Paradise Papers: Οργισμένος Γιλντιρίμ: Προσπαθεί να με σπιλώσει μία εφημερίδα

Paradise Papers:  Οι αποκαλύψεις των Paradise Papers συνεχίζουν να «καίνε» τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ
Ενημερώθηκε: 07/11/17 - 17:12

Paradise Papers:  Οι αποκαλύψεις των Paradise Papers συνεχίζουν να «καίνε» τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Όπως προκύπτει, η οικογένεια του Τούρκου Πρωθυπουργού  διατηρεί εταιρείες off shore στη Μάλτα, σύμφωνα με τα ‘Paradise Papers’.Σήμερα (7/11)  η εφημερίδα ‘Τζουμχουριέτ’, η οπoία είναι προσκείμενη στην αξιωματική αντιπολίτευση,κάνει ειδική αναφορά στο θέμα και αποκαλύπτει τις εταιρίες της οικογένειας Γιλντιρίμ. Συγκεκριμένα, οι γιοι του Τούρκου πρωθυπουργού, Ερκάν και Μπουλέντ Γιλντιρίμ, έχουν 5 εταιρείες, οι θείοι του 2 και ένας ανιψιός του 4. Σε δύο από τις εταιρείες αυτές είναι συναίτερος και ο Σαλίχ Ζεκί, ο οποίος είχε κερδίσει διαγωνισμούς του υπουργείου Συγκοινωνίας της Τουρκίας.

Όπως μεταφέρει η τουρκική υπηρεσία του BBC, οι γιοι του Τούρκου Πρωθυπουργού, Ερκάμ και Μπουλέντ Γιλντιρίμ, διατηρούν δυο ακτοπλοϊκές εταιρίες, τις Hawke Bay Marine Co. Ltd και Black Eagle Marine Co. Ltd. Η πρώτη ιδρύθηκε το 2004 και η δεύτερη του 2007 και κατά την διάρκεια της ίδρυσης τους, ο Γιλντιρίμ ήταν υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας.

Προσπαθούν να με σπιλώσουν! 

Για προσπάθεια σπίλωσης του ονόματός του από μία συγκεκριμένη εφημερίδα  έκανε λόγο ο Τούρκος πρωθυπουργός

O Μπιναλί Γιλντιρίμ ανέφερε ότι οι εταιρείες ανήκουν στα παιδιά του και ότι είναι καθόλα νόμιμες και δεν έχουν να κρύψουν τίποτα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου ενόψει του ταξιδιού του στην Ουάσιγκτον:

«Χθες και σήμερα μία εφημερίδα αναφέρεται στο πρόσωπό μου και την οικογένειά μου και κάνει είδηση ότι έχουμε off-shore εταιρείες που δεν είναι εγχώριες, ούτε εθνικές. Θα ήταν καλό οι πολίτες μας να μάθουν την αλήθεια. Εγώ είμαι ναυπηγός και όλη μου τη ζωή την πέρασα στα ναυπηγεία. Όταν ξεκίνησα στην πολιτική, άφησα τις επιχειρήσεις στα παιδιά μου. Ο μικρότερος είναι 33 και ο μεγαλύτερος 40 χρονών. Εκείνοι κάνουν τη δουλειά τους κι εγώ τη δική μου. Όταν μπήκα στην πολιτική, έδωσα μία συμβουλή στα παιδιά μου. Με το κράτος να μην έχετε καμία δοσοληψία. Ούτε από κοντά να μην πλησιάσετε, όπως επίσης ούτε να χρησιμοποιήσετε κρατική τράπεζα ως πηγή χρηματοδότησης. Ναυτικές εταιρείες υπάρχουν από κάθε γωνιά του πλανήτη και επικοινωνούν με κάθε γωνιά του πλανήτη. Προσπαθούν να δημιουργήσουν μία εντύπωση τυπώνοντας τη δική μου φωτογραφία ότι εδώ κάτι περίεργο υπάρχει. Εάν θέλετε να πάρετε πληροφορίες για κάποιο πρόσωπο είτε στην Τουρκία είτε σε κάποια άλλη χώρα σχετικά με τις εμπορικές του δραστηριότητες, μπορείτε να απευθυνθείτε στο Μητρώο Εμπόρων. Και θα δείτε ότι αυτές οι εταιρείες είναι εταιρείες με φανερές δραστηριότητες».

Προσπαθούν να δημιουργήσουν θέμα στη συγκεκριμένη εφημερίδα 

«Αυτό το θέμα δεν είναι καινούριο. Η συγκεκριμένη εφημερίδα έφερε το θέμα για πρώτη φορά στην επικαιρότητα το 2008 αλλά και το 2014, οπότε διεξήχθησαν οι δημοτικές εκλογές, και ήμουν υποψήφιος για το δήμο της Σμύρνης. Δεν τα κατάφεραν και το Μάιο του 2017 επανέφεραν το θέμα και το έκαναν είδηση. Τώρα πάλι το κάνουν μεγάλη είδηση με αβάσιμες ωστόσο πληροφορίες. Προσπαθούν να δημιουργήσουν θέμα και να μειώσουν την αξιοπιστία μου. Εγώ έχω ασυλία, αλλά τα παιδιά μου δεν έχουν. Ας κάνουν όποια έρευνα θέλουν, αυτό θέλω κι εγώ. Η μεγαλύτερή μας περιουσία είναι η αξιοπρέπειά μας. Τα υπόλοιπα είναι πρόσκαιρα. Την αξιοπρέπειά του ένας άνθρωπος τη μεταφέρει και στον άλλον κόσμο. Να την αποκτήσει δύσκολο, να την χάσει πολύ εύκολο. Δεν δίνει φόρους, τον κατηγορούν. Αλλά τα παιδιά μου δίνουν τους περισσότερους φόρους σε σχέση με άλλες εταιρείες για την εδώ εταιρεία τους».