Διπλωματικό «ναρκοπέδιο» για την Τακαΐτσι: Ο Τραμπ ζητά ιαπωνικά πολεμικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ

 
τραμπ και τακαιτσι

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo

Ενημερώθηκε: 19/03/26 - 09:26

Σε μια κρίσιμη συνάντηση στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ασκήσει έντονες πιέσεις στην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σανάε Τακαΐτσι, ζητώντας την ενεργή στρατιωτική εμπλοκή του Τόκιο στον πόλεμο κατά του Ιράν.

Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η αρχική ατζέντα για το εμπόριο και τους δασμούς φαίνεται να παραμερίζεται, καθώς η Ουάσινγκτον επιδιώκει την αποστολή ιαπωνικών πολεμικών πλοίων στο στρατηγικής σημασίας Στενό του Ορμούζ.

Το ιαπωνικό δίλημμα: Η Ιαπωνία βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, καθώς καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στις απαιτήσεις του κυριότερου συμμάχου της και τις εσωτερικές της ισορροπίες:

Στρατιωτική ισχύς: Το ιαπωνικό ναυτικό διαθέτει έναν εντυπωσιακό στόλο (49 φρεγάτες και αντιτορπιλικά με συστήματα Aegis), ξεπερνώντας σε αριθμούς ακόμη και δυνάμεις όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ενεργειακή εξάρτηση: Το 90% των ενεργειακών αναγκών της Ιαπωνίας καλύπτεται από την περιοχή του Κόλπου, καθιστώντας την ασφάλεια των θαλάσσιων οδών ζήτημα εθνικής επιβίωσης.

Πολιτικό κόστος: Παρά το γεγονός ότι η Τακαΐτσι έχει τη συνταγματική ευχέρεια να στείλει δυνάμεις χωρίς έγκριση του κοινοβουλίου, η κοινή γνώμη στην Ιαπωνία αντιτίθεται σφοδρά (πάνω από 80%), γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει δημοσκοπική κατάρρευση της κυβέρνησης.

Η εναλλακτική οδός και η Νότια Κορέα: Αναλυτές εκτιμούν ότι το Τόκιο, αξιοποιώντας τις παραδοσιακά καλές σχέσεις του με την Τεχεράνη, ίσως επιδιώξει μια παρασκήνια συμφωνία με το Ιράν για την ασφάλεια των εμπορευμάτων του, ως αντάλλαγμα για τη μη συμμετοχή στην αμερικανική εκστρατεία. Παρόμοιες σκέψεις φαίνεται να κάνει και η Νότια Κορέα, η οποία, αν και δεν έχει αρνηθεί κατηγορηματικά το αίτημα Τραμπ, αντιμετωπίζει σοβαρά νομικά και πολιτικά εμπόδια στο εσωτερικό της.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ