Άνοιξε το πέρασμα στη Ράφα: Η ανθρωπιστική βοήθεια αρχίζει να εισέρχεται στη Γάζα

 
rafah gaza

Ενημερώθηκε: 21/10/23 - 11:35

Φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια για τη Λωρίδα της Γάζας άρχισαν σήμερα να διασχίζουν το πέρασμα της Ράφα, που συνδέει την Αίγυπτο με τον παλαιστινιακό θύλακα, δήλωσαν πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας και αξιωματούχος της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου.

Ωστόσο η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς εκτίμησε ότι αυτή η βοήθεια «δεν θα αλλάξει τις καταστροφικές ιατρικές συνθήκες στη Γάζα».

Η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου έδειξε εικόνες από πολλά φορτηγά να περνούν το συνοριακό πέρασμα, κατά την 15η ημέρα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και μετά την επιβολή πλήρους πολιορκίας στη Γάζα από το Ισραήλ εξαιτίας της οποίας οι 2,4 εκατομμύρια κάτοικοι του θύλακα – οι μισοί από τους οποίους παιδιά και έφηβοι— βρίσκονται χωρίς νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα.

Είκοσι φορτηγά της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου, που έχει αναλάβει την παράδοση της βοήθειας από διάφορες υπηρεσίες του ΟΗΕ, εισήλθαν στην αιγυπτιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα.

Στην παλαιστινιακή πλευρά δημοσιογράφος του AFP είδε 36 άδεια ημι-ρυμουλκά να εισέρχονται στο πέρασμα με κατεύθυνση την Αίγυπτο, έτοιμα να φορτωθούν τη βοήθεια.

Τέσσερα ασθενοφόρα, δύο οχήματα του ΟΗΕ και δύο οχήματα του Ερυθρού Σταυρού ήταν ορατά στην παλαιστινιακή πλευρά.

Χθες Παρασκευή ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε από τη Ράφα όπου μετέβη -το μοναδικό πέρασμα προς τη Λωρίδα της Γάζας που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ- «την άμεση διέλευση» ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον θύλακα.

Το Ισραήλ αρνείται κατηγορηματικά να ανοίξει τα περάσματα που διαθέτει η χώρα προς τη Γάζα, αλλά οι ΗΠΑ κατάφεραν να πείσουν τις ισραηλινές αρχές να δώσουν την άδειά τους για την αποστολή βοήθειας μέσω της Αιγύπτου.

Το Ισραήλ έχει τονίσει ότι θα φροντίσει η βοήθεια αυτή να μην φτάσει στη Χαμάς, αλλά μόνο στους «αμάχους» και μάλιστα «στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», καθώς έχει ζητήσει την εκκένωση του βόρειου τμήματος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ