Αμερικανίδα γερουσιαστής ζητάει από τον Μπάιντεν να πιέσει την Τουρκία για τους Κούρδους της Συρίας

Αμερικανίδα γερουσιαστής ζητάει από τον Μπάιντεν να πιέσει την Τουρκία για τους Κούρδους της Συρίας
Ενημερώθηκε: 06/05/21 - 19:35

Η γερουσιαστής των ΗΠΑ και βετεράνος του πολέμου του Ιράκ, Τάμι Ντάκγουορθ κάλεσε τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να πιέσει την Τουρκία να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον των Κούρδων της Συρίας.

Η Άγκυρα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της ως μέλος του ΝΑΤΟ για επίλυση διεθνών συγκρούσεων με ειρηνικό τρόπο, δήλωσε η Ντάκγουορθ σε επιστολή της προς τον Μπάιντεν, σύμφωνα με το Politico.

Στην επιστολή της η Ντάκγουορθ πιέζει το Μπάιντεν να κρατήσει μια πιο σκληρή στάση απέναντι στην Άγκυρα, παρά τις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών λόγω της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ.

«Η Αμερική επέστρεψε και η διπλωματία βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της εξωτερικής μας πολιτικής», δήλωσε η γερουσιαστής των Δημοκρατικών.

Η στήριξη της Ουάσινγκτον στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), ένας συνασπισμός πολιτοφυλακών που κυριαρχείται από τις Κουρδικές Λαϊκές Μονάδες Προστασίας (YPG), που ηγούνται της εκστρατείας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS), αποτελούν μακροχρόνια αιτία έντασης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία.

Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Μπάιντεν επανέλαβε την υποστήριξή της προς τις κουρδικές δυνάμεις στις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις τους ενάντια στο ISIS, αλλάζοντας έτσι την πολιτική των ΗΠΑ σε σχέση με την πιο ήπια προσέγγιση που είχε υιοθετήσει ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Η Ντάκγουορθ κάλεσε τον Μπάιντεν να κάνει περισσότερα για την υποστήριξη των Κούρδων της Συρίας, που πολέμησαν πλάι πλάι με τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ κατά του ISIS.

Παράλληλα, η Ντάκγουορθ καταφέρθηκε εναντίον του Τραμπ επειδή έδωσε το πράσινο φως στην Τουρκία να επιτεθεί στο SDF στη βορειοανατολική Συρία τον Οκτώβριο του 2019.

«Αυτή η κίνηση δημιούργησε μια ανθρωπιστική κρίση που έθεσε σε κίνδυνο δεκάδες χιλιάδες πολίτες, διακινδύνευσε την απελευθέρωση κρατουμένων του ISIS και έβλαψε σοβαρά τη διεθνή αξιοπιστία μας» τονίζει στην επιστολή της η αμερικανίδα γερουσιαστής, προσθέτοντας  ότι «Πρέπει να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των συμμάχων και τους εταίρων μας για την επίτευξη των εθνικών μας στόχων.»

Ακόμα στην επιστολή της η Ντάκγουορθ προτρέπει τον Μπάιντεν να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια και οικονομική βοήθεια στους κούρδους της Συρίας έτσι ώστε να ξαναχτίσουν τις υποδομές που καταστράφηκαν από το Ισλαμικό Κράτος.

Η Ντάκγουορθ, η οποία έχασε και τα δύο πόδια της όταν το ελικόπτερο UH-60 Black Hawk που επέβαινε καταρρίφθηκε από Ιρακινούς αντάρτες το 2004, ζήτησε επίσης από τον Πρόεδρο Μπάιντεν να αναγνωρίσει δημόσια τη θυσία των κουρδικών δυνάμεων στην καταπολέμηση βίαιων εξτρεμιστικών οργανώσεων. Επίσης ζητά την παροχή ειδικής βίζας στους Κούρδους που βοήθησαν στην καταπολέμηση του ISIS και την επίσπευση διεκπεραίωσης των αιτήσεων υπηκοότητας των κατόχων κουρδικής πράσινης κάρτας, που βοήθησαν τον αμερικανικό στρατό στον πόλεμο του Κόλπου, οι οποίες είχαν «κολλήσει» κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Τραμπ.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία εισέβαλε στην βόρεια Συρία τον Οκτώβριο του 2019, λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τα συριακά σύνορα.

 

Πηγή: Politico