα στα Σκόπια:Ανένδοτος ο Ζόραν Ζάεφ παρά την ψυχρολουσία στο δημοψήφισμα-Δεν σκοπεύει να πάει σε εκλογέ –Τι σημαίνει το όποιο αποτέλεσμα για Ελλάδα-Σκόπια-Live οι εξελίξεις

Ενημερώθηκε: 01/10/18 - 02:50

«Πύρρειος νίκη» για τον Ζόραν Ζάεφ χαρακτηρίζεται το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος στα Σκόπια. Μπορεί από όσους πήγαν στις κάλπες, πάνω από το 90 % να ψήφισαν «ναι», αλλά η μικρή συμμετοχή, μόλις 36% των εγγεγραμμένων, ρίχνει βαρειά τη σκιά στη πολιτική σκηνή της χώρας.

Από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ πατώντας πάνω στο υψηλό ποσοστό που έλαβε το «ναι» δήλωσε πως ο λαός έκανε μια πολύ σημαντική επιλογή, και η απόφαση που έλαβε σήμερα δεν ήταν εύκολη, αλλά έπρεπε να ληφθεί.

«Τώρα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον, ανέφερε και απηύθυνε έκκληση στην αντιπολίτευση και σε όλα τα πολιτικά κόμματα να ενωθούν γύρω από το κρατικό και εθνικό συμφέρον και να ξεπεράσουν τα στενά κομματικά συμφέροντα. Η αντιπολίτευση γνωρίζει και οι πολίτες γνωρίζουν ότι μια καλύτερη συμφωνία με την Ελλάδα δεν θα γίνει και δεν μπορεί να γίνει. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση και δεν μπορεί να υπάρξει. Ας μην παίζουμε παιχνίδια με το μέλλον μας», είπε ο Ζόραν Ζάεφ.

«Στην περίπτωση που δεν εξασφαλισθεί η πλειοψηφία που χρειάζεται για την ψήφιση στο Κοινοβούλιο των συνταγματικών αλλαγών που προβλέπονται η έσχατη λύση που μας απομένει είναι το δημοκρατικό εργαλείο των πρόωρων εκλογών , στα τέλη Νοεμβρίου», δήλωσε ο Ζάεφ.

«Η διαδικασία πρέπει να επισπευστεί προκειμένου να δοθεί χρόνος στην βουλή των Ελλήνων να αποφασίσει για την συμφωνία πριν από τις ευρωεκλογές», ανέφερε.

Ο Ζάεφ αναφέρθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα υπογραμμίζοντας πως και οι δύο παραμένουν προσηλωμένοι στην υλοποίηση της συμφωνίας.

Το αποτέλεσμα

Με καταμετρημένες τις ψήφους από το 97% των εκλογικών τμημάτων υπέρ του ΝΑΙ ψήφισε το 91,37% και υπέρ του ΟΧΙ το 5,64% .

Η συμμετοχή σύμφωνα με στοιχεία από το 85,71% των εκλογικών τμημάτων ήταν 36,11%. Μη έγκυρο είναι 2,94%.

Το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ απαιτεί μίνιμουμ συμμετοχής 50% για να καταστεί το δημοψήφισμα δεσμευτικό.

Η πολιτική σημασία του «Ναι» και του «Όχι»

Ωστόσο, εδώ αξίζει φυσικά να αναλύσουμε τα σενάρια του τι θα σημάνει είτε το «Ναι» είτε το «Όχι» για Ελλάδα και Σκόπια.

Και φυσικά μιλάμε για πολιτικό αντίχτυπο και στις δύο πλευρές.

Για τα Σκόπια

Ο τελικός αριθμός των ανθρώπων που θα κατέβουν να ψηφίσουν θα είναι κι αυτός που θα κρίνει το πολιτικό αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας και όχι το τελικό αποτέλεσμα που λογικά θα κλίνει σημαντικά προς το ναι. Το ερώτημα είναι όμως, το εάν η συμμετοχή θα ξεπεράσει το 50%, των 1,8 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό και ο Ζόραν Ζάεφ δεν θα το θεωρήσει επιτυχία σε καμία περίπτωση, αφού το πολιτικό του μέλλον προβλέπεται ζοφερό, ενώ η συμφωνία παγώνει.

Και να υπερψηφιστεί η συμφωνία και να ξεπεραστεί το το 50%-πράγμα απίθανο έως τώρα- το κυβερνών κόμμα θα αναζητήσει έναν αριθμό 15-17 βουλευτών από την αξιωματική αντιπολίτευση για να το καταφέρει. Εφόσον ξεκινήσει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στις επιτροπές της βουλής, υπάρχει ένα ελάχιστο χρονικό περιθώριο 100 ημερών που θα πρέπει να αναλωθεί μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι αλλαγές.

Για την Ελλάδα

Στην περίπτωση που η κάλπη στη γειτονική χώρα απορρίψει τη συμφωνία και το όλο ζήτημα δεν προχωρήσει, τα πράγματα για την ελληνική κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα είναι σχετικά ανώδυνα. Αυτό είναι άλλωστε και το σενάριο που εδώ και καιρό εκτιμά ο Πάνος Καμμένος ότι θα επικρατήσει.

Αν όμως το αποτέλεσμα είναι υπέρ της συμφωνίας και προχωρήσει και η συνταγματική αναθεώρηση στην γειτονική χώρα, τότε η … “πορεία των πραγμάτων”, όπως είχε πει και ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, θα απαιτήσει να προχωρήσουν και οι διαδικασίες κύρωσης από την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, εάν οι διαδικασίες στην γειτονική χώρα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Γενάρη, τότε η συμφωνία θα έρθει στην ελληνική Βουλή περί τα τέλη Φλεβάρη με Μάρτιο. Έτσι άλλωστε μπορεί να εξηγηθεί και η πρόσφατη “συμφωνία-κυρίων” μεταξύ Τσίπρα και Καμμένου για “ανακωχή” στο συγκεκριμένο θέμα μέχρι τον Μάρτιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

Παρακολουθείστε παρακάτω στο live του thepressroom.gr τις εξελίξεις:

  • 02:46

    Δήλωση του Ζόραν Ζάεφ για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών:

    «Στην περίπτωση που δεν εξασφαλισθεί η πλειοψηφία που χρειάζεται για την ψήφιση στο Κοινοβούλιο των συνταγματικών αλλαγών που προβλέπονται η έσχατη λύση που μας απομένει είναι το δημοκρατικό εργαλείο των πρόωρων εκλογών , στα τέλη Νοεμβρίου», δήλωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

    «Η διαδικασία πρέπει να επισπευστεί προκειμένου να δοθεί χρόνος στην βουλή των Ελλήνων να αποφασίσει για την συμφωνία πριν από τις ευρωεκλογές», ανέφερε ο κ. Ζάεφ.

  • 02:42

    Με καταμετρημένες τις ψήφους από το 97% των εκλογικών τμημάτων υπέρ του ΝΑΙ ψήφισε το 91,37% και υπέρ του ΟΧΙ το 5,64%. Η συμμετοχή σύμφωνα με στοιχεία από το 85,71% των εκλογικών τμημάτων ήταν 36,11%. Μη έγκυρο είναι 2,94%.

  • 02:40

    Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την υποστήριξη που εκφράστηκε την Κυριακή στην αλλαγή του ονόματος της πΓΔΜ στο δημοψήφισμα το οποίο διεξήχθη στη χώρα των Βαλκανίων, διαβλέποντας μια «ιστορική ευκαιρία» να δοθεί τέλος στη διαφορά της με την Ελλάδα για το ζήτημα αυτό.

    «Προτρέπω όλους τους πολιτικούς ηγέτες και τα κόμματα να αδράξουν αυτή την ιστορική ευκαιρία με εποικοδομητικό τρόπο και με υπευθυνότητα», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ μέσω Twitter. «Η πόρτα του NATO είναι ανοικτή», συνέχισε, όμως πρώτα «όλες οι εθνικές διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν», τόνισε.

  • 02:39

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση προέτρεψε όλα τα μέρη να «σεβαστούν» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής για την αλλαγή του ονόματος της πΓΔΜ, η οποία εγκρίθηκε μεν με μεγάλη πλειοψηφία, αλλά καταγράφηκε τεράστια αποχή.

    «Συγχαίρω τους πολίτες οι οποίοι ψήφισαν σήμερα (σ.σ. χθες) στο συμβουλευτικό αυτό δημοψήφισμα ασκώντας τις δημοκρατικές τους ελευθερίες», ανέφερε μέσω Twitter ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, ο Γιοχάνες Χαν.

  • 01:20

    Η πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διατύπωσε ικανοποίηση για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ και λύπη για τη μεγάλη αποχή. Με δήλωσή της η επικεφαλής της ομάδας Ούντο Μπούλμαν κάλεσε την αντιπολίτευση να σεβαστεί τη βούληση της πλειοψηφίας των ψηφισάντων.

  • 23:13

    Δηλώσεις μετά το δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ έκανε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και του VMRO DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοφσκι, που τόνισε πως ο λαός ψήφισε κατά της συμφωνίας τον Πρεσπών και κάλεσε τον Ζόραν Ζάεφ να ετοιμάζεται για πολιτική συνταξιοδότηση.

    Χαρακτήρισε το δημοψήφισμα αποτυχία και τόνισε πως το γεγονός πως η αποχή ήταν τόσο μεγάλη αποτελεί ήττα για τη Συμφωνία. Η κυβέρνηση Ζάεφ, σύμφωνα με τον Μίτσκοφσκι, έχει χάσει τη νομιμοποίησή της και γι’ αυτό πρέπει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Ο ηγέτης της σκοπιανής αντιπολίτευσης έκρινε πως ήταν λάθος του Ζάεφ ο οποίος είπε ότι έκανε κακή συμφωνία. Σύμφωνα με τον Μίτσκοφσκι, η αποχή ήταν ένα ηχηρό μήνυμα. «Εδώ ζουν Μακεδόνες, η ταυτότητά μας είναι μακεδονική, η γλώσσα μας είναι μακεδονική» είπε ο ηγέτης τουVMRO και τόνισε: «ο λαός σας κέρδισε. Θα σας νικήσουμε γιατί ο λαός είναι μαζί μας. Θα σας νικήσουμε γιατί ο λαός είναι κατά της Συμφωνίας».

  • 22:23

     

    Στο 43,47% καταμετρημένο το ΝΑΙ συγκεντρώνει 90,72% και το ΟΧΙ 6,26%.

  • 21:47

    Το «ΝΑΙ» στη Συμφωνία των Πρεσπών θριαμβεύει, όπως φαίνεται.

    Με καταμετρημένο το 20% υπέρ της συμφωνίας ψήφισε το 90,89% (110.507 ψήφοι) ενώ εναντίον της το 6,14%. (7.643 ψήφοι)

    Η αποχή, ωστόσο, ήταν ο μεγάλος νικητής της αναμέτρησης, αφού η προσέλευση άγγιξε το 35%, πολύ κάτω από το όριο του 50% + μία ψήφο που απαιτεί το Σύνταγμα για να είναι δεσμευτικό το δημοψήφισμα.

  • 21:33

    Με καταμετρημένο το 20,21% των εκλογικών τμημάτων: 91% υπέρ, 6% κατά

  • 20:38

    Την εκλογική διαδικασία παρακολούθησε αριθμός ρεκόρ εκλογικών παρατηρητών: 11.907 από την ΠΓΔΜ και 493 ξένοι, ενώ πήραν διαπιστεύσεις 83 δημοσιογράφοι από 32 ΜΜΕ.

  • 20:15

    Οι κάλπες έκλεισαν και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία για τη συμμετοχή, μέχρι τις 18:30 (ώρα ΠΓΔΜ, 19:30 ώρα Ελλάδας) η συμμετοχή είχε φτάσει στο 34,09% ανακοίνωσε ο Όλιβερ Ντερκόφσκι, πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής

    Ο Ζόραν Ζάεφ πρόκειται να κάνει δήλωση μετά το τέλος του δημοψηφίσματος. Και θα το κάνει στο κέντρο Τύπου όπου βρίσκονται και οι ξένοι δημοσιογράφοι. Η ώρα δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί. Ούτε το τι θα πει, αφού αυτό εξαρτάται από το ποσοστό της συμμετοχής

  • 19:32

    Σε 35 λεπτά κλείνουν οι κάλπες στην ΠΓΔΜ. Δύο ώρες πριν το κλείσιμο της κάλπης, το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα παραμένει αρκετά χαμηλό.

    Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της ΠΓΔΜ, το ποσοστό συμμετοχής μέχρι τις 17:00 τοπική ώρα ανήλθε στο 29%.

  • 19:22

    Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ διεμήνυσε πως είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει την συμφωνία για το ονοματολογικό εάν επικρατήσει το «Ναι», ακόμα κι εάν η συμμετοχή δεν είναι επαρκής.

    «Προσδοκώ πως το κοινοβούλιο θα ακολουθήσει την απόφαση της πλειοψηφίας των πολιτών» για την κατεύθυνση της χώρας, έγραψε στο Twitter ο κ. Ζάεφ. Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα διέγραψε την επίμαχη ανάρτηση.

  • 18:33

    -Οι κάλπες στην ΠΓΔΜ άνοιξαν στις 07:00 (08:00 Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:99 (20:00) ώρα Ελλάδας. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται περίπου στις 22:00 (Ελλάδας).