Βενεζουέλα: Ο στρατός δεν πτοείται από τις αμερικανικές απειλές για πετρελαιοφόρα

 
βενεζουελα στρατος

Ενημερώθηκε: 17/12/25 - 18:51

Ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας, Βλαντιμίρ Παντρίνο, τόνισε σήμερα ότι ο στρατός της χώρας «δεν πτοείται» από τις πρόσφατες απειλές του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, που ανακοίνωσε την εφαρμογή «πλήρους αποκλεισμού» σε πετρελαιοφόρα τα οποία υπόκεινται σε κυρώσεις και πλέουν προς ή από τη Βενεζουέλα.

«Λέμε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και στον πρόεδρό της ότι οι θρασύτατες και αλαζονικές απειλές τους δεν μας πτοούν», ανέφερε ο Παντρίνο, διαβάζοντας επίσημη ανακοίνωση του στρατού. Παράλληλα υπογράμμισε ότι «η αξιοπρέπεια αυτής της πατρίδας δεν είναι διαπραγματεύσιμη, ούτε υποκλίνεται σε κανέναν».

Η δήλωση έρχεται σε συνέχεια της έντονης διαμάχης ΗΠΑ-Βενεζουέλας, με την Ουάσινγκτον να ασκεί οικονομικές και διπλωματικές πιέσεις προκειμένου να περιορίσει τις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας. Πρόσφατα, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε δεκάδες πετρελαιοφόρα και ναυτιλιακές εταιρείες που συνεργάζονται με τη Βενεζουέλα, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση απείλησε με περαιτέρω μέτρα, προκαλώντας έντονη αντίδραση από την Καράκας.

Αναλυτές σημειώνουν ότι η Βενεζουέλα επιχειρεί να δείξει αποφασιστικότητα και στρατιωτική ετοιμότητα, ενισχύοντας την εικόνα της κυριαρχίας της απέναντι στις αμερικανικές κυρώσεις, ενώ ταυτόχρονα η διαμάχη με τις ΗΠΑ έχει επιδεινώσει την ήδη κρίσιμη οικονομική κατάσταση της χώρας, ειδικά στον τομέα της ενέργειας και των εξαγωγών πετρελαίου.

Η ένταση αυτή υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση μεταξύ της Ουάσινγκτον και του καθεστώτος Μαδούρο, η οποία ενδέχεται να επηρεάσει ευρύτερα τη σταθερότητα στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ