Βόρεια Συρία: Κερδισμένοι Πούτιν - Ερντογάν και Άσαντ

Βόρεια Συρία: Κερδισμένοι Πούτιν - Ερντογάν και Άσαντ
Ενημερώθηκε: 23/10/19 - 09:02

Μετά την συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν χθες στη Μόσχα, ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε τελεσίγραφο και διορία 150 ωρών - αρχίζοντας από το μεσημέρι της Τετάρτης - στις κουρδικές ένοπλες ομάδες να αποχωρήσουν  από τη ζώνη ασφαλείας που εκτείνεται σε βάθος 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Τουρκίας,. 

Ωστόσο, τα ξημερώματα της Τετάρτης, η Αγκυρα ανακοίνωσε ότι η αποχώρηση των κούρδων μαχητών από την «ασφαλή ζώνη» στη βορειοανατολική Συρία ολοκληρώθηκε,  κατόπιν ενημέρωσης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού υπ. Αμυνας, δεν συντρέχει πλέον λόγος για την ανάληψη περαιτέρω στρατιωτικής δράσης, πέραν της τρέχουσας περιοχής επιχειρήσεων, σε αυτό το στάδιο.

«Η Τουρκία δεν πρόκειται να ποτέ αφήσει να εγκατασταθεί στα νότια των συνόρων της  ένας  τρομοκρατικός διάδρομος  και η αποφασιστική μας πάλη ενάντια στην τρομοκρατία θα συνεχιστεί », ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε γραπτή δήλωση.

Όπως συμφώνησαν Άγκυρα και Μόσχα, μόλις ολοκληρωθεί αυτό το διάστημα των 150 ωρών, θα αρχίσουν οι κοινές περιπολίες δυτικά και ανατολικά από το σημείο που πραγματοποιείται η επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης». Σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι κοινές περιπολίες θα πραγματοποιούνται σε βάθος 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία.

Με τη συμφωνία εκεχειρίας που κλείστηκε με τη μεσολάβηση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς, η Τουρκία δεσμεύθηκε να εφαρμόσει κατάπαυση του πυρός για 5 ημέρες στη βόρεια Συρία, η ισχύς της οποίας έληξε χθες.

Λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση του τουρκικού υπ. Αμυνας - σε μια κλιμάκωση της ρητορικής της Ουάσινγκτον ενάντια στην Άγκυρα - ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ δήλωσε πως η Τουρκία φαίνεται να έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στη Συρία και πρέπει να λογοδοτήσει, μετά τον μαζικό εκτοπισμό πληθυσμού και τις αναφορές για αδιάκριτες επιθέσεις εναντίον αμάχων.

Κερδισμένοι Πούτιν και Ερντογάν στη Συρία

Πλέον, τα όσα συνέβησαν μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βορειοανατολική Συρία κατέστησαν τη Ρωσία τον πιο ισχυρό παίκτη στον πόλεμο της Συρίας. Στη ζώνη των συνόρων βρίσκονται πλέον Τούρκοι στρατιώτες, οι αντάρτες σύμμαχοι της Αγκυρας, το SDF και στρατιώτες του Ασαντ, ενώ η Μόσχα είναι η μόνη διαπραγματευτική δύναμη ανάμεσά τους, αναφέρει το Reuters.

H συμφωνία ενδυνάμωσε την εξουσία Τουρκίας και Ρωσίας στη Συρία, μετά την ξαφνική απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τον Ντόναλντ Τραμπ, σχολιάζει το Associated Press. O νέος διακανονισμός αλλάζει τον χάρτη της βορειοανατολικής Συρίας, αφήνοντας στην Τουρκία τον έλεγχο ενός τμήματος στη μέση των συνόρων, ενώ στα χέρια το υπόλοιπο τμήμα των συνόρων θα είναι στα χέρια της Τουρκίας, της Ρωσίας και τη Συρίας, σημειώνει ακόμη το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Η Αγκυρα έχει την ικανοποίηση ότι η Μόσχα έπεισε τη Δαμασκό να εκχωρήσει τον έλεγχο σε περιοχή στη βορειοανατολική Συρία, διαλύοντας τον έλεγχο των Κούρδων. Σε αντάλλαγμα, η Μόσχα φαίνεται ότι απέσπασε τις διαβεβαιώσεις της Αγκυρας ότι θα σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, επισημαίνει ο Guardian.

Επιπλέον, ιδιαίτερη συμασία έχει το γεγονός ότι με τη συμφωνία Τουρκίας- Ρωσίας για τη Συρία, οι Κούρδοι θα πρέπει να αποσυρθούν από περιοχή τριπλάσιου μεγέθους από εκείνη που κάλυπτε η συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας, για την κατάπαυση πυρός, καλύπτοντας μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής που ήθελε η Τουρκία να συμπεριληφθεί.

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του Σόνερ Καγκαπτάι, διευθυντή του τουρκικού προγράμματος στο Washington Institute. «Το αποτέλεσμα της συνάντησης Πούτιν- Ερντογάν δείχνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει γίνει εξπέρ στο να επηρεάζει ΗΠΑ και Ρωσία τον έναν εναντίον του άλλου, προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα οφέλη για την Αγκυρα. Η Τουρκία πήρε τη ζώνη ασφαλείας που ήθελε όλο αυτό τον καιρό», ανέφερε για τα όσα έγιναν στο Σότσι.

Τα κέρδη για τον Ασαντ

Κέρδη από τη συμφωνία Ρωσίας- Τουρκίας έχει όμως και ο Ασαντ, που έκανε την Τρίτη μια συμβολική επίσκεψη στην Ιντλίμπ, την οποία για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια ελέγχει το καθεστώς. Με τη νέα συμφωνία εγκρίθηκε η επιστροφή των δυνάμεων του Ασαντ στα σύνορα, καθώς μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις θα αντικαταστήσουν τις αμερικανικές δυνάμεις οι οποίες έκαναν επί χρόνια περιπολίες στην περιοχή, μαζί με τους μέχρι πρότινος συμμάχους τους, τους Κούρδους. Πλέον, αποκαθίσταται σε σημαντικό βαθμό ο έλεγχος της συριακής κυβέρνησης στα βορειοανατολικά, επισημαίνει το Assosiated Press. Στον αντίποδα, η συμφωνία αποτελεί μεγάλο πλήγμα για το όνειρο της αυτονομίας των Κούρδων.