Οι υπογραφές έπεσαν για το όνομα των Σκοπίων - Θα περάσει η συμφωνία από τα Σκόπια; - Όλα όσα πρέπει να γίνουν

 
Οι υπογραφές έπεσαν για το όνομα των Σκοπίων - Θα περάσει η συμφωνία από τα Σκόπια; - Όλα όσα πρέπει να γίνουν

Ενημερώθηκε: 18/06/18 - 17:57

Οι υπογραφές έπεσαν, σε μια πανηγυρική τελετή στις Πρέσπες, στη συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ για το όνομα της γείτονος χώρας, οι αντιδράσεις δεν καταλάγιασαν ακόμη και άμεσα δεν υπάρχει τέτοια προοπτική όσον αφορά τα Σκόπια.

Οι αντιδράσεις (τόσο από τους πολίτες όσο και από τον Πρόεδρο Γκ. Ιβανόφ) και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που διαμορφώνεται (ενδεικτικά τα χτεσινοβραδινά επεισόδια), καθιστούν αμφίβολη την αποδοχή της συμφωνίας από τους Σκοπιανούς, με δεδομένο ότι αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από δημοψήφισμα στα τέλη του χρόνου.

Τα επόμενα βήματα μέχρι το δημοψήφισμα

Σύμφωνα με το κείμενο που υπέγραψαν οι κ. Τσίπρας και Ζάεφ, τα Σκόπια θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει όλα τα απαιτούμενα βήματα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Έτσι από σήμερα κιόλας ξεκινά ένας διπλωματικός και πολιτικός μαραθώνιος για τον Ζόραν Ζάεφ κυρίως στο εσωτερικό της χώρας του.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔμ (νυν Βόρειας Μακεδονίας) αναμένεται να φέρει άμεσα την συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή της χώρας του. Πιθανότατα αυτό θα το πράξει την Τετάρτη, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες.

Στη συνέχεια, σε δέκα περίπου ημέρες, στις 28 Ιουνίου, οπότε και θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ θα λάβει την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ακολούθως, στις 11 και 12 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες θα διεξαχθεί η επόμενη σύνοδος του ΝΑΤΟ, κατά την διάρκεια της οποίας αναμένεται να λάβει πρόσκληση η γειτονική χώρα.

Κατόπιν αυτών, ο Ζόραν Ζάεφ θα προχωρήσει στο δημοψήφισμα προκειμένου να επικυρώσει ο λαός της Βόρειας Μακεδονίας τη συμφωνία.

Τελευταίος -αλλά πιο κρίσιμος – σταθμός αυτού του μαραθωνίου που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2018, είναι η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.

Εφόσον λυθεί και αυτό το ζήτημα, η κυβέρνηση θα φέρει τη συμφωνία στην ελληνική Βουλή προς επικύρωση.

Οπως είπε ο Νίκος Κοτζιάς στους δημοσιογράφους, στις Πρέσπες, πρόκειται σύντομα να επισκεφθεί την Βόρεια Μακεδονία, σε συνεννόηση με τον ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ για να επιβλέψει την πρόοδο στα σημεία της συμφωνίας.

Σκόπια

Επεισόδια στα Σκόπια, έξω από τη Βουλή

Επεισόδια ξέσπασαν το βράδυ της Κυριακής στα Σκόπια, κατά της συμφωνίας για το ονοματολογικό.

Περίπου 3.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το σκοπιανό κοινοβούλιο φωνάζοντας «Μακεδονία - Μακεδονία». Μάλιστα, επιχείρησαν να εισβάλουν στη Βουλή, πετώντας πέτρες και βεγγαλικά κατά των αστυνομικών.

Σκόπια

Η αστυνομία απάντησε κάνοντας χρήση χημικών ενώ συνελήφθησαν 11 διαδηλωτές. Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν επτά διαδηλωτές, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ΜΙΑ.

«Κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας, μπροστά στο Κοινοβούλιο, ορισμένοι διαδηλωτές, χρησιμοποιώντας βία, επιχείρησαν να εισέλθουν στο Κοινοβούλιο. Προκειμένου να μην υπάρξει κλιμάκωση της κατάστασης, και σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, η αστυνομία προχώρησε σε χρήση χημικών. Επτά αστυνομικοί τραυματίστηκαν και 11 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση. Το υπουργείο Εσωτερικών σέβεται το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία αλλά δεν θα επιτρέψει τη χρήση βίας και τη διατάραξη της δημόσιας τάξης» ανέφερε το υπουργείο σε σχετική ανακοίνωση.