Ανυπόστατες κατηγορίες Ερντογάν κατά Ελλάδας: Δείγμα του πολιτισμού τους η βύθιση των σκαφών

 
Ανυπόστατες κατηγορίες Ερντογάν κατά Ελλάδας: Δείγμα του πολιτισμού τους η βύθιση των σκαφών

Ενημερώθηκε: 03/02/22 - 12:59

Σε νέα προβοκάτσια σε βάρος της χώρας μας προχώρησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , ενώ από το στόχαστρό του δεν ξέφυγε ούτε η Ε.Ε με αφορμή την υπόθεση του Οσμάν Καβαλά.

Επαναφέροντας στο προσκήνιο τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί επαναπροωθήσεων καθώς και τις επίσης τουρκικές κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας ότι ευθύνεται για τον θάνατο 12 μεταναστών στον Εβρο, ο κ. Ερντογάν σημείωσε:

«Tο να αφήσουν και να παρακολουθούν τον θάνατο 12 ανθρώπων δεν είναι κάτι που μπορεί να χωνέψει κάποιος. Όμως δεν ζούμε αυτή την στάση της Ελλάδας την οποία την έχουμε συνηθίσει. Υπήρξαν μέχρι σήμερα, τόσοι άνθρωποι που τους τρύπησαν τα φουσκωτά και οδηγήθηκαν στον θάνατο.

Η βύθιση των φουσκωτών και το να οδηγούν στο θάνατο αυτούς τους ανθρώπους είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να φανεί η συνηθισμένη συμπεριφορά της Ελλάδας προς αυτούς τους ανθρώπους. Yπάρχει μια δομή που είναι ένα δείγμα του ελληνικού πολιτισμού. Και στο θέμα αυτό η Ε.Ε. έμεινε για πάντα σιωπηλή. Ο κόσμος σιωπά. Και δεν νομίζω πως θα αλλάξουν τις συνήθειές τους».

Μάλιστα ο Τούρκος Πρόεδρος επιτέθηκε και κατά της Frontex λέγοντας:

«Για παράδειγμα υπάρχει αυτή η άχρηστη Frontex που δήθεν δημιούργησαν. Δεν έχουν καμία παρουσία εκτός από το να υποστηρίζουν την Ελλάδα. Και τώρα απλά παρακολούθησαν αυτούς τους 12 ανθρώπους να πεθαίνουν από το κρύο. Κι εμείς από εδώ και πέρα, όλα τα βίντεο και τα ντοκουμέντα τα οποία έχουμε θα τα δείχνουμε σε όποιον ηγέτη θα έχουμε συνάντηση.

Και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου. Διότι είναι καθήκον μας ενάντια στην απανθρωπιά κάποιον. Θα το κάνουμε αυτό διότι θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στους καταπιεσμένους αυτό είναι και ανθρωπιστικό καθήκον μας αλλά και ισλαμικό καθήκον μας».

Τις ίδιες κατηγορίες διατύπωσε χτες ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, τις οποίες ο κ. Μηταράκης χαρακτήρισε ψευδή προπαγάνδα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε, τέλος, επίθεση και κατά των ευρωπαϊκών θεσμών με αφορμή την υπόθεση Καβαλά:

«Το λέω ξεκάθαρα, δεν αναγνωρίζουμε όσους δεν αναγνωρίζουν τα δικαστήρια μας. Το λέω ξεκάθαρα. Υπάρχει μια απόφαση που έχουν πάρει τα δικαστήρια μας. Δεν μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα το τι λέει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου όπως και το τι λέει το Συμβούλιο της Ευρώπης Διότι περιμένουμε πρώτα να σεβαστούν τα δικαστήριά μας. Κι σε όσους δεν μας σέβονται, δεν θα υπάρχει και ο δικός μας σεβασμός»,

Για ψευδή προπαγάνδα κατηγορεί τον ΥΠΕΣ της Τουρκίας ο Ν. Μηταράκης

«Εντελώς ανυπόστατες» χαρακτηρίζει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, τις κατηγορίες που διατύπωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας για επαναπροώθηση 22 μεταναστών από τα ελληνικά στα τουρκικά σύνορα, 12 από τους οποίους πέθαναν από το ψύχος.

Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Μηταράκης χαρακτηρίζει «τραγωδία» τον θάνατο των 12 μεταναστών στα τουρκικά σύνορα, ωστόσο διευκρινίζει ότι «η αλήθεια πίσω από αυτό το περιστατικό δεν έχει καμία σχέση με την ψευδή προπαγάνδα που δημοσιεύθηκε από τον ομόλογό μου υπουργό, κ. Σοϊλού».

Σημειώνεται ότι ο Τούρκος υπουργός σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ανέφερε ότι 12 μετανάστες «από 22 που απωθήθηκαν από τους Έλληνες τελωνειακούς» ανακαλύφθηκαν νεκροί από το ψύχος σήμερα στην Τουρκία δίπλα στα ελληνικά σύνορα.

Στην απάντησή του ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης διευκρινίζει ότι «οι συγκεκριμένοι μετανάστες δεν έφτασαν ποτέ στα σύνορα. Όποια υπόνοια υπάρχει ότι όντως έφτασαν, ή ότι επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία είναι εντελώς ανυπόστατη».

Ο κ. Μηταράκης σημειώνει ότι η Τουρκία «αντί να προωθεί αβάσιμους ισχυρισμούς πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της και να εργαστεί για να αποτρέψει αυτά τα επικίνδυνα ταξίδια» και «αντί να κατηγορεί άλλους, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της εάν θέλουμε να αποτρέψουμε τέτοιες τραγωδίες από το να επαναληφθούν».