Εκτός ελέγχου η κακοκαιρία στην Αλβανία: Έστειλε βοήθεια η Ελλάδα

 
Η Αλβανία χτυπήθηκε ίσως από τις χειρότερες βροχές της ιστορίας της-Η συνδρομή της Ελλάδας (ΦΩΤΟ)

Ενημερώθηκε: 08/12/17 - 23:05

Είναι απίστευτο το κύμα κακοκαιρίας που χτύπησε την Αλβανία τις τελευταίες μέρες.

Η γειτονική χώρα χτυπήθηκε ίσως από τις χειρότερες βροχές της ιστορίας της και οι φωτογραφίες, μιλάνε από μόνες τους, καθώς τα πάντα πλημμύρισαν, ενώ οι ζημιές και οι ελλείψεις σε κάθε επίπεδο είναι μεγάλες και η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα, χωρίς ευτυχώς να έχουν υπάρξει ανθρώπινες απώλειες.

Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στο αίτημα της αλβανικής κυβέρνησης για ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (Emergency Response Coordination Centre - ERCC).

Η συνδρομή της Ελλάδας στην γειτονική χώρα είναι σε είδη πρώτης ανάγκης, (5 γεννήτριες 2.5 kVa, 1.500 αδιάβροχα, 100 ζευγάρια γαλότσες)

Σύμφωνα με στοιχεία που έγιναν γνωστά από την ΓΓΠΠ, οι πρωτοφανείς βροχοπτώσεις έπληξαν περισσότερα από 150.000 στρέμματα, ενώ σοβαρές βλάβες προξενήθηκαν σε υποδομές (δρόμους, δίκτυα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, φράγματα, γέφυρες κ.ά.), κατοικίες και επιχειρήσεις. Περισσότερες από 700 οικογένειες έχουν μεταφερθεί σε χώρους προσωρινής διαμονής, ενώ οι τοπικές αρχές και υπηρεσίες κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποτροπή ανθρώπινων απωλειών.

Νέα μεγάλη φωτιά στα ελληνικά χωριά στην Αλβανία-Αυξάνονται οι υπόνοιες εμπρησμού (ΦΩΤΟ)

Η Αλβανία ζήτησε την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει ελλείψεις κυρίως σε υλικά κατασκευής γεφυρών, λοιπό εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης (π.χ. γεννήτριες, φακούς, αντλίες νερού), είδη πρώτης ανάγκης (κυτία πρώτων βοηθειών, υπνόσακους, αντίσκηνα, σωσίβια) και τρόφιμα (ξηρά και συσκευασμένη τροφή, βρεφικές τροφές και πάνες).

Εκτός από την Ελλάδα, αρωγή έχουν προσφέρει επίσης η Αυστρία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Σλοβακία και η Σλοβενία.

Επιπλέον, η Αλβανία έχει απευθύνει αίτημα για στήριξη στο Συντονιστικό Κέντρο για την Αντιμετώπιση Καταστροφών του ΝΑΤΟ (Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre - EADRC). Σε διμερές επίπεδο συνδρομή έχουν ήδη προσφέρει η Βουλγαρία, το Κόσσοβο, το Μαυροβούνιο και η ΠΓΔΜ.