Από σήμερα Δευτέρα 16/12 ξεκινούν οι Τούρκοι τις πτήσεις των drones από τα Κατεχόμενα

Από σήμερα Δευτέρα 16/12 ξεκινούν οι Τούρκοι τις πτήσεις των drones από τα Κατεχόμενα
Ενημερώθηκε: 16/12/19 - 01:38

Από τη νέα βάση τους, στο αεροδρόμιο του Λευκόνοικου στην κατεχόμενη Κύπρο, ξεκινούν σήμερα, Δευτέρα 16/12, οι Τούρκοι τις πτήσεις των οπλισμένων ή αόπλων drones πάνω από τις περιοχές που γίνονται γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως είχε μεταδόσει το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Demiroren μετά από αίτημα της Τουρκικής Αεροπορίας δημιουργήθηκε βάση για τα drones. Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet είχε αναφέρει πως στόχος της Άγκυρας είναι η αποτελεσματικότερη επιτήρηση της ανατολικής Μεσογείου και η συνεχόμενη καταγραφή των εξελίξεων στην περιοχή.

«Η προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων είναι βασική προτεραιότητα», είπε ο «πρωθυπουργός» του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, ο Ερσί Τατάρ, σύμφωνα με το Demiroren.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο λεγόμενος ο «υπουργός έργων και μεταφορών» των κατεχομένων, Τόλγκα Ατακάν, δήλωσε στο κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τον «προϋπολογισμό» του λεγόμενου «υπουργείου» ότι η «αρχή πολιτικής αεροπορίας» θα ελέγχει τις πτήσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε συνεργασία με το παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου και τις μονάδες εναέριου ελέγχου.

Ανέφερε πως η «σύμβαση» για το παράνομο αεροδρόμιο Λευκονοίκου «που βρίσκεται ήδη σε ισχύ προβλέπει την παραχώρηση άδειας στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στην Κύπρο και στις ένοπλες δυνάμεις ασφαλείας να χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο όταν θέλουν».

Υποστήριξε, επίσης, πως «οι δραστηριότητες για τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο και η συμφωνία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ για μη επανδρωμένα αεροσκάφη επηρέασε τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης».

Νέα αποσταθεροποιητική ενέργεια η δημιουργία βάσης για τουρκικά drones

Ως ακόμα μια αποσταθεροποιητική ενέργεια της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου χαρακτηρίζει η κυπριακή κυβέρνηση την εξαγγελθείσα λειτουργία βάσης στο παράνομο αεροδρόμιο στο κατεχόμενο Λευκόνοικο για τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).

Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση στα κατεχόμενα πως η «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους ενέκρινε τη χρήση του παράνομου αεροδρομίου ως βάσης για τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως αυτή «είναι προφανώς ακόμα μια αποσταθεροποιητική ενέργεια της Τουρκίας στην περιοχή, η οποία ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σταθερότητας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ