Αλβανικά όνειρα για Βαλκανική κυριαρχία

 
Αλβανικά όνειρα για Βαλκανική κυριαρχία

Ενημερώθηκε: 15/04/19 - 20:59

Όνειρα μεγαλύτερα της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας» φαίνεται ότι έχουν εθνικιστικοί κύκλοι των Τιράνων. Όπως αναφέρει η σκοπιανή ιστοσελίδα «Βέτσερ», ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Μπαϊράμ Κοσούμι, έχει προτείνει οι τέσσερις «μικρές χώρες των Βαλκανίων»- η Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, τα Σκόπια και το Μαυροβούνιο, να σχηματίσουν μια «Βαλκανική Συνομοσπονδία», με βάση την κοινή διπλωματία και στρατό, το εμπόριο και την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων και αγαθών.

Αλβανοί,

Στην «συνομοσπονδία» αυτή, οι Αλβανοί θα είναι το κυρίαρχο εθνοτικό στοιχείο καθώς από τα περίπου 8,5 εκατομμύρια κατοίκους που θα έχει, τα 5,5 εκατομμύρια ή το 67% θα είναιενώ οι Σλάβοι θα είναι περίπου 1,5 εκατομμύρια και η συμμετοχή τους στην Συνομοσπονδία θα είναι στο 18% και θα αποτελούν μειονότητα.

«Μεγάλης Αλβανίας».

Θα πρόκειται, δηλαδή, για ένα Αλβανικό κράτος μεγαλύτερο από αυτό της

Αλβανικά όνειρα για Βαλκανική κυριαρχία

Στο πρωτότυπο κείμενο της πρότασης αυτής, το οποίο δημοσιεύεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Πρίστινα, ο Μπαϊράμι λέει ότι μια τέτοια ιδέα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί επειδή οι χώρες αυτές δεν έχουν έχθρα μεταξύ τους.

«Γιατί μπορεί κανείς να δημιουργηθεί μια σύγχρονη συνομοσπονδία, όταν οι Αλβανοί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του κάθε κράτους και ως έθνος πλειοψηφίας; Επειδή οι Αλβανοί έχουν στρατηγικό ενδιαφέρον τη διατήρηση της ανεξαρτησίας και των φιλικών σχέσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο, ακριβώς λόγω του αλβανικού παράγοντα στις χώρες αυτές και λόγω των ηγεμονικών ορέξεων της Σερβίας και των πολιτικής επιρροής των άλλων», γράφει ο Κοσούμι, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου από το 2005 έως το 2006.

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, οι τέσσερις χώρες διαθέτουν μικρά εδάφη, μικρές αγορές και όχι πολύ αναπτυγμένες οικονομίες, και το ακαθάριστο προϊόν τους κυμαίνεται από πέντε δισεκατομμύρια δολάρια, όπως και το Μαυροβούνιο, έως 13 δις ευρώ, όσον αφορά την Αλβανία.

Επάνω: Ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Μπαϊράμ Κοσούμι, ο οποίος διατύπωσε την άποψη η Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, τα Σκόπια και το Μαυροβούνιο, να σχηματίσουν μια «Βαλκανική Συνομοσπονδία»

Ο Κοσούμι σημείωσε ότι όλες οι μικρές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μαζί δεν έχουν ένα ακαθάριστο προϊόν, όπως η Τσεχία για παράδειγμα.

Πιστεύει ότι η ενοποίηση των τεσσάρων μικρών κρατών θα σώσει μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού καθενός από αυτά στον τομέα της διπλωματίας. Πιστεύει ότι η ενοποίηση των τεσσάρων μικρών κρατών θα σώσει μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού καθενός από αυτά στον τομέα της διπλωματίας.

«Με μια πιθανή συμφωνία μεταξύ των τεσσάρων μικρών χωρών της εξωτερικής πολιτικής και της διπλωματίας, αντί για περίπου 126 πρεσβείες που έχουν όλες αυτές οι χώρες μαζί θα υπάρχει μια πρεσβεία που αντιπροσωπεύει τα τέσσερα αυτά κράτη. Αυτό θα μειώσει το κόστος των πρεσβειών με διάφορους τρόπους και θα αυξήσει την κάλυψη των τεσσάρων χωρών με γραφεία», ανέφερε ο Κοσούμι.

Λέει ακόμη για τα οφέλη της ενοποίησης σε μια συνομοσπονδία όσον αφορά την ασφάλεια.

«Οι στρατιώτες αυτών των μικρών χωρών ξεκινούν από 2.500 του Κοσσυφοπεδίου και του Μαυροβουνίου, μέχρι 9 με 10 χιλιάδες όπως η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία. Κανένας από τους μικρούς στρατούς των χωρών αυτών δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των χωρών αυτών, και κανείς δεν είναι σίγουρος ότι το ΝΑΤΟ θα υπερασπιστεί το Μαυροβούνιο εάν δεχθεί επίθεση από μια περιφερειακή ή ευρωπαϊκή χώρα», γράφει ο Μπαϊράμ Κοσούμι, ο οποίος σήμερα είναι πρύτανης του Πανεπιστημίου Γκιλάν και καθηγητής δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Πρίστινα.

ΠΗΓΗ: Σκοπιανή ιστοσελίδα «Вечер» via «Βαλκανικό Περισκόπιο»