Το Αιγαίο θα κατακλυστεί από Τούρκους τουρίστες

 
symi

Ενημερώθηκε: 15/12/23 - 13:52

Στο θέμα των επαναπροωθήσεων προσφύγων στην Ελλάδα επανέρχεται το Spiegel υπενθυμίζοντας τις δικές του έρευνες και σχετικές αποκαλύψεις και τονίζοντας πως το Ευρωκοινοβούλιο ζητάει τώρα να υπάρξουν συνέπειες.

Το δημοσίευμα σημειώνει: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Υπηρεσία Προστασίας των Συνόρων της ΕΕ Frontex να ‘περιορίσει’ τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα και να επικεντρωθεί στην ‘παρακολούθηση’ πιθανών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό προκύπτει από ψήφισμα που εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών την Πέμπτη. Αφορμή για την άσκηση πιέσεων είναι οι λεγόμενες παράνομες επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο στο Αιγαίο. Το Ευρωκοινοβούλιο εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για τις ‘σοβαρές και επαναλαμβανόμενες καταγγελίες’ εις βάρος των ελληνικών αρχών. Ο σεβασμός των αρχών και των αξιών της ΕΕ από τα κράτη-μέλη αποτελεί ‘απαραίτητη προϋπόθεση’ για κοινές επιχειρήσεις με τις ελληνικές αρχές».

Και το δημοσίευμα συνεχίζει: «Σύμφωνα με το Ευρωκοινοβούλιο, οι συνοριοφύλακες της ΕΕ δεν θα πρέπει πάντως να διακόψουν πλήρως τις επιχειρήσεις τους προκειμένου "να μην αφήσουν κενό". Ο λόγος είναι η ανησυχία που υπάρχει ότι οι ελληνικές αρχές θα μπορούσαν να συνεχίσουν τις παράνομες πρακτικές τους, σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητες, μετά την πλήρη αποχώρηση της Frontex». Το δημοσίευμα καταλήγει υπενθυμίζοντας ότι και άλλες επιχειρήσεις της Frontex είναι αμφιλεγόμενες και παραπέμπει και πάλι σε δικές του έρευνες και συνεργαζόμενων μέσων που αποκαλύπτουν συνεργασία των αρχών της Μάλτας και παραστρατιωτικής οργάνωσης της Λιβύης του Καλίφα Χαφτάρ με στόχο να επαναπροωθήσουν πλοιάριο με πρόσφυγες από την κεντρική Μεσόγειο στη Λιβύη».

Έλληνες και Τούρκους ενώνουν πολλά

Ακόμη ένα θέμα ελληνικού ενδιαφέροντος. Το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο RND αναφέρεται στην πρόσφατη ελληνοτουρκική προσέγγιση και επισημαίνει πως τα «νησιά του Αιγαίου θα κατακλυστούν από τουρίστες». Το δημοσίευμα αναφέρει: «Πέρυσι, 541.000Τούρκοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα. Το ποσοστό τους ανάμεσα στους ξένους τουρίστες ήταν λίγο κάτω από το 2%. "Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες", λέει ο Τολγκά Τεκίν από το τουρκικό ταξιδιωτικό πρακτορείο Jolly Tur, το οποίο προσφέρει διακοπές στα ελληνικά νησιά. Ο τουριστικός κλάδος αναμένει ότι ο αριθμός των επισκεπτών θα διπλασιαστεί τον επόμενο χρόνο χάρη στο πρόγραμμα διευκόλυνσης της έκδοσης βίζας».

Και το δημοσίευμα συνεχίζει: «Οι Τούρκοι τουρίστες είναι ευπρόσδεκτοι επισκέπτες στα νησιά. Είναι αγαπητοί, όχι μόνο επειδή ξοδεύουν κατά μέσο όρο περίπου τρεις φορές περισσότερα χρήματα από τους τουρίστες από ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη. Πολλά εστιατόρια στα νησιά έχουν μενού στα τουρκικά. Αλλά αυτό δεν είναι πραγματικά απαραίτητο. Κεφτέδες και ντολμάδες όχι μόνο μοιάζουν αλλά έχουν και παρόμοιο όνομα. Όταν ο Έλληνας οικοδεσπότης κερνάει τους Τούρκους καλεσμένους του μια ρακή μετά από ένα καλό γεύμα, δεν υπάρχει πια η χιλιοειπωμένη "κληρονομική εχθρότητα" μεταξύ των δύο λαών».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ