Η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει πιθανή μείωση του στόχου για το έλλειμμα

 
Η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει πιθανή μείωση του στόχου για το έλλειμμα

Ενημερώθηκε: 26/11/18 - 10:05

Η ιταλική κυβέρνηση θα συνέλθει απόψε για να συζητήσει πιθανή μείωση του στόχου της για το έλλειμμα, δήλωσε σήμερα κυβερνητική πηγή, κάτι το οποίο θα μπορούσε να ανοίξει εκ νέου τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Ρώμη και τις Βρυξέλλες για να αποφευχθεί μια πειθαρχική διαδικασία κατά της Ιταλίας.

Η Ρώμη κινδυνεύει να υποβληθεί σε μια πειθαρχική διαδικασία από τους Ευρωπαίους εταίρους της μετά την παρουσίαση του σχεδίου προϋπολογισμού της για το 2019, αναθεωρώντας τους δημοσιονομικούς της στόχους σε σχέση με αυτούς που είχαν συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Τον δίαυλο επικοινωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση προσπάθησε να αφήσει ανοιχτό και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, μετά το δείπνο που είχε το Σάββατο στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα αποφευχθούν οι κυρώσεις προς τη χώρα.

Στο δείπνο που αποτέλεσε μια ευκαιρία για να συζητηθούν οι αιτίες που οδήγησαν στην αντιπαράθεση της Κομισιόν με την κυβέρνηση της Ρώμης συμμετείχαν, επίσης, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία.

«Επαναλάβαμε ότι είμαστε ανοικτοί στον διάλογο, σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού. Πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο αυτό. Ελπίζω να αποφευχθεί η διαδικασία επιβολής κυρώσεων» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός αμέσως μετά το δείπνο. «Δεν μιλήσαμε για τα συνολικά μεγέθη του προϋπολογισμού. Φυσικά δεν υπαναχώρησα σε ό,τι αφορά τις καθοριστικές μεταρρυθμίσεις μας», πρόσθεσε ο Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος από τη συνάντηση.