Σε μια ασυνήθιστη και ηχηρή δημόσια παρέμβαση προχώρησε ο πρόεδρος του Καζακστάν, Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ, καλώντας τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να βάλει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η τοποθέτηση έγινε κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην πόλη Όμσκ της Σιβηρίας.
«Ποια είναι η έξοδος από αυτή την κατάσταση; Κανείς δεν το γνωρίζει, καθώς υπάρχουν οι θέσεις των δύο πλευρών. Υπάρχει όμως αυτή τη στιγμή η δυνατότητα να παγώσουν όλα αυτά. Είναι λυπηρό να χάνονται νέοι άνθρωποι και όλο αυτό πρέπει να σταματήσει», δήλωσε απευθυνόμενος στον Ρώσο ομόλογό του.
Πρόταση για «πάγωμα» του μετώπου και επιστροφή στις συμφωνίες του 2022
Ο πρόεδρος του Καζακστάν, η χώρα του οποίου διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Μόσχα χωρίς να έχει υποστηρίξει την εισβολή, υποστήριξε ότι το προσωρινό «πάγωμα» των εχθροπραξιών θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα προς την ειρήνη. Παράλληλα, πρότεινε να χρησιμοποιηθούν ως βάση για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων οι συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης του 2022, ώστε να επιτευχθεί μια βιώσιμη λύση.
Ο Τοκάγιεφ εξήγησε ότι επέλεξε να μιλήσει δημόσια λόγω της παρουσίας του στη συνάντηση του Όμσκ. Σημείωσε επίσης ότι για πολλούς —συμπεριλαμβανομένης της δικής του χώρας— τα βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης δεν είναι απολύτως κατανοητά. Συγκρίνοντας την κατάσταση με τη διαμάχη Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, υπογράμμισε ότι το ουκρανικό ζήτημα είναι πολύ πιο σύνθετο και δυσκολότερο στην ερμηνεία του.
Η αντίδραση του Πούτιν
Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας των δηλώσεων Τοκάγιεφ κατά τη διάρκεια της δημόσιας συνάντησης. Περιορίστηκε να αναφέρει ότι θα ενημερώσει τον Καζάκο πρόεδρο για τις τελευταίες εξελίξεις στις πολεμικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια των κατ' ιδίαν διμερών συνομιλιών τους.