ΠΓΔΜ: Αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη ψηφοφορία - Καταγγελίες για δωροδοκία βουλευτών της αντιπολίτευσης

ΠΓΔΜ: Αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη ψηφοφορία - Καταγγελίες για δωροδοκία βουλευτών της αντιπολίτευσης
Ενημερώθηκε: 19/10/18 - 09:31

Σήμερα ή αύριο η κρίσιμη ψηφοφορία στα Σκόπια που θα ξεκαθαρίσει αν η κυβέρνηση εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 ή θα οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της γείτονος, η κρίσιμη ψηφοφορία θα διεξαχθεί πιθανότατα σήμερα στην Βουλή της ΠΓΔΜ.

Αυτό που διαφάνηκε τις προηγούμενες ημέρες είναι η συσπείρωση της της αντιπολίτευσης που μάχεται τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το VMRO-DPMNE διεμήνυσε ότι και σήμερα κανείς βουλευτής του δεν πρόκειται να ψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης του Ζάεφ για τροποποίηση του Συντάγματος, που οδηγεί στην αλλαγή της ονομασίας της χώρας (Έχει ήδη αποχωρήσει από τη διαδικασία συζήτησης). Κάλεσε, μάλιστα, τον πρωθυπουργό να δεχθεί την ήττα του και να προχωρήσει σε εκλογές.

Παράλληλα, απόπειρα δωροδοκίας από την κυβέρνηση τουλάχιστον δύο βουλευτών του VMRO, ώστε να ψηφίσουν σήμερα υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά και έμμεσες απειλές από τη Δικαιοσύνη με σκοπό τον εξαναγκασμό προς την ίδια κατεύθυνση, καταγγέλλει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του κόμματος Αντόνιο Μιλόσοσκι σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα FAZ.  Περίπου 15 βουλευτές της αντιπολίτευσης έλαβαν κλήση να παρουσιαστούν σε εισαγγελέα, σε μια περίεργη χρονική στιγμή.

Ο ίδιος καταγγέλλει ότι μαζί με άλλους 15 βουλευτές του VMRO εκλήθησαν για ακρόαση από το Σώμα Δίωξης Διαφθοράς ως ύποπτοι, από την επομένη του δημοψηφίσματος της 30ής Σεπτεμβρίου, μέχρι και πριν από λίγες ημέρες. Μάλιστα λέει ότι το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ κατέχει υλικό από παράνομες μαγνητοφωνήσεις για να εκβιάζει πολιτικούς και επιχειρηματίες. Περιέγραψε το συγκεκριμένο σώμα ως εργαλείο διώξεων της κυβέρνησης και εκβιασμού των βουλευτών. 

Από την άλλη, ο Ζ. Ζάεφ, χτες εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα κατορθώσει να συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της τροποποίησης του Συντάγματος.Κάλεσε, μέσω Facebook, τους βουλευτές να λάβουν τη σωστή απόφαση. «Συνάδελφοι, ας πούμε ΝΑΙ στην προοπτική που ανοίγεται μπροστά μας. Η Ιστορία μνημονεύει τις σωστές αποφάσεις» έγραψε στον λογαριασμό του,