Είκοσι χρόνια από την τρομοκρατική επίθεση στη Μαδρίτη: Η Ισπανία τιμά την μνήμη των νεκρών της 11ης Μαρτίου 2004

 
Είκοσι χρόνια από την τρομοκρατική επίθεση στη Μαδρίτη: Η Ισπανία τιμά την μνήμη των νεκρών της 11ης Μαρτίου 2004

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS

Ενημερώθηκε: 11/03/24 - 12:40

Σήμερα συμπληρώνονται 20 χρόνια από την τζιχαντιστική τρομοκρατική επίθεση της 11ης Μαρτίου 2004 στον σιδηροδρομικό σταθμό Ατότσα της Μαδρίτης, όπου έχασαν τη ζωή τους 192 άτομα και τραυματίστηκαν περίπου 2.000.

Εκδήλωση πραγματοποιείται στην Ατότσα στη Μαδρίτη ως απότιση φόρου τιμής στα θύματα, με ομιλίες και συνεντεύξεις των εν ζωή θυμάτων. Στα ΜΜΕ, γίνονται αφιερώματα για τις ημέρες εκείνες που συγκλόνισαν την Ισπανία , τις 29 συλλήψεις των αυτουργών και τις καταδίκες τουλάχιστον 18 εμπλεκόμενων με ποινές κάθειρξης μέχρι και 45 χρόνια.

Η τότε κυβέρνηση Αθνάρ είχε επιχειρήσει να προωθήσει την ιδέα ότι την επίθεση είχε πραγματοποιήσει η βασκική τρομοκρατική οργάνωση ΕΤΑ , όμως η πολύμηνη δίκη απέδειξε την εμπλοκή τζιχαδιστικών οργανώσεων όπως η Αλ-Κάιντα.

Εκατομμύρια διαδηλωτές στους δρόμους την περίοδο εκείνη ανέτρεψαν το αποτέλεσμα των εκλογών , τρεις ημέρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις 14/3/2004 και έδωσαν απρόσμενη νίκη στους σοσιαλιστές καθώς το εκλογικό σώμα θεώρησε ότι είχε εξαπατηθεί από την κυβέρνηση του συντηρητικού Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

Πηγή: ΕΡΤ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ