Σε παιχνίδι για γερά νεύρα εξελίσσεται η πολυαναμενόμενη συνάντηση κορυφής για τον πόλεμο στην Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη. Ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντίμιρ Πούτιν θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για πρώτη φορά μετά το 2019.
Ο Ζελένσκι, δήλωσε πάντως πρόθυμος να ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη. «Περιμένουμε κατάπαυση του πυρός (από τη Δευτέρα), η πρόταση είναι στο τραπέζι. Πλήρη και διαρκή κατάπαυση του πυρός. Αρκετά μεγάλη σε διάρκεια, ώστε να παρέχει την απαραίτητη βάση για διπλωματία, που θα μπορούσε να φέρει την ειρήνη πολύ πιο κοντά. Θα βρίσκομαι στην Τουρκία την Πέμπτη, 15 Μαΐου και θα περιμένω τον Πούτιν, αυτοπροσώπως», δήλωσε ο Ζελένσκι.
«Τα τελεσίγραφα στη Ρωσία είναι απαράδεκτα, δεν είναι σωστά. Δεν μπορεί κανείς να μιλά στη Ρωσία με αυτό τον τρόπο», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ για τα τλεσίγραφα των Ευρωπαίων, χωρίς να αναφερθεί σε κατάπαυση του πυρός.
Μέχρι τώρα ο Λευκός Οίκος δεν έχει πάρει επίσημη θέση, πέρα από κάποιες αναρτήσεις του Τραμπ, που καλεί τις δύο πλευρές να καθίσουν άμεσα στο τραπέζι των συνομιλιών.
Σε ανάρτησή του στο Truth Social, ο Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε στον Ουκρανό πρόεδρο να δεχτεί έτσι ώστε να φανεί ποιες είναι οι προθέσεις του Πούτιν. Εκφράζοντας πάντως τις αμφιβολίες του για ένα θετικό αποτέλεσμα.
«Έχω αρχίσει να αμφιβάλλω ότι η Ουκρανία θα προχωρήσει σε συμφωνία με τον Πούτιν, που είναι πολύ απασχολημένος με τους εορτασμούς της Νίκης του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος δεν θα είχε κερδηθεί (ούτε καν!) χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙΤΕ ΤΩΡΑ!!!», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην τελευταία του τοποθέτηση ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταβεί ο ίδιος στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχει σε συνομιλίες που αναμένεται να διεξαχθούν την Πέμπτη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Ο Τραμπ ξεκινά περιοδεία στη Μέση Ανατολή και θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.
«Νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα από τη συνάντηση της Πέμπτης στην Τουρκία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Σκεφτόμουν να πάω εκεί αεροπορικώς. Δεν ξέρω πού θα βρίσκομαι την Πέμπτη. Έχω τόσες πολλές συναντήσεις, αλλά σκεφτόμουν όντως να πάω εκεί. Υπάρχει μια πιθανότητα, υποθέτω, αν πιστεύω ότι μπορούν να συμβούν πράγματα, αλλά πρέπει να το τελειώσουμε αυτό», δήλωσε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.
Σε ανάρτηση που έκανε μετά την τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ενδεχόμενο συμμετοχής του Ντόναλντ Τραμπ στις συνομιλίες με τη Ρωσία στην Τουρκία και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Ρώσος ηγέτης Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα «αποφύγει τη συνάντηση».
“Όλοι μας στην Ουκρανία θα εκτιμούσαμε εάν ο πρόεδρος Τραμπ μπορούσε να είναι εκεί μαζί μας σε αυτή τη συνάντηση στην Τουρκία. Αυτή είναι μία καλή ιδέα. Μπορούμε να αλλάξουμε πολλά, δήλωσε ο Ζελένσκι στο Χ.
Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «μπορεί πράγματι να φιλοξενήσει συνάντηση υψηλού επιπέδου».
Την περασμένη νύχτα η Ρωσία εξαπέλυσε δεκάδες drones προς την Ουκρανία, ενώ συνεχίστηκαν οι επιθέσεις και στο ανατολικό μέτωπο, παρά το τελεσίγραφο της Δύσης για κατάπαυση του πυρός 30 ημερών. Η Ευρώπη πιέζει ασφυκτικά, δίνοντας μάλιστα διορία μέχρι το βράδυ στον Πούτιν, ειδάλλως θα επιβληθούν κυρώσεις.
«Είτε η Ρωσία, ο κύριος Πούτιν, μιλά σοβαρά και θέλει ειρήνη, είτε δεν μιλά σοβαρά και θα πρέπει να επιβληθούν ακόμη πιο σκληρές κυρώσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.
«Η Μόσχα δεν πρέπει να υποτιμήσει τη θέληση της Δύσης να ασκήσει σημαντική πίεση αυτή τη στιγμή», σχολίασε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών», Γιόχαν Βάντεπουλ.
«Χρειάζονται δύο για να γίνει ειρήνη. Και ένας για να γίνει πόλεμος. Και αυτό που βλέπουμε είναι πως η Ρωσία θέλει πόλεμο», ανέφερε από την πλευρά της, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας.
«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη ότι υποστηρίζουμε την πρόταση για μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες από σήμερα. Ο πρόεδρος Ζελένσκι αποδέχθηκε την πρόταση χωρίς προϋποθέσεις, επιβεβαιώνοντας επίσης την επανειλημμένη προθυμία της Ουκρανίας να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ανίτα Χίπερ.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου της Κομισιόν, κυριάρχησαν οι ερωτήσεις σχετικά με τη στάση της Ευρώπης στις εξελίξεις στο Ουκρανικό ζήτημα, αλλά και απέναντι στη Ρωσία. Η κυρία Χίπερ δήλωσε σχετικά ότι «η Ρωσία πρέπει να απαντήσει εξίσου ξεκάθαρα» αναφερόμενη στην κατάπαυση του πυρός, που όπως τόνισε «είναι επειγόντως απαραίτητη για να πραγματοποιηθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες». «Αυτό που είδαμε είναι ότι ο Πούτιν συνέχισε να βομβαρδίζει την Ουκρανία, οπότε δεν μπορούμε να τους εμπιστευτούμε», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου.
Η ίδια απάντηση και στη στάση που θα κρατήσει η Κομισιόν στους ηγέτες της δύσης που αψήφησαν την προειδοποίηση και βρέθηκαν στους εορτασμούς της Μόσχας, λέγοντας «μια σύντομη απάντηση είναι ότι κρίνεσαι από την παρέα που κάνεις. Μία πιο λεπτομερής απάντηση είναι ότι η Ρωσία εκμεταλλεύτηκε τον εορτασμό του τέλους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για προπαγάνδα», «θα πρέπει πάντα να αποφεύγουμε να δίνουμε νομιμοποίηση στον Πούτιν», δήλωσε η κ. Χίπερ.
Με πληροφορίες από ERTnews, Reuters, AFP