Έτοιμος για βέτο ο Ιβάνοφ, αν το «ναι» στο δημοψήφισμα είναι οριακό

 
Έτοιμος για βέτο ο Ιβάνοφ, αν το «ναι» στο δημοψήφισμα είναι οριακό

Ενημερώθηκε: 23/09/18 - 19:10

Έτοιμος για βέτο είναι ο Πρόεδρος των Σκοπίων αν το αποτέλεσμα του δημοψήφισματος που θα διεξαχθεί στη χώρα, στις 30 Σεπτεμβρίου, σχετικά με την επίλυση του θέματος του ονόματος, θα είναι οριακά «ναι».

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση, που επικρατήσει οριακά το «ναι», είναι δεδομένο πως ο Σκοπιανός πρόεδροςΓκιόργκι Ιβάνοφ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα εγείρουν θέμα μη λαϊκής νομιμοποίησης του αποτελέσματος και θα θέσουν βέτο για να μην προχωρήσουν οι συνταγματικές αλλαγές, που απαιτούνται για να κυρωθεί η συμφωνία.

Ήδη ο Ιβάνοφ, ο οποίος σήμερα γνωστοποίησε την απόφασή του να απέχει από το δημοψήφισμα, έχει αφήσει να εννοηθούν οι επόμενες κινήσεις του για το θέμα αυτό.

Μιλώντας σε εκδήλωση ομογενειακής οργάνωσης στη Νέα Υόρκη επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «αντισυνταγματική» και επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας του.

«Η εντολή που έλαβα από τους πολίτες της χώρας και μάλιστα δύο φορές, είναι να μην επιτρέψω αλλαγή του Συντάγματος, με σκοπό την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος και να μην αποδεχτώ ιδέες και προτάσεις που θα απειλήσουν τη μακεδονική εθνική ταυτότητα, την ιδιαιτερότητα του μακεδονικού έθνους, τη μακεδονική γλώσσα και το μακεδονικό μοντέλο συμβίωσης. Θα τηρήσω στο ακέραιο τις υποσχέσεις μου και για τον λόγο αυτό δεν θα προσέλθω να ψηφίσω» ανέφερε ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος, τις ημέρες αυτές βρίσκεται στη Ν. Υόρκη για να συμμετάσχει στις εργασίες της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ στηριζόμενος στο γεγονός πως το δημοψήφισμα είναι συμβουλευτικό, του δίνει την ευελιξία να προχωρήσει στις συνταγματικές αλλαγές.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE, το οποίο επίσης αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών και κατηγορεί τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ για «συνθηκολόγηση».

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ διανύει τη δεύτερη θητεία του στο αξίωμα του Προέδρου της πΓΔΜ, η οποία ολοκληρώνεται τον Μάιο του 2019.