Λίγο πριν τον πόλεμο Ρωσία-Ουκρανία

Αποφασισμένοι οι Ρώσοι να φτάσουν στον πόλεμο με λάφυρο την Κριμαία-Αναταραχή για τον στρατιωτικό νόμο του Ποροσένκο στην Ουκρανία
Ενημερώθηκε: 27/11/18 - 09:24

Η κήρυξη στρατιωτικού νόμου σε μέρος της Ουκρανίας για τουλάχιστον έναν μήνα από τον πρόεδρο της χώρας Πέτρο Ποροσένκο,επιβεβαιώνει ότι όλα βρίσκονται σε ένα τεντωμένο σκοινί στην Κριμαία και ο πόλεμος δεν θα αργήσει. 

Όλα αυτά μετά την ενέργεια της Ρωσίας το  βράδυ της Κυριακής, όταν άνοιξε πυρ σε τρία πολεμικά πλοία του ουκρανικού ναυτικού ενώ συνέλαβε και 23 ναύτες από τα πληρώματα των ουκρανικών σκαφών στον Πορθμό Κερτς, ένα θαλάσσιο δίαυλο μεγάλης στρατηγικής σημασίας καθώς συνδέει τη Μαύρη με την Αζοφική Θάλασσα

Σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας όλες οι μονάδες των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων - Έκτακτη σύγκληση του Σ.Α. του ΟΗΕ

Φόβοι για τον στρατιωτικό νόμο του Ποροσένκο  

Την ίδια στιγμή, ο Πέτρο Ποροσένκο ζήτησε από τη βουλή να εγκρίνει κατεπειγόντως την επιβολή του στρατιωτικού νόμου σε ορισμένα εδάφη της Ουκρανίας και για 30 ημέρες, από την 28η Νοεμβρίου και εξής. Αρκετοί ωστόσο φοβούνται ότι ο Ποροσένκο, με την πειστική πρόφαση της εμπόλεμης κατάστασης, θα ματαιώσει τις προγραμματισμένες για τις 31 Μαρτίου του 2019 προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία και θα πάει σε αυταρχικό καθεστώς. 

Τι σημαίνει στρατιωτικός νόμος

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στη Μαύρη Θάλασσα μετά το επεισόδιο Ρωσίας-Ουκρανίας

 

Ο στρατιωτικός νόμος σημαίνει ότι απαγορεύονται οι μαζικές συγκεντρώσεις και τα ΜΜΕ τίθενται υπό κρατικό έλεγχο. Οι περιοχές της Ουκρανίας στις οποίες επιβάλλεται ο στρατιωτικός νόμος είναι 5 τμήματα της χώρας που συνορεύουν με τη Ρωσία, δύο στα σύνορα με τον ποταμό Μολδάβα και την Υπερδνειστερία (το αυτονομημένο κομμάτι πέρα από τον Δνείστερο), καθώς και τρία κομμάτια της ακτογραμμής στη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα. Τις επόμενες ώρες και ημέρες οι εξελίξεις θα είναι κρίσιμες σχετικά με την έκβαση ενός πολέμου που, μέχρι στιγμής, παραμένει ακήρυχτος.