Το δίκτυο σήραγγας της Χεζμπολάχ στον Λίβανο είναι «πιο εκτεταμένο» από τις σήραγγες της Χαμάς

 
ηξξ

Ενημερώθηκε: 20/06/24 - 19:09

Η Χεζμπολάχ πιστεύεται ότι έχει κατασκευάσει ένα δίκτυο σηράγγων κάτω από τον Λίβανο, το οποίο σύμφωνα με τους αναλυτές είναι πιο εκτεταμένο από αυτά που χρησιμοποιεί η Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε το περιοδικό Foreign Policy .

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια πληροφοριών και εθνικής ασφάλειας του περιοδικού, «Σε αντίθεση με τη Γάζα, η οποία είναι γεωγραφικά απομονωμένη από τους υποστηρικτές της στην Τεχεράνη, το Ιράν έχει δημιουργήσει χερσαίες και εναέριες οδούς εφοδιασμού που οδηγούν στον Λίβανο μέσω Ιράκ και Συρίας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη των δυνάμεων της Χεζμπολάχ σε περίπτωση ολοκληρωτικού πολέμου».

Η ανταποκρίτρια είπε ότι παρόλο που ο πόλεμος που διεξήγαγε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας ήταν το επίκεντρο της προσοχής του κόσμου για περισσότερους από οκτώ μήνες, ένας παρόμοιος πόλεμος συνέχισε να κλιμακώνεται στα βόρεια σύνορα του κράτους κατοχής με τον Λίβανο.

Η λιβανέζικη Χεζμπολάχ εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επίθεση με ρουκέτες στο Ισραήλ μέχρι σήμερα την περασμένη εβδομάδα ως αντίποινα για μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που σκότωσε έναν ανώτερο διοικητή της τρομοκρατικής οργάνωσης. Αυτό δημιούργησε ανησυχίες ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να ξεφύγει γρήγορα από τον έλεγχο.

«Η Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν έχει εκτοξεύσει χιλιάδες ρουκέτες, αντιαρματικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ, ενώ η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία απάντησε με χιλιάδες αεροπορικές επιδρομές», ανέφερε το Foreign Policy . «Περίπου 140.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους και στις δύο πλευρές των συνόρων».

Αν και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Τρίτη ότι ούτε το Ισραήλ ούτε η Χεζμπολάχ επιδιώκουν έναν ευρύτερο πόλεμο, ο Μάκινον ισχυρίζεται ότι τα πράγματα μπορεί να πάνε προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς ισχυρίστηκε ότι «σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, η Χεζμπολάχ θα καταστραφεί και ο Λίβανος θα πληγεί σκληρά».

Το περιοδικό σχολίασε τις δηλώσεις του Κατς επισημαίνοντας ότι «το Ισραήλ επίσης θα αιματοκυλούσε. Η Χεζμπολάχ είναι πολύ πιο τρομερός εχθρός από τη Χαμάς, αφού η πρώτη θεωρείται ο πιο βαριά οπλισμένος μη κρατικός παράγοντας στον κόσμο, σύμφωνα με το Κέντρο Διεθνών και Στρατηγικών Μελετών. Η ομάδα έχει δημιουργήσει ένα εξελιγμένο οπλοστάσιο με τη βοήθεια του Ιράν, της Συρίας και της Ρωσίας».

Από την άποψη αυτή, ο Μακίνον επικαλέστηκε τον διπλωμάτη Michael Oren, ο οποίος υπηρέτησε ως πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Obama. «Η Χαμάς αντιπροσωπεύει μια τακτική απειλή για το κράτος του Ισραήλ», πρότεινε. «Η Χεζμπολάχ αποτελεί στρατηγική απειλή για το κράτος του Ισραήλ».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ