Τελεσίγραφο Ιβανόφ: Δεν πρόκειται να υπογράψω την συμφωνία με την Ελλάδα

 
Αμετάπειστος ο Ιβάνόφ: Δεν βάζει την υπογραφή του στην συμφωνία των Πρεσπών: "Η νομιμοποίηση της θα είναι εγκληματική, θα υποταχθούμε στην Ελλάδα"

Ενημερώθηκε: 26/06/18 - 14:29

Επιμένει και με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκεόργκι Ιβανόφ στην αρχική του θέση να μην υπογράψει την συμφωνία με την Ελλάδα.

της απειλής του Ζάεφ να καθαιρέσει τον Ιβανόφ σε περίπτωση που δεν υπογράψει τη συμφωνία

Η απόφασή του αυτή έχει πυροδοτήσει εξ αρχής σφοδρές συγκρούσεις με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και παράλληλα απειλές εκατέρωθεν που έφτασαν μέχρι στο σημείο όταν και αν αυτή υπερψηφιστεί σε δημοψήφισμα, κι ενώ σε πρώτη φάση ψηφίστηκε κανονικά από την βουλή των Σκοπίων.

Ο πρόεδρος των Σκοπίων σε επιστολή του αναφέρει ότι δεν έχει την εντολή να υπογράψει τη συμφωνία υπενθυμίζοντας ότι μια από τις βασικές θέσεις του το 2014 όταν ανέλαβε το αξίωμα ήταν ότι δεν θα αποδεχθεί αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΓΔΜ


 

«Δεν δέχομαι ιδέες ή προτάσεις που θα μπορούσαν να βάλουν σε κίνδυνο την εθνική ταυτότητα των "Μακεδόνων", την ιδιομορφία του "Μακεδονικού" έθνους και της "Μακεδονικής" γλώσσας. Στις προεδρικές εκλογές 534.910 πολίτες υπερψήφισαν τις συγκεκριμένες θέσεις και εμένα ως πρόεδρο της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας". Η συμφωνία αυτή ξεπερνάει τα ψηφίσματα 817 (1993) και 845 (1993) γιατί αυτά αναφέρονται στη διαφωνία σχετικά με την ονομασία του κράτους και όχι γενικά σε διαφωνίες όπως κάνει αυτή η συμφωνία» αναφέρει στην επιστολή του ο Ιβανόφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο η συμφωνία δεν έχει συνταγματική βάση και δεν συμβαδίζει με τις προβλέψεις του Συντάγματος της χώρας. «Η συμφωνία φέρνει τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας" σε θέση εξάρτησης και υποταγής από μια χώρα και εν προκειμένω την Ελλάδα. Σύμφωνα με το άρθρο 308 του ποινικό κώδικα όποιος πολίτης οδηγήσει τη χώρα σε αυτή τη θέση θα πρέπει να καταδικαστεί σε φυλάκιση πέντε ετών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μετά την εξέλιξη αυτή η συμφωνία αναμένεται να παραπεμφθεί ξανά στη Βουλή και σε περίπτωση που υπερψηφιστεί εκ νέου τότε ο πρόεδρος Ιβανόφ δεν έχει πια δικαίωμα να θέσει βέτο.