Απαλλαγή Λαγού - Μίχου για την επίθεση στο «Συνεργείο» ζητά η εισαγγελέας επικαλούμενη το νέο Ποινικό Κώδικα

Απαλλαγή Λαγού - Μίχου για την επίθεση στο «Συνεργείο» ζητά η εισαγγελέας επικαλούμενη το νέο Ποινικό Κώδικα
Ενημερώθηκε: 10/09/19 - 11:51

Δίκη Χρυσής Αυγής: Την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων επικαλούμενη τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα εισηγήθηκε η εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας ενώπιον του οποίου εκδικάζεται η υπόθεση για την επίθεση χρυσαυγιτών σε βάρος του κοινωνικού χώρου «Συνεργείο» το 2013 στην Ηλιούπολη.

Συγκεκριμένα, αναπτύσσοντας την πρότασή της προς το δικαστήριο η εισαγγελέας της έδρας, ζήτησε την παύση της ποινικής δίωξης σε βάρος των κατηγορουμένων, επισημαίνοντας τα εξής: «Επειδή είμαστε σε μεταβατικό στάδιο με το νέο Ποινικό Κώδικα εξαντλώ την πρότασή μου στο δικονομικό σκέλος της υπόθεσης. Θεωρώ πως δεν χρειάζεται να αναφερθώ σε πραγματικά περιστατικά για τους κατηγορούμενος καθώς υπάρχουν κολλήματα δικονομικού χαρακτήρα». Ακόμη, η εισαγγελέας τόνισε πως «ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας έφεραν μεγάλες διαφοροποιήσεις και αλλαγές. Το κατά πόσο θα είναι επιτυχημένα θα φανεί στην πράξη».

Ειδικότερα, και σύμφωνα με την εισαγγελέα, σύμφωνα με το νέο Ποινικό Κώδικα, απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας έχει καταργηθεί, το αδίκημα θα πρέπει να μετατραπεί σε απλή φθορά ξένης ιδιοκτησίας και να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη. Και αυτό διότι η έγκληση δεν υποβλήθηκε από τον ιδιοκτήτη του χώρου αλλά τον πολιτικώς ενάγοντα. Επίσης, για την πράξη που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως 2 έτη ή χρηματική ποινή, έχει παύσει η ποινική δίωξη, σύμφωνα με το νόμο 4411/2016.

Για το αδίκημα της απρόκλητης επικίνδυνης σωματική βλάβης, η εισαγγελέας είπε: «Θα πρέπει να εξετάσουμε αν πράγματι οι βλάβες του πολιτικού ενάγοντα ήταν επικίνδυνες. Ο ίδιος αρνήθηκε την εξέτασή του από ιατροδικαστή και δεν προσκομίστηκε ποτέ σχετική ιατρική βεβαίωση. Αναγκαστικά θα βασιστούμε στις καταθέσεις των μαρτύρων, οι οποίες είναι αντιφατικές και δεν δείχνουν το μέγεθος των βλαβών. Ο ίδιος μίλησε για 15 άτομα που τον χτυπούσαν αλλά δεν έχουμε άλλη κατάθεση σχετική, δεν υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες». Μάλιστα, σύμφωνα με την εισαγγελέα, η βλάβη του παθόντα δεν φέρει τα χαρακτηριστικά επικίνδυνης και για αυτό θα πρέπει να μετατραπεί η κατηγορία σε απλή σωματική που «ένεκα της απειλούμενης ποινής έχει παύσει υφ’ ορων».

Για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στις παραπάνω πράξεις, η εισαγγελική λειτουργός ανέφερε: «Οι κατηγορούμενοι θα πρέπει να απαλλαγούν καθώς δεν μπορούμε να μιλάμε για ηθική αυτουργία αφού παύει η ποινική δίωξη ή καταργείται το κύριο αδίκημα».

Τέλος για την οπλοχρησία η ίδια επισήμανε πως εφόσον δεν υπάρχει καταδικαστική απόφαση για τις κύριες πράξεις, δεν τίθεται ζήτημα τέλεσης της οπλοχρησίας, ενώ δεν προέκυψε ότι το όπλο χρησιμοποιήθηκε.