Γιατί η Τουρκία θέλει να κατασκευάσει μια νέα ναυτική βάση στη Μαύρη Θάλασσα;

Γιατί η Τουρκία θέλει να κατασκευάσει μια νέα ναυτική βάση στη Μαύρη Θάλασσα;
Ενημερώθηκε: 13/12/18 - 02:07

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας έχει ξεκινήσει την κατασκευή μιας ναυτικής βάσης στη Μαύρη Θάλασσα κοντά στην πόλη Τραπεζούντα στα βορειοανατολικά της χώρας, μετέδωσε την Τρίτη τοπικό μέσο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στη βάση θα εργάζονται 400 στρατιωτικοί και 200 άτομα ως πολιτικό προσωπικό.

Σε δηλώσεις τους στο Sputnik, Τούρκοι και Ρώσοι εμπειρογνώμονες μίλησαν για τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία έλαβε την απόφαση να φτιάξει μια νέα ναυτική βάση και πώς θα μπορούσε αυτό να επηρεάσει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου.

Ο Τούρκος βουλευτής από το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Σαλίχ Κόρα, τόνισε ότι το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό έχει σήμερα συνολικά οκτώ βάσεις στις τέσσερις θάλασσες γύρω από την Τουρκία.

«Υπήρξε ανάγκη να προστεθεί στις υπάρχουσες βάσεις άλλη μία — στη Μαύρη Θάλασσα. Όπως είναι γνωστό, η διατήρηση της ικανότητας στη μάχη των ναυτικών δυνάμεων στο κατάλληλο επίπεδο απαιτεί πολύ μεγάλες επενδύσεις και λεπτομερή σχεδιασμό. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού, η ιδέα για τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης στη Μαύρη Θάλασσα εμφανίστηκε πριν από πολλά χρόνια.

Η περιοχή για το πρότζεκτ αυτό, η οποία είναι μπορεί να παράσχει πλήρως υλικοτεχνική υποστήριξη στο τουρκικό ναυτικό, θα είναι η περιοχή Σούρμενα (40 χιλιόμετρα μακριά από την Τραπεζούντα) και διαθέτει όλη την απαραίτητη υποδομή. Προηγουμένως, η περιοχή Σούρμενα ήταν γνωστή για το ναυπηγείο της. Ωστόσο, λόγω της κρίσης που αντιμετωπίζει σήμερα η ναυπηγική βιομηχανία σε ολόκληρο τον κόσμο, οι περιοχές αυτές παραμένουν σε αδράνεια.

Δεδομένης της ανάγκης να εξασφαλιστούν οι ανάγκες του Ναυτικού της χώρας, η διοίκηση αποφάσισε να χρησιμοποιήσει αυτές τις περιοχές για να δημιουργήσει στρατιωτική βάση, η οποία εγκρίθηκε από τις αρχές της συγκεκριμένης επαρχίας», δήλωσε ο Κόρα στο Sputnik.

«Υπογραμμίζω ότι δεν είναι δυνατό να τεθεί ζήτημα χρήσης των λιμανιών ή των βάσεών μας προς το συμφέρον ή προς όφελος άλλων κρατών. Αυτό δεν συνέβη ποτέ σε καμία από τις βάσεις μας», κατέληξε ο τούρκος πολιτικός.

Από την πλευρά του, ο ερευνητής για ζητήματα Τουρκίας, στο Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (Μόσχα) Αντρέι Μπολντίρεφ δήλωσε στο Sputnik:

«Ίσως αυτή η απόφαση επιταχύνθηκε από την απόφαση του ΝΑΤΟ να διεξαγάγει στρατιωτική επίδειξη ως απάντηση στο επεισόδιο του Κερτς. Η Τουρκία έρχεται αντιμέτωπη με αυτό το γεγονός και η βάση στην περιοχή της Τραπεζούντας είναι η απάντηση — η Άγκυρα ενισχύει την παρουσία της στη Μαύρη Θάλασσα ενόψει της απειλής κλιμάκωσης της κατάστασης.

Είναι πιθανό η Άγκυρα να αποφασίσει να επωφεληθεί από την κατάσταση στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και να δημιουργήσει ένα πρόσθετο ισχυρό σημείο. Όσο για τον τόπο όπου χτίζεται η νέα βάση, είναι γνωστό ότι η Τραπεζούντα είναι ένα παραδοσιακό λιμάνι και ένα βολικό γεωγραφικό σημείο.

Εν πάση περιπτώσει, η Τουρκία δείχνει ότι σκοπεύει να είναι "ενεργός" παρατηρητής υπό συνθήκες μιας συνεχώς επιδεινούμενης κατάστασης στη Μαύρη Θάλασσα και να ενεργήσει καταλλήλως».

Ένας άλλος εμπειρογνώμων που μίλησε στο Sputnik, ο ναύαρχος στόλου, πρώην διοικητής του ρωσικού ναυτικού (2005-2007) και του στόλου της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού ναυτικού (2002-2005), Βλαντιμίρ Μασόριν, επεσήμανε ότι η κατασκευή μιας νέας ναυτικής βάσης στη Μαύρη Θάλασσα δεν απειλεί τα ρωσικά ενδιαφέροντα:

«Φοβούνται ότι οι Αμερικανοί θα κυριαρχήσουν στον Εύξεινο Πόντο».

Σχολιάζοντας το μέγεθος της στρατιωτικής εγκατάστασης που έχει σχεδιάσει, ο Βλαντιμίρ Μασόριν δήλωσε:

«Μπορεί να υπάρχει μια μικρή μονάδα, μια βάση, όχι μεγαλύτερη από έναν στολίσκο».

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο ειδικός, λαμβάνοντας υπόψη την απομακρυσμένη θέση της Τραπεζούντας», ο αριθμός των στρατευμάτων μπορεί να αυξηθεί.

ΠΗΓΗ: sputniknews.gr