Διεθνής Αμνηστία προς Ελλάδα: Σταματήστε την πώληση πυρομαχικών στην Σαουδική Αραβία

 
Καμπανάκι Διεθνούς Αμνηστίας: Η Ελλάδα δεν πρέπει να πουλήσει 300.000 βλήματα τύπου 105 mm στη Σαουδική Αραβία για χρήση στην Υεμένη

Ενημερώθηκε: 27/11/17 - 18:30

Με ανακοίνωσή της, η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει τις ανησυχίες της σχετικά με την πώληση πυρομαχικών στην Σαουδική Αραβία από την Ελλάδα.

Η Διεθνής Αμνηστία τονίζει στην ίδια ανακοίνωση ότι με την επικύρωση της Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων στις 30 Μαρτίου 2016, η Ελλάδα δεσμεύτηκε ότι δεν θα προχωράει σε πώληση όπλων, όταν υπάρχει πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν για παραβιάσεις της διεθνούς νομοθεσίας», ενώ καλεί στην Ελλάδα να ανακαλέσει τις πωλήσεις πυρομαχικών και γενικότερου πολεμικού υλικού προς την Σαουδική Αραβία.

Τι αναφέρεται στην ανακοίνωση:

«Ενας στρατιωτικός συνασπισμός, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, έχει εμπλακεί σε μια βίαιη σύγκρουση στην Υεμένη, από τον Μάρτιο του 2015, και έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες επιθέσεις που παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων αδιάκριτων και δυσανάλογων αεροπορικών επιθέσεων, οι οποίες έχουν σκοτώσει και τραυματίσει πολλούς πολίτες. Αυτές οι αεροπορικές επιδρομές έχουν στοχεύσει νοσοκομεία, σχολεία, αγορές και τζαμιά. Ορισμένες από αυτές τις επιθέσεις αποτελούν εγκλήματα πολέμου», σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία και παράλληλα τονίζει ότι η ίδια, έχει τεκμηριώσει τουλάχιστον 35 αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίοι φαίνεται να έχουν παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, σκοτώνοντας τουλάχιστον 504 πολίτες, συμπεριλαμβανομένων 153 παιδιών.

Πηγές ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε

Υεμένη,

«Ο ΟΗΕ και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Υεμένη έχουν τεκμηριώσει δεκάδες ακόμη. Η πλειοψηφία των θανάτων αμάχων οφείλεται σε αεροπορικές επιθέσεις από το συνασπισμό αυτό. Σύμφωνα με το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τουλάχιστον 5,144 πολίτες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 1.200 παιδιά, έχουν επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν και άλλοι 8.749 πολίτες τραυματίστηκαν από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση τον Μάρτιο του 2015. Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων πιθανόν να υπερβαίνει αυτούς τους αριθμούς. Η Διεθνής Αμνηστία έχει τεκμηριώσει ότι οι χιλιάδες θάνατοι αμάχων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που προκαλούνται από αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία, παραβιάζουν το δίκαιο του πολέμου και συνιστούν εγκλήματα πολέμου. Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα δεν πρέπει να πουλήσει 300.000 βλήματα τύπου 105 mm στη Σαουδική Αραβία για χρήση στην δεδομένου του πραγματικού κινδύνου για χρήση σε παράνομες επιθέσεις», προσθέτει.

Μαξίμου: Αποκαλύφθηκε η σκευωρία του κ. Μητσοτάκη

Διεθνής Αμνηστία

«Σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο της Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων, τονίζει η , οι μεταφορές όπλων δεν πρέπει να επιτραπούν στον συνασπισμό της Σαουδικής Αραβίας για χρήση στην Υεμένη, από τη στιγμή που εξακολουθεί να είναι γνωστό από άμεσα διαθέσιμες και αξιόπιστες πληροφορίες ότι τα όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη ή τη διευκόλυνση σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου ή να επιτραπεί για τέτοια χρήση, κατά παράβαση της Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων, ιδίως των άρθρων 6, 7 και 11. Ως χώρα που έχει επικυρώσει τη Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων, η Ελλάδα υποχρεούται να προβεί σε αξιολόγηση, σύμφωνα με το άρθρο 7 της Συνθήκης, για την πιθανότητα να διοχετευθούν στο εξωτερικό συμβατικά όπλα, πυρομαχικά και εξαρτήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα ή του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Σύμφωνα με το άρθρο 11, η Ελλάδα πρέπει επίσης να αξιολογήσει τον κίνδυνο κατάχρησης των συμβατικών όπλων που καλύπτονται από τη συνθήκη. Και αν θεωρηθεί πως ενέχεται κίνδυνος να προκύψουν αρνητικές συνέπειες για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, τότε δεν μπορεί να δοθεί άδεια εξαγωγών».