Βουλίαζει η τουρκική λίρα και ο Ερντογάν «βάζει χέρι» στις καταθέσεις σε συνάλλαγμα

 
Βουλίαζει η τουρκική λίρα και ο Ερντογάν «βάζει χέρι» στις καταθέσεις σε συνάλλαγμα

Ενημερώθηκε: 31/08/20 - 01:42

Την αποκάλυψη ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας στην προσπάθειά της να στηρίξει την τουρκική λίρα, έχει ουσιαστικά «βάλει χέρι» τις καταθέσεις των Τούρκων και των τουρκικών επιχειρήσεων από τις εμπορικές τράπεζες και τις έχει ουσιαστικά εκποιήσει, έκανε ο οικονομικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξης Πατέλης.

Ο σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα» σημείωσε ότι όλο και εντονότερη γίνεται η αίσθηση στους οικονομολόγους ότι η επεκτατική ρητορική της Τουρκίας κρύβει απλώς την τέλεια καταιγίδα, στην οποία βρίσκεται η οικονομία της.

Βουλίαζει η τουρκική λίρα

Η τουρκική λίρα στο τελευταίο τρίμηνο έχει χάσει σχεδόν 8% σε σχέση με το δολάριο και η κυβέρνηση «σκουπίζει» αμερικάνικα νομίσματα απ' όπου βρει. Ακόμη κι από τις ιδιωτικές καταθέσεις, όπως αποκάλυψε ο κ. Πατέλης.

«Η κεντρική τράπεζα (της Τουρκίας) στην προσπάθειά της να στηρίξει την τουρκική λίρα, έχει ουσιαστικά "δανειστεί" αυτές τις καταθέσεις από τις εμπορικές τράπεζες και τις έχει εκποιήσει. (...) Η Τουρκία είναι σήμερα πολύ πιο ευάλωτη οικονομικά», δήλωσε σχετικά ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Πρόκειται για τη δεύτερη νομισματική κρίση σε δύο χρόνια, μόνο που αυτή τη φορά έχει συνδυαστεί με τον κορωνοϊό που έχει παγώσει την εισαγωγή τουριστικού συναλλάγματος, και τις εξαγωγές.

Η κατάσταση έχει ανεβάσει το δολάριο από τις 5,8 λίρες πέρυσι τέτοια εποχή, στις 6 και 81 πριν ένα τρίμηνο και τώρα στις 7 και 35 λίρες.

Όπως αναφέρει στον ΣΚΑΪ ο οικονομολόγος, Ναπολέων Μαραβέγιας «η λύση που θα μπορούσε να είχε βρεθεί εδώ και αρκετό καιρό είναι να έχουμε μία αύξηση των επιτοκίων. Η αύξηση όμως των επιτοκίων περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα και περιορίζει τους αναπτυξιακούς ρυθμούς. Δεν έγινε αυτό με αποτέλεσμα να συνεχίζεται ο υψηλός πληθωρισμός και να συνεχίζεται και η υποτίμηση της λίρας».

Ήδη πάντως ο οικονομικός οίκος Fitch έχει αναθεωρήσει τις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας σε αρνητικές που σημαίνει ότι είναι ένα βήμα πριν προχωρήσει σε υποβάθμιση του αξιόχρεου, γεγονός που αναμένεται να απομακρύνει περεταίρω τους επενδυτές από τη γειτονική χώρα, κάνοντας την κατάσταση ακόμη δυσκολότερη.