Βρετανία: Σεξουαλικές επιθέσεις καταγγέλλουν 1 στις 3 γυναίκες χειρουργοί

 
female surgeon

Πηγή Φωτογραφίας: iStock.com

Ενημερώθηκε: 13/09/23 - 17:12

Η βρετανική κοινή γνώμη σοκαρισμένη ακούει τις καταγγελίες γιατρού χειρούργου για σεξουαλική επίθεση που δέχτηκε από άνδρα συνάδελφο της.

Η βοηθός τότε γιατρός λέει ότι ο συνάδελφος της έβαλε το πρόσωπο του και σκούπισε το ιδρωμένο φρύδι του στο στήθος της και όταν αυτή τού πρότεινε να τού δώσει πετσέτα, αυτός είπε: «Όχι, αυτό είναι πολύ πιο διασκεδαστικό».

Έρευνα αποκαλύπτει ότι 1 στις 3 γυναίκες χειρουργούς του εθνικού συστήματος υγείας (NHS) υπέστη σεξουαλική επίθεση τα τελευταία πέντε χρόνια.

Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες χειρουργούς του NHS, από εκπαιδευόμενες μέχρι ανώτερα στελέχη, αποκαλύπτουν ότι έχουν δεχτεί σεξουαλική επίθεση έως και βιασμό από συναδέλφους τους στα χειρουργεία.

Έντεκα περιπτώσεις βιασμού αναφέρθηκαν από χειρουργούς που συμμετείχαν στη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα το πρωί στο British Journal of Surgery.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 29% των γυναικών που απάντησαν είχαν βιώσει ανεπιθύμητες σωματικές παρενοχλήσεις στη δουλειά, ενώ περισσότερο από το 40% έλαβαν απρόσκλητα σχόλια για το σώμα τους και το 38% δέχονταν σεξουαλικές κοροϊδίες στη δουλειά.

Σχεδόν το 90% των γυναικών δήλωσαν ότι είχαν γίνει μάρτυρες σεξουαλικής παρενόχλησης τα τελευταία πέντε χρόνια με το 81% των ανδρών να δίνουν την ίδια απάντηση.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας αναφέρει: «Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας είναι ξεκάθαρος ότι η σεξουαλική βία ή κακή συμπεριφορά οποιουδήποτε είδους είναι απαράδεκτη και δεν έχει θέση στο NHS».

«Συνεργάζεται στενά με τους επικεφαλής του NHS για να ξεριζώσει αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά και να διασφαλίσει ότι οι υπηρεσίες είναι πάντα ασφαλείς για το προσωπικό και τους ασθενείς».

«Σε συνεργασία με τα Βασιλικά Κολέγια, το προσωπικό, τις ρυθμιστικές αρχές και τα συνδικάτα, το NHS δημοσίευσε πρόσφατα τον πρώτο χάρτη σεξουαλικής ασφάλειας του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης».

«Οι υπογράφοντες δεσμεύονται να υιοθετήσουν και να επιβάλουν μια προσέγγιση μηδενικής ανοχής σε κάθε ανεπιθύμητη, ακατάλληλη και/ή επιβλαβή σεξουαλική συμπεριφορά εντός του χώρου εργασίας».

Πηγή: ΕΡΤ, Ευδοξία Λυμπέρη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ