Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν εξετάζει ως άμεση προτεραιότητα το ζήτημα των αποθεμάτων υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν, εκτιμώντας ότι αυτά βρίσκονται σε τέτοιο βάθος ώστε να είναι εξαιρετικά δύσκολη η πρόσβαση σε αυτά.
Μιλώντας σε τηλεφωνική συνέντευξη, υποστήριξε ότι τα συγκεκριμένα αποθέματα είναι «πολύ βαθιά θαμμένα», επισημαίνοντας ότι ακόμη και υπό συνθήκες ειρήνης δεν έχουν καταστεί προσβάσιμα. Όπως ανέφερε, η κατάστασή τους τα καθιστά προς το παρόν «αρκετά ασφαλή», αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης αποφάσεων σε μεταγενέστερο στάδιο.
Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι δεν προτίθεται άμεσα να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών από την περιοχή, υπογραμμίζοντας ότι η παρουσία τους παραμένει απαραίτητη για την αποκατάσταση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ.
Επανέλαβε, μάλιστα, τη δυσαρέσκειά του για τη στάση των συμμάχων στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι δεν έχουν συμβάλει επαρκώς στις επιχειρήσεις. «Κάποια στιγμή θα αποσύρω τις δυνάμεις, όχι ακόμη. Αλλά οι χώρες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Το Ιράν έχει αποδεκατιστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά τους, σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ φέρονται να αντιτείνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προχώρησαν στην έναρξη των επιχειρήσεων χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και στη συνέχεια ζήτησαν τη συνδρομή τους για μια σύγκρουση που, όπως υποστηρίζουν, δεν προκάλεσαν οι ίδιοι.
Ερωτηθείς για τη διάρκεια του πολέμου, ο Τραμπ απέφυγε να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα, εκτιμώντας ωστόσο ότι η λήξη των επιχειρήσεων δεν απέχει χρονικά. Όπως υποστήριξε, οι εξελίξεις βρίσκονται «δύο εβδομάδες μπροστά από το χρονοδιάγραμμα», παρά το γεγονός ότι αρχικές εκτιμήσεις της αμερικανικής πλευράς τοποθετούσαν τη διάρκεια της σύγκρουσης μεταξύ τεσσάρων και έξι εβδομάδων.
Τέλος, ο Αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε ότι το Ιράν θα χρειαστεί περίπου μία δεκαετία για να ανακάμψει από τις επιπτώσεις του πολέμου, υπογραμμίζοντας το εύρος των ζημιών που έχουν προκληθεί.
«Το Στενό του Ορμούζ θα ανοίξει αυτόματα»
Σε ξεχωριστές δηλώσεις του στη New York Post, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι εκτιμά πως ο πόλεμος με το Ιράν πλησιάζει στο τέλος του και ότι άλλες χώρες μπορούν να ανοίξουν μόνες τους το Στενό του Ορμούζ.
«Δεν πρόκειται να μείνουμε εκεί για πολύ ακόμη. Τους καταστρέφουμε ολοκληρωτικά αυτή τη στιγμή, είναι πλήρης καταστροφή», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη.
«Αλλά δεν θα χρειαστεί να μείνουμε πολύ περισσότερο, έχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε για να εξουδετερώσουμε ό,τι επιθετική ικανότητα τους έχει απομείνει».
Ο Τραμπ υποστήριξε ότι άλλα κράτη μπορούν να διαχειριστούν το ζήτημα του Στενού του Ορμούζ, τα οποία –όπως είπε– παραμένουν κλειστά εδώ και 31 ημέρες, οδηγώντας σε άνοδο τις διεθνείς τιμές ενέργειας.
«Νομίζω ότι θα ανοίξουν αυτόματα, αλλά η δική μου στάση είναι ότι έχουμε ήδη καταστρέψει τη χώρα. Δεν έχουν καμία δύναμη πλέον, και ας πάνε οι χώρες που χρησιμοποιούν το στενό να το ανοίξουν… όποιος ελέγχει το πετρέλαιο θα θέλει πολύ να ανοίξει το στενό», ανέφερε.