Ο πνευματικός ηγέτης της κοινότητας των Δρούζων στη Συρία, Χεκμάτ αλ-Χίτζρι, δήλωσε στις 15 Ιουλίου ότι η συμφωνία για την είσοδο των δυνάμεων ασφαλείας στην επαρχία της Σουγουάιντα «έχει ανακληθεί», μόλις μισή ώρα αφότου κάλεσε τους Δρούζους να παραδώσουν τα όπλα τους στο κράτος.
«Η συμφωνία έχει ανακληθεί και η δήλωση μας επιβλήθηκε από ξένες χώρες. Θα απορρίψουμε την ταπείνωση και την ντροπή», δήλωσε ο Χίτζρι, ζητώντας «αντίσταση σε αυτή τη βάναυση εκστρατεία με όλα τα διαθέσιμα μέσα».
Η δήλωση συνέπεσε με την ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Συρίας για «πλήρη κατάπαυση του πυρός» στην κυβερνητική περιφέρεια Σουγουάιντα, όπου κατοικούν κυρίως Δρούζοι.
Αυτό συνέβη επίσης καθώς οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στόχευαν την περιοχή της Σουγουάιντα.
«Προς όλες τις μονάδες που επιχειρούν εντός της πόλης Σουγουάιντα: Ανακοινώνουμε πλήρη κατάπαυση του πυρός κατόπιν συμφωνίας με τους πρεσβύτερους και τους αξιωματούχους της πόλης. Τα πυρά θα ανταποδίδονται μόνο σε απάντηση σε πηγές πυροβολισμών ή σε περίπτωση οποιασδήποτε επίθεσης από παράνομες ομάδες», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μουρχάφ Αμπού Κάσρα.
Ο συριακός στρατός και οι συμμαχικές του εξτρεμιστικές παρατάξεις εισήλθαν στο κέντρο της πόλης Σουγουάιντα νωρίτερα στις 15 Ιουλίου, καθώς σφοδρές συγκρούσεις μαίνονταν σε όλη την επαρχία για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.
Η προηγούμενη δήλωση του Hijri ανέφερε ότι οι Δρούζοι χαιρετίζουν την είσοδο των κρατικών δυνάμεων για να «επιβάλουν τον έλεγχο» στη Σουγουάιντα, καλώντας όλες τις παρατάξεις των Δρούζων «να μην αντισταθούν και να παραδώσουν τα όπλα τους» στο συριακό Υπουργείο Εσωτερικών.
Παρά την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός, οι συγκρούσεις συνεχίζονται στην πόλη Σουγουάιντα.
Πάνω από 100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των μαχών στις αρχές αυτής της εβδομάδας, ανέφερε την Τρίτη το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR). Τουλάχιστον δύο γυναίκες και δύο παιδιά είναι μεταξύ των νεκρών.
Βίντεο έδειχνε συριακά στρατεύματα στην καρδιά της Σουγουάιντα, χρησιμοποιώντας σεκταριστική ρητορική και λέγοντας «η Σουγουάιντα επέστρεψε στη Σούννα», ενώ ακούγονταν πυροβολισμοί στο βάθος.
Σύμφωνα με τοπικές αναφορές, ρουκέτες πέφτουν στην πόλη και τα περίχωρά της κάθε 20 με 30 λεπτά.
Μία ημέρα νωρίτερα, ο θρησκευτικός ηγέτης των Δρούζων κατηγόρησε τη Δαμασκό ότι στοχοποιεί αδιακρίτως αμάχους στη Σουγουάιντα και υποστηρίζει επιθέσεις πυροβολικού και μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε σπίτια στη Σουγουάιντα.
Το Ισραήλ δήλωσε τη Δευτέρα ότι έπληξε άρματα μάχης του συριακού στρατού κατά τη διάρκεια των μαχών.
Το Ισραήλ έχει ισχυριστεί στο παρελθόν ότι επιθυμεί να υποστηρίξει τη μειονότητα των Δρούζων και να αποτρέψει τη δίωξή της από τη Δαμασκό - η οποία έχει ξεκινήσει πρόσφατα διαπραγματεύσεις με το Τελ Αβίβ για πιθανές ρυθμίσεις ομαλοποίησης και ασφάλειας.
Ισραηλινές επιδρομές στόχευσαν μαχητές που συνδέονται με τη Δαμασκό κατά τη διάρκεια ενός προηγούμενου γύρου συγκρούσεων με τους Δρούζους στα τέλη Απριλίου.
Ο τελευταίος γύρος μαχών ξέσπασε την Κυριακή, αφότου Βεδουίνοι μαχητές έστησαν σημείο ελέγχου στον αυτοκινητόδρομο Δαμασκού-Σουαϊντά, όπου λήστεψαν και ξυλοκόπησαν βάναυσα έναν νεαρό Δρούζο, πυροδοτώντας μια σειρά από επιθέσεις αντιποίνων και κυβερνητικές αντιδράσεις.
Η Δαμασκός ισχυρίζεται ότι επιθυμεί να αποκαταστήσει την τάξη και τη σταθερότητα στη Σουγουάιντα.