Οι Τούρκοι άφησαν ελεύθερο τον πάστορα Μπράνσον

Αφέθηκε τελικά ελεύθερος ο πάστορας Μπράνσον-Πώς ο Ερντογάν έκανε πίσω
Ενημερώθηκε: 12/10/18 - 16:45

Την απόφαση να απελευθερωθεί από τον κατ’ οίκον περιορισμό ο οποίος έχει επιβληθεί στον πάστορα Άντριου Μπράνσον πήρε λίγο πριν το τουρκικό δικαστήριο.

Πολλοί μάλιστα λένε ότι για το θέμα υπήρξε και μυστική συμφωνία Ουάσιγκτον-Άγκυρας, ενώ παραμένει άγνωστο τι θα λάβει ο μέχρι χθες, ανένδοτος Ερντογάν. 

Η υπόθεση του Μπράνσον είναι ένα από τα ζητήματα που πυροδότησαν τη διπλωματική κρίση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία: οδήγησε στην επιβολή κυρώσεων και πρόσθετων τελωνειακών δασμών από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στην Άγκυρα

Ο ιερωμένος κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές για σχέσεις με Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες, με το θρησκευτικό τάγμα του Φετουλάχ Γκιουλέν, που η Άγκυρα κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, καθώς και για κατασκοπεία. Ο Μπράνσον αρνείται τις κατηγορίες. Ο Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με το πραξικόπημα. Η Ουάσινγκτον απαιτεί εδώ και καιρό την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση του πάστορα.

Αρχικά στη φυλακή και κατόπιν σε κατ' οίκον περιορισμό από τον Οκτώβριο του 2016, ο Μπράνσον υπήρξε αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως και 35 ετών εάν κρινόταν ένοχος..