BBC: Η στρατιωτική εκκαθάριση του Πούτιν απηχεί στην έκκληση που είχε κάνει ο Πριγκόζιν να δράσει

 
putin

Ενημερώθηκε: 23/05/24 - 23:30

Όταν ένας κορυφαίος αξιωματούχος της άμυνας συλλαμβάνεται στη Ρωσία, αυτό είναι ενδιαφέρον.Όταν πέντε υψηλόβαθμα στελέχη της άμυνας περνούν χειροπέδες σε λιγότερο από ένα μήνα, αυτό είναι εκκαθάριση.

Ο τελευταίος ανώτερος στρατιωτικός που μπήκε στη φυλακή είναι ο αντιστράτηγος Vadim Shamarin, αναπληρωτής αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού και επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης επικοινωνιών των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.Kατηγορούμενος για δωροδοκίες μεγάλης κλίμακας, έχει τεθεί σε προφυλάκιση για δύο μήνες.

Λίγες ώρες αργότερα ήρθε η είδηση ότι ένας ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας για τον ανεφοδιασμό, ο Βλαντιμίρ Βερτελέτσκι, έχει επίσης τεθεί υπό κράτηση. Σύμφωνα με τη Ρωσική Επιτροπή Ερευνών, κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας κατά την εκτέλεση κρατικής αμυντικής εντολής.

Στην λίστα , μέσα σε ένα μήνα, προστέθηκαν, λόγω κατηγοριών για διαφθορά, ο αναπληρωτής υπουργό Άμυνας Τιμούρ Ιβάνοφ και ο αντιστράτηγος Γιούρι Κουζνέτσοφ, επικεφαλής της διεύθυνσης προσωπικού του υπουργείου Άμυνας.

Αλλαγές υπήρξαν και στην κορυφή του υπουργείου. Σε έναν πρόσφατο ανασχηματισμό, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αντικατέστησε τον επί 12 χρόνια υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου με τον τεχνοκράτη οικονομολόγο Αντρέι Μπελούσοφ. Η κίνηση αυτή ερμηνεύτηκε ευρέως ως μια προσπάθεια του Κρεμλίνου να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του ρωσικού στρατού και να καταπολεμήσει τη διαφθορά.

Στον Σόιγκου δόθηκε μια νέα θέση εργασίας, αυτή του γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Όσο για το αφεντικό του Vadim Shamarin, τον Valery Gerasimov, προς το παρόν παραμένει αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Οι συλλήψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων στο υπουργείο και το γενικό επιτελείο αντανακλούν την κακή κατάσταση στην στρατιωτική ηγεσία που κατευθύνει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Υπάρχει μια τεράστια ειρωνεία σε όλα αυτά.

Θυμάστε τον Πριγκόζιν; Πριν από ένα χρόνο ο ηγέτης της μισθοφορικής ομάδας Wagner είχε επικρίνει δημοσίως τους στρατιωτικούς αρχηγούς. Είχε κατηγορήσει τα ανώτερα στελέχη για ανικανότητα και διαφθορά και τα κατηγόρησε για τις αποτυχίες στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία. Ο Πριγκόζιν είχε εστιάσει την οργή του ιδιαίτερα στον Σόιγκου και τον Valery Gerasimov. Είχε απαιτήσει την αντικατάστασή τους.

Η δημόσια διαμάχη ξέφυγε από τον έλεγχο, οδηγώντας σε 24ωρη ανταρσία. Μαχητές της Βάγκνερ κατέλαβαν βασικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη νότια Ρωσία και άρχισαν να βαδίζουν προς τη Μόσχα. Ήταν μια άνευ προηγουμένου πρόκληση για την εξουσία του Κρεμλίνου. Αλλά ο κύριος στόχος της ήταν να παραμερίσει τα ανώτατα στρατιωτικά κλιμάκια της χώρας.
Απέτυχε. Ο πρόεδρος Πούτιν τάχθηκε στο πλευρό των στρατιωτικών αρχηγών του. Ο Πριγκόζιν έχασε τη μάχη για την εξουσία από τους Σόιγκου και στρατηγό Gerasimov. Και, λίγο αργότερα, έχασε τη ζωή του σε αεροπορικό δυστύχημα.

Όμως, ένα χρόνο μετά, ξεκίνησε μια εκκαθάριση του στρατού που υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο.

Και αυτό μας λέει κάτι για τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος αποστρέφεται να ενεργεί υπό πίεση. Αν τον διατάξει κάποιος να απολύσει έναν υπουργό ή έναν στρατηγό του στρατού, είναι απίθανο να συμφωνήσει αμέσως. Δεν του λένε τι να κάνει.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κ. Πούτιν δεν θα ενεργήσει. Σε μια στιγμή της επιλογής του.

Αυτό που δεν είναι σαφές είναι πόσο μακριά θα φτάσει αυτή η εκκαθάριση του ρωσικού στρατού- πόσοι ακόμη ανώτεροι αξιωματούχοι θα καταλήξουν πίσω από τα κάγκελα.

Ο πρώην διοικητής της 58ης στρατιάς της Ρωσίας, υποστράτηγος Ιβάν Ποπόφ, συνελήφθη αυτή την εβδομάδα ως ύποπτος για απάτη μεγάλης κλίμακας. Πέρυσι είχε ανακοινώσει ότι είχε απολυθεί αφού παραπονέθηκε στους στρατιωτικούς ηγέτες για τα προβλήματα στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία.

Πηγή: bbc.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ