Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Νέοι κανόνες για τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων

 
 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Νέοι κανόνες για τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων

Ενημερώθηκε: 20/04/18 - 12:59

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους νέους κανόνες διασφάλισης ορθής χρήσης των δημόσιων πόρων για τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων, εγκρίθηκε με πλειοψηφία στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πλέον, δεν θα μπορούν μεμονωμένα άτομα να ιδρύσουν ένα ευρωπαϊκό κόμμα. Μόνο τα εθνικά κόμματα θα μπορούν να το κάνουν. Στόχος είναι να εμποδίσει μεμονωμένα μέλη εθνικών κομμάτων να σχηματίσουν περισσότερα από ένα ευρωπαϊκά κόμματα, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν την πρόσβασή τους σε δημόσιους πόρους χρηματοδότησης, χωρίς να δίνουν στα κόμματά τους μια ορθή ευρωπαϊκή διάσταση.

Όπως δήλωσε και ο Rainer Wieland (EPP, Γερμανία), η συμμετοχή σε διαφορετικά κόμματα δεν θα είναι πλέον δυνατή και η χρηματοδότηση των κομμάτων θα συνδεθεί, με μεγαλύτερη ακρίβεια, με τα πραγματικά αποτελέσματα των εκλογών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθιστώντας τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα πιο ευρωπαϊκά.

Επίσης, με αυτή την απόφαση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι σε θέση να ανακτήσει τους αχρεωστήτως καταβληθέντες πόρους και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Εισαγγελέα θα κληθεί στο μέλλον να διερευνήσει εικαζόμενες καταχρήσεις.

Σε περίπτωση που ένα ευρωπαϊκό κόμμα και τα συνδεδεμένα ιδρύματά του δεν ανταποκριθούν στις απαραίτητες προϋποθέσεις χρηματοδότησης ή παράσχουν ψευδείς πληροφορίες, κατά την εγγραφή τους, η ανεξάρτητη Αρχή για τα Ευρωπαϊκά Πολιτικά Κόμματα (Authority for European Political Parties) θα υποχρεούται να το διαγράψει.

Τέλος, ο αναθεωρημένος κανονισμός για τη χρηματοδότηση θα μειώσει το μερίδιο που κατανέμεται επί του παρόντος ισότιμα σε όλα τα ευρωπαϊκά κόμματα από 15% έως 10%. Το υπόλοιπο 90% θα κατανέμεται ανάλογα με το μερίδιο των εκλεγμένων βουλευτών του κάθε κόμματος.

Όπως δήλωσε και η Mercedes Bresso (S&D, Ιταλία), αυτός ο κανονισμός είναι ουσιαστικά μία προσαρμογή στις τελευταίες εξελίξεις και τις ανάγκες της ευρωπαϊκής πολιτικής. «Μειώνοντας το όριο για τη διανομή πόρων και εστιάζοντας στην προβολή των εθνικών κομμάτων, ενισχύεται η δημοκρατική εκπροσώπηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων εφόσον η χρηματοδότηση τους είναι πραγματικά ανάλογη με την παρουσία τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».