BBC για συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας: Στην ίδια αίθουσα, αλλά παραμένουν πολύ μακριά

 
δδ

Ενημερώθηκε: 16/05/25 - 15:05

Μπορεί να βρίσκονται στην ίδια αίθουσα και να κάθονται στο ίδιο τραπέζι, αλλά παραμένουν πολυ μακρια, αναφέρει σε ανάλυσή του το BBC, σε ανάλυσή τους για τις κρίσιμες απευθείας συνομιλίες που είναι σε εξέλιξη στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας. 

«Είναι η πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια που αντιπροσωπείες από τις δύο χώρες βρίσκονται στην ίδια αίθουσα. Ωστόσο, οι θέσεις τους φαίνεται να απέχουν πολύ», σχολιάζει ο Βιτάλι Σεβσένκο του BBC, την ώρα που οι αντιπροσωπείες Ουκρανίας και Ρωσίας, έχουν ξεκινήσει να διαπραγματεύονται στην στο Ντολμά Μπαχτσέ. 

Ο Ζελένσκι έχει διαμηνύσει πως η ομάδα του έχει εντολή να επικεντρωθεί στην άμεση κατάπαυση πυρός, ενώ οι Ρώσοι δήλωσαν χθες ότι εστιάζουν στη μακροπρόθεσμη ειρήνη και στην εξάλειψη των «βαθύτερων αιτιών αυτής της κρίσης».

«Σε μετάφραση από τη γλώσσα του Κρεμλίνου», σημειώνει ο ίδιος, «αυτό σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για κατάπαυση του πυρός, αλλά για την αντιμετώπιση αυτού που ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο από τη σκοπιά του Κρεμλίνου, δηλαδή την ύπαρξη της Ουκρανίας ως κυρίαρχου κράτους».

Αξιοσημείωτο είναι, συνεχίζει το βρετανικό μέσο, ότι ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας δήλωσε χθες πως η Ρωσία είναι διατεθειμένη να συζητήσει συμβιβασμούς – αν και δεν είναι ξεκάθαρο τι εννοεί ακριβώς.

Ίσως αυτό αποτελεί ένα θετικό βήμα και ένδειξη κάποιας ευελιξίας από ρωσικής πλευράς. Ωστόσο, είναι ο μόνος από τη ρωσική ομάδα που έχει μιλήσει για συμβιβασμούς.

Όλοι οι υπόλοιποι επιμένουν στις αρχικές τους απαιτήσεις, που περιλαμβάνουν:

  • την αποκλειστική μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, και
  • τον ρωσικό έλεγχο σε τουλάχιστον πέντε ουκρανικές περιφέρειες.

Όλα αυτά είναι απολύτως απαράδεκτα για τον Ζελένσκι, καταλήγει η ανάλυση. 

«Ένταση λόγω διαρροών»

Ενταση φαίνεται να προκάλεσαν διαρροές από τη ρωσική πλευρά που αναφέρουν ότι η Μόσχα φέρεται διατεθειμένη να κρατήσει Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ, δηλαδή τις δύο επαρχίες του Ντονμπάς, που η Ρωσία διεκδικεί, αλλά εμφανίζεται τώρα πρόθυμη να τις ανταλλάξει, επιστρέφοντας τη Χερσώνα.

Ουκρανική διπλωματική πηγή κατηγόρησε τη Μόσχα ότι υπονομεύει τις συνομιλίες θέτοντας εκ των προτέρων όρους και προϋποθέσεις, ενώ έχει αποκλειστεί από το Κίεβο κάθε συζήτηση για την Κριμαία.

Κάθε προσπάθεια ευθυγράμμισης της σημερινής συνάντησης με την άκαρπη διαπραγμάτευση του 2022 σημαίνει ότι και πάλι η διαδικασία θα αποτύχει, τόνισε ο Ουκρανός μεσολαβητής Άντρι Γερμάκ.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι είχε πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις του 2022, όταν και κυριάρχησαν οι εδαφικές διεκδικήσεις του Κρεμλίνου για την Κριμαία.

Σε εξέλιξη οι απευθείας συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας με τον Φιντάν να ζητά κατάπαυση πυρός – Το ΕΡΤΝews στην Κωνσταντινούπολη (Live)

Η Ουκρανική αντιπροσωπεία έχει επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας, Ρουστέμ Ουμέροφ ο Τατάρος της Κριμαίας, όπως αποκαλείται.

Σε εξέλιξη οι απευθείας συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας με τον Φιντάν να ζητά κατάπαυση πυρός – Το ΕΡΤΝews στην Κωνσταντινούπολη (Live)

Μετέχει επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Σιμπίχα και ο διευθυντής του προεδρικού γραφείου Άντρι Γερμάκ.

Αιχμές Ρούμπιο για την απουσία Λαβρόφ – Συνάντηση με Ευρωπαίους

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, συμμετείχε στην τριμερή συνάντηση Ουκρανίας, Τουρκίας και ΗΠΑ που διήρκεσε περίπου μία ώρα στην Κωνσταντινούπολη. Φαίνεται πάντως ότι δίνει τη σκυτάλη, στον διευθυντή σχεδιασμού πολιτικής του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικλ Άντον. Η αιτιολογία που έδωσαν διπλωματικές πηγές είναι ότι δεν υπάρχει ομότιμός του από ρωσικής πλευράς, με σαφείς αιχμές στην απουσία του Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Πάντως, τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν ότι έγινε συνάντηση αμερικανικής και ρωσικής αντιπροσωπείας.

Επίσης επιβεβαιώθηκε συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε πιέσει τον Ρώσο και τον Ουκρανό πρόεδρο να συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη, από το Αμπού Ντάμπι, δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν «μόλις μπορέσουν να το κανονίσουν». Προς το παρόν «ας δούμε τι θα γίνει με τη Ρωσία και την Ουκρανία», είπε. «Νομίζω ότι ήρθε η ώρα για συνάντηση», επανέλαβε αργότερα σε δημοσιογράφους στο Άμπου Ντάμπι και επέμεινε ότι δεν εξεπλάγη που ο Πούτιν δεν παρευρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη.  Την ώρα που επικρατούσε χάος με την αναβολή των συνομιλιών της Πέμπτης στην Κωνσταντινούπολη, ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι «η σημαντική πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες είναι απίθανη μέχρι να συναντηθεί αυτοπροσώπως με τον Πούτιν».

Το Κρεμλίνο απάντησε ότι «δίχως αμφιβολία είναι αναγκαία» μια συνάντηση Πούτιν και Τραμπ. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι πεσκόφ, τόνισε ότι χρειάζεται προετοιμασία εκ των προτέρων γιατί πρέπει να αποφέρει αποτελέσματα.

Γιατί ο Φιντάν χαρακτήρισε τη συνάντηση «τεχνικού επιπέδου»

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση Φιντάν ότι οι σημερινές συνομιλίες είναι σε «τεχνικό επίπεδο», εννοώντας ότι οι πολιτικές διαβουλεύσεις έπονται.

«Θεωρούμε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο κ. Πούτιν και ο κ. Ζελένσκι άκουσαν τις εκκλήσεις για ειρήνη. Ο Πρόεδρός μας έχει επίσης καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να φέρει τα μέρη κοντά. Η επίσκεψη του Προέδρου Ζελένσκι στην Άγκυρα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Είμαστε εξίσου ευτυχείς που φιλοξενούμε τη ρωσική αντιπροσωπεία που συμμετέχει στις συνομιλίες. Το γεγονός ότι φιλοξενούμε εκπροσώπους και των δύο πλευρών στην Κωνσταντινούπολη καταδεικνύει την ισχυρή μας βούληση να τερματιστεί ο πόλεμος», είπε μεταξύ άλλων, ο Χακάν Φιντάν.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ