Αλβανία: Άγριες συγκρούσεις φοιτητών και μαθητών με την αστυνομία – Μαζικές διαδηλώσεις κατά του Ράμα

 
αλβανια διαδηλωσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Associated Press

Ενημερώθηκε: 17/10/26 - 16:22

Σοβαρά επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και φοιτητών και μαθητών λυκείου σημειώθηκαν σήμερα στα Τίρανα, κατά την πέμπτη ημέρα των διαδηλώσεων στην Αλβανία. Οι συγκρούσεις εκδηλώθηκαν στη λεωφόρο Δυρραχίου, κοντά στο υπουργείο Παιδείας, ενώ κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Ιδιαίτερα τεταμένη είναι η κατάσταση στη Λέζα και στο Δυρράχιο, όπου έχουν καταγραφεί νέα επεισόδια και η αστυνομία έχει προχωρήσει σε δεκάδες συλλήψεις.

Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να κορυφωθούν σήμερα στις 19:00, τοπική ώρα, με μεγάλη συγκέντρωση στα Τίρανα. Από χθες είχε απευθυνθεί κάλεσμα και προς τους Αλβανούς της διασποράς να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις, ενώ στο πλευρό των φοιτητών εμφανίστηκαν και μέλη του κινήματος «Φλαμίνγκο», το οποίο βρίσκεται σε κινητοποιήσεις από τον Ιούνιο.

Κεντρικό αίτημα των διαδηλωτών είναι η παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα και της κυβέρνησής του. Ωστόσο, ο Αλβανός πρωθυπουργός εμφανίστηκε αμετακίνητος, υποστηρίζοντας ότι προτεραιότητά του είναι η προστασία των πολιτών, η διασφάλιση της δικαιοσύνης και η υλοποίηση της εντολής που έλαβε από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι η ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2030.

Την ίδια ώρα, προβληματισμό στο εσωτερικό του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος προκαλεί η παρέμβαση της βουλευτού και πρώην υπουργού Εξωτερικών, Ελίζα Σπιροπάλι, η οποία απέστειλε προσωπική επιστολή στον Ράμα.

Στην επιστολή της, η Σπιροπάλι επισημαίνει ότι η πολιτική κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με δηλώσεις από τα κυβερνητικά γραφεία, αποστασιοποίηση από την κοινωνία ή πολιτικές δικαιολογίες. Αντίθετα, τονίζει την ανάγκη άμεσου διαλόγου με τους πολίτες, αναγνώρισης των λαθών, ανάληψης πολιτικής ευθύνης και λήψης ουσιαστικών αποφάσεων.

Η εξέλιξη των κινητοποιήσεων και η συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση αναμένεται να δείξουν εάν η κοινωνική πίεση προς την κυβέρνηση Ράμα θα ενταθεί περαιτέρω.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ