“Ιερή” κατασκοπεία εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου: Στο στόχαστρο Ρώσων χάκερς

 
“Ιερή” κατασκοπεία εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου: Στο στόχαστρο Ρώσων χάκερς

Ενημερώθηκε: 30/08/18 - 08:43

Ένας αδυσώπητος πόλεμος με κυβερνο-επιθέσεις, κατασκοπεία και παρασκηνιακές κινήσεις που θα ζήλευε και το πιο ευφάνταστο σενάριο του Χόλιγουντ βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια με επίκεντρο το τρίγωνο Κωνσταντινούπολη-Κίεβο-Μόσχα αλλά και προεκτάσεις σε όλο τον κόσμο.

,

Οι Ρώσοι χάκερ που κατηγορήθηκαν από τον Ειδικό Εισαγγελέα των Ηνωμένων Πολιτειών τον περασμένο μήνα έχουν περάσει χρόνια προσπαθώντας να κλέψουν την ιδιωτική αλληλογραφία μερικών από τους κορυφαίους ορθόδοξους χριστιανικούς οργανισμούς στον κόσμο, σύμφωνα με το Associated Press γεγονός που απεικονίζει το μεγάλο στοίχημα μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας που παλεύουν για το θρησκευτικό μέλλον της Ουκρανίας.

 • Οι στόχοι των χάκερ περιελάμβαναν κορυφαίους βοηθούς του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος την περίοδο αυτή εξετάζει το αίτημα της Ουκρανίας να διαχωριστεί από τη Ρωσία, μετά από την ένοπλη σύγκρουση των δύο χωρών

  Τα αποδεικτικά στοιχεία του AP προέρχονται από μια λίστα με 4.700 διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που παρείχε η Secureworks, θυγατρική της Dell Technologies.

  Μετά από έρευνα μηνών το AP, ανακάλυψε πώς μια ομάδα Ρώσων χάκερ, γνωστών ως “Fancy Bear”, προσπάθησε να “σπάσει” το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των Αμερικανών Δημοκρατικών, των εταιριών με αμυντικά συμβόλαια, των μυστικών υπηρεσιών, δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο ακόμη και συζύγων Αμερικανών στρατιωτικών.

  Τον Ιούλιο, στο πλαίσιο της διεξαγόμενης έρευνας του Ρόμπερτ Μιούλερ σχετικά με τις ρωσικές παρεμβάσεις στις εκλογές των ΗΠΑ το 2016, μια επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών εντόπισε 12 ρώσους μυστικούς πράκτορες ότι ήταν πίσω από την επίθεση της ομάδας χάκερ κατά την προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον.

  Στο στόχαστρο  κυβερνο-κατασκόπων υψηλόβαθμοι θρησκευτικοί  αξιωματούχοι 

  Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος διεκδικεί το αποκλειστικό δικαίωμα να χορηγήσει αυτονομία ή την πλήρη εκκλησιαστική ανεξαρτησία, που διεκδικούν οι Ουκρανοί. Θα ήταν μια σημαντική εξέλιξη κατάτμησης του μεγαλύτερου ανατολικού ορθόδοξου δόγματος στον κόσμο και θα αποδυνάμωνε σοβαρά το κύρος του Πατριαρχείου Μόσχας, το οποίο θεωρείται ηγέτης στην παγκόσμια Ορθόδοξη κοινότητα.

 • Η Ουκρανία πιέζει σκληρά για ένα θρησκευτικό διαζύγιο από τη Ρωσία και ορισμένοι παρατηρητές λένε ότι το θέμα θα μπορούσε να αποφασιστεί το συντομότερο τον επόμενο μήνα.

  “Αν κάτι τέτοιο συμβεί , θα ήταν ένα τεράστιο πλήγμα στο προφίλ του διακρατικού ρόλου της Μόσχας”, δήλωσε ο Βασίλειος Μακρίδης, ειδικός στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό στο Πανεπιστήμιο της Erfurt στη Γερμανία. “Είναι κάτι που δεν νομίζω ότι θα δεχτούν.”

  Το Κρεμλίνο προσπαθεί να βοηθήσει τον πατριάρχη Μόσχας Κύριλλo να διατηρήσει τον παραδοσιακό του ρόλο ως επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και “όσα περισσότερο ξέρουν, τόσο καλύτερο είναι γι ‘αυτούς”, δήλωσε ο Μακρίδης.

  Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είπε ότι δεν είχε καμία πληροφορία σχετικά με την πειρατεία και αρνήθηκε να τη σχολιάσει. Ρώσοι αξιωματούχοι παραπέμπουν το AP σε προηγούμενες διαψεύσεις του Κρεμλίνου που έχει να κάνει για σχέσεις με την Fancy Bear, παρά το εύρος των αποδεικτικών στοιχείων για το αντίθετο.

  Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο πέταξε στην Κωνσταντινούπολη τον Απρίλιο σε μια προσπάθεια να πείσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη να συμφωνήσει σε ένα χωρισμό, το οποίο χαρακτήρισε ως “θέμα ανεξαρτησίας και εθνικής ασφάλειας.” Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος πετά στην Τουρκία τις επόμενες μέρες σε μια τελευταία προσπάθεια να το αποτρέψει .

 • Ο Ιλαρίωνας Αλφέγιεφ, εκπρόσωπος του Κύριλλου, προειδοποίησε ότι η χορήγηση αυτονομίας στην εκκλησία της Ουκρανίας θα μπορούσε να οδηγήσει στο μεγαλύτερο χριστιανικό σχίσμα από το 1054, όταν οι Καθολικοί και Ορθόδοξοι πιστοί χωρίστηκαν.

  “Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η ορθόδοξη ενότητα θα ταφεί”, δήλωσε ο Αλφέγιεφ.

  Το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο εκπρόσωπος του Νίκος-Γιώργος Παπαχρήστου αρνήθηκε οποιοδήποτε σχόλιο λέγοντας: «Δεν θέλω να είμαι μέρος αυτής της ιστορίας».

  Άλλοι αξιωματούχοι της εκκλησίας μίλησαν στο AP για την πειρατεία υπό τον όρο της ανωνυμίας, λέγοντας ότι δεν είχαν εξουσιοδότηση για να μιλήσουν στα ΜΜΕ.

  Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος είναι 78 ετών, δεν χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, δήλωσαν οι αξιωματούχοι της εκκλησίας στο AP. Αλλά οι βοηθοί του χρησιμοποιούν και η λίστα της Secureworks αποκαλύπτει διάφορες προσπάθειες να σπάσουν τους λογαριασμούς του Gmail.

  Στο στόχαστρο των χάκερς είχαν βρεθεί αρκετοί μητροπολίτες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν ο Βαρθολομαίος Σαμάρας, έμπιστος συνεργάτης του πατριάρχη, ο Εμμανουήλ Αδαμάκης, ένας ιεράρχης με επιρροή στην εκκλησία. και ο Ελπιδοφόρος Λαμπρινιάδης, ο οποίος διευθύνει ένα αναγνωρισμένο σεμινάριο για το νησί της Χάλκης. Όλοι εμπλέκονται στο θέμα της αυτονομίας αλλά κανείς δεν απάντησε στο αίτημα του AP για κάποιο σχόλιο.

  Τα κλεμμένα μέιλ 

  Τα δεδομένα της Secureworks δείχνουν απόπειρες πειρατείας σε θρησκευτικούς στόχους που έλαβαν χώρα το 2015 και το 2016, αλλά άλλο υλικό που αποκτήθηκε από το AP δείχνει ότι οι προσπάθειες για υποκλοπές στο Οικουμενικό Πατριαρχείο βρίσκονται σε εξέλιξη.

  Στις 16 Οκτωβρίου 2017, ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το οποίο ισχυριζόταν ότι προέρχεται από τον Παπαχρήστο, ο οποίος μόλις διορίστηκε εκπρόσωπος, έφτασε στα εισερχόμενα περίπου δώδεκα ορθόδοξων παραγόντων.

  mail

  Hellasjournal

  Πηγή: Associateted Press,