Σοκ!Αυτό είναι το νέο ναρκωτικό που αφήνει 200 νεκρούς κάθε μέρα!

Σοκ!Αυτό είναι το νέο ναρκωτικό που αφήνει 200 νεκρούς κάθε μέρα!
Ενημερώθηκε: 18/08/18 - 10:44

Τα ναρκωτικά παραμένουν από τις μεγαλύτερες πληγές του ανθρώπινου πολιτισμού, με τους νεκρούς κάθε χρόνο να αυξάνονται, ενώ τα ζωντανά «φαντάσματα» περιφέρονται στις πόλεις. Στις ΗΠΑ έχει ξεσπάσει μια νέα «επιδημία» οπιοειδών με αποτέλεσμα σχεδόν 200 άνθρωποι να πεθαίνουν κάθε μέρα, με το νέο ναρκωτικό να ακούει στο όνομα «φαιντανύλη».

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών, περισσότεροι από 72.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους στις ΗΠΑ το 2017 από υπερβολική δόση ναρκωτικών, δηλαδή σχεδόν 200 την ημέρα. Το 2016, που διατηρούσε το ρεκόρ των θανάτων μέχρι πρότινος, ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τα ναρκωτικά ανήλθε σε 64.000. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι τα 2/3 των θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών τόσο το 2016 όσο και το 2017 οφείλονται στα οπιοειδή. Αν τα εν λόγω προκαταρκτικά στοιχεία τελικά αποδειχθούν αληθή, οι αριθμοί αυτοί θα σημαίνουν ότι η υπερβολική χρήση ναρκωτικών σκότωσε περισσότερους ανθρώπους το 2017 από τα όπλα, τα αυτοκινητιστικά ή/και τον ιό του AIDS

Η «φαιντανύλη» που σκοτώνει

Η αύξηση στους θανάτους από υπερβολική δόση ναρκωτικών φαίνεται να συνδέεται με τη φαιντανύλη, ένα είδος συνθετικού οπιοειδούς. Τα τελευταία αρκετά χρόνια, η φαιντανύλη τείνει να αντικαταστήσει στις αγορές των ναρκωτικών τη λιγότερο ισχυρή ηρωίνη, όπου όμως πωλείται ως τέτοια ή διοχετεύεται στην ηρωίνη για να δώσει στη ναρκωτική ουσία περισσότερη ένταση ή πωλείται και ανόθευτη σε χρήστες που ψάχνουν κάτι πιο δυνατό για να «φτιαχτούν». Καθώς όμως η φαιντανύλη και τα και τα παράγωγά της είναι πιο ισχυρά από την ηρωίνη, η πιθανότητα υπερβολικής δόσης είναι μεγαλύτερη από την ηρωίνη.

Το πρόβλημα με τη φαιντανύλη μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερο. Αρχικά, η φαιντανύλη ανακατευόταν με τη σκόνη της ηρωίνης, η οποία είναι και το πιο διαδεδομένο οπιοειδές στα ανατολικά του Μισισιπή. Όμως, όπως αναφέρουν σε σχετικό άρθρο τους οι New York Times, το ζήτημα παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις: «Ο επιστήμονας Chris Jones εξηγεί ότι οι διακινητές ναρκωτικών έχουν βρει τρόπους να αναμειγνύουν τη φαιντανύλη με τη μαύρη και παχύρευστη ηρωίνη, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τα ποσοστά των θανάτων στα Δυτικά. Αν αυτή η πρακτική διαδοθεί περαιτέρω, τότε τα ποσοστά των θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών θα εκτοξευθούν όπως συνέβη και σε περιοχές της Ανατολικής πλευράς». 

Η επιδημία των οπιοειδών ξεκίνησε τη δεκαετία του ’90, όταν το λόμπι των φαρμακευτικών εταιρειών οδήγησε στη συνταγογράφηση περισσότερων οπιοειδών παυσίπονων από τους γιατρούς και κατ′ επέκταση στο πρώτο κύμα θανάτων από υπερβολική δόση, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι, είτε ασθενείς είτε χρήστες, έκαναν λανθασμένη χρήση των παυσίπονων και τελικά πάθαιναν εξάρτηση. 

Το δεύτερο κύμα υπερβολικών δόσεων ξεκίνησε στη δεκαετία του 2000, όταν η ηρωίνη πλημμύρισε την παράνομη αγορά, καθώς οι διακινητές εκμεταλλεύθηκαν τους νέους χρήστες οπιοειδών οι οποίοι είτε έχασαν την πρόσβασή τους στα παυσίπονα ή απλώς έψαχναν μια καλύτερη και πιο φτηνή ουσία. Και, αυτή τη στιγμή, οι ΗΠΑ βρίσκονται εν μέσω ενός τρίτου κύματος, καθώς η φαιντανύλη έχει γίνει το νέο, πιο δραστικό, πιο φτηνό και πιο θανατηφόρο εναλλακτικό ναρκωτικό της ηρωίνης.