Βρετανικό δικαστήριο απορρίπτει την κατηγορία για τρομοκρατία εναντίον μέλους της ιρλανδικής χιπ-χοπ μπάντας Kneecap

 
kneecap

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 26/09/25 - 15:56

Δικαστήριο του Λονδίνου απέρριψε την υπόθεση τρομοκρατίας εναντίον του ράπερ των Kneecap, Mo Chara, λόγω ενός τεχνικού σφάλματος στον τρόπο με τον οποίο ασκήθηκε η κατηγορία εναντίον του.

Ο Mo Chara, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Liam Óg Ó hAnnaidh, είχε κατηγορηθεί για ένα μόνο αδίκημα, επειδή κούνησε μια σημαία της λιβανέζικης μαχητικής ομάδας Χεζμπολάχ, η οποία έχει απαγορευτεί στη Βρετανία ως τρομοκρατική οργάνωση, κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας στο Λονδίνο πέρυσι.

Ωστόσο, ο δικαστής Πολ Γκόλντσπρινγκ του δικαστηρίου Woolwich Crown Court δήλωσε ότι η υπόθεση πρέπει να απορριφθεί λόγω τεχνικού σφάλματος στον τρόπο με τον οποίο ασκήθηκε η κατηγορία εναντίον του ράπερ.

«Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε παράνομα και είναι άκυρη», είπε.

Οι Kneecap έχουν δεχτεί κριτική για πολιτικές δηλώσεις που φαίνεται να εξυμνούν μαχητικές ομάδες όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ. Η Ουγγαρία και ο Καναδάς έχουν ήδη απαγορεύσει το συγκρότημα.

Οι Kneecap κατηγορούν τους επικριτές τους ότι προσπαθούν να τους σιωπήσουν λόγω της υποστήριξής τους στην παλαιστινιακή υπόθεση κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα. Το συγκρότημα δηλώνει ότι δεν υποστηρίζει τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς ούτε συγχωρεί τη βία.

Ο Ó hAnnaidh, 27 ετών, είχε ισχυριστεί ότι η δίωξη ήταν μια πολιτικά υποκινούμενη προσπάθεια να σιγήσει η υποστήριξη της μπάντας προς τους Παλαιστινίους.

Το δικαστήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα όταν ο δικαστής εξέδωσε την απόφαση.

Καθώς ο Ó hAnnaidh έφευγε από το δικαστήριο, οι γονείς του τον αγκάλιασαν και δήλωσαν ότι ήταν «ευτυχείς» που όλα τελείωσαν.

«Κερδίσαμε»

Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο μάνατζερ των Kneecap, Ντάνιελ Λάμπερτ, είπε: «Κερδίσαμε».

«Ο Liam Og είναι ελεύθερος. Είπαμε ότι θα τους πολεμήσουμε και θα κερδίσουμε. Το κάναμε (δύο φορές). Οι Kneecap δεν έχουν ΚΑΜΙΑ κατηγορία ή καταδίκη σε ΚΑΜΙΑ χώρα, ΠΟΤΕ.

Η πολιτική αστυνόμευση απέτυχε. Οι Kneecap βρίσκονται στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Η Βρετανία όχι».

Πηγή: Associated Press, BBC

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ