Συμφωνία Αλβανίας - Κοσσόβου για κοινά σημεία ελέγχου στα σύνορα

Συμφωνία Αλβανίας - Κοσσόβου για κοινά σημεία ελέγχου στα σύνορα
Ενημερώθηκε: 30/12/18 - 23:10

Στην υπογραφή της δημιουργίας κοινών σημείων διέλευσης και ελέγχου των συνόρων βάσει της αρχής «One stop, one control» προχώρησαν το Σάββατο η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο. 

Σύμφωνα με το σάιτ himara.gr, τις τελικές υπογραφές έβαλαν οι υπουργοί Εσωτερικών Αλβανίας Sandër Lleshaj και Κοσόβου Ekrem Mustafa. Η συμφωνία προβλέπει ότι τα οχήματα και τα εμπορεύματα που εισέρχονται ή εξέρχονται από την επικράτεια των μερών υπόκεινται πλέον σε κοινό έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές μόνο μία φορά αντί για δύο φορές.

«Με αυτή τη συμφωνία μειώσαμε το 50% του χρόνου αναμονής και φυσικά ο στόχος είναι να φέρουμε το χρόνο αναμονής στο μηδέν. Συνεπώς, εργαζόμαστε για την πλήρη εξάλειψη των συνόρων» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας Εσωτερικών της Αλβανίας, Sandër Lleshaj.

Παρών στην υπογραφή της συμφωνίας ήταν και ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι ο οποίος δήλωσε: «Από σήμερα ξεκινήσαμε
την από κοινού διαχείριση των συνόρων της Αλβανίας με το Κόσοβο, οπότε δεν έχουμε ακόμη καταργήσει τα σύνορα μας».

Ο Αλβανός υπουργός Εσωτερικών μετέφερε μήνυμα εκ μέρους του Έντι Ράμα ο οποίος δεν μετέβη στο Κόσοβο για την υπογραφή της συμφωνίας.

«Σας στέλνω τους χαιρετισμούς του πρωθυπουργού Ράμα, ο οποίος δεν ήθελε να έρθει διότι όπως μου είπε έχουμε καταφέρει μόνο το 50% του στόχου μας αυτή τη φορά. Μόνο όταν καταργήσουμε εξολοκλήρου τα σύνορα μεταξύ μας θα έχουμε πετύχει τον στόχο μας», ανέφερε το μήνυμα του Ράμα.