Το ενδιαφέρον ολόκληρης της Ευρώπης συγκεντρώνουν οι εκλογικές αναμετρήσεις της Κυριακής (18/05) σε Ρουμανία, Πολωνία και Πορτογαλία, το αποτέλεσμα των οποίων αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την πολιτική κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν οι τρεις χώρες τόσο στο εσωτερικό τους αλλά και όσον αφορά την εξωτερική τους πολιτική.
Εκλογές στη Ρουμανία: Πάλη ανάμεσα σε δύο κόσμους

AP/Alex Nicodim
Αυτές τις μέρες σε όλα τα ανεξάρτητα ρουμανικά έντυπα μπορεί κανείς να διαβάσει τίτλους όπως «Δημοκρατία ή φιλελευθερισμός;», «Ευρώπη ή απομόνωση». Λίγες μέρες πριν από τον δεύτερο, καθοριστικό γύρο των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία το κλίμα είναι πιο τεταμένο από ποτέ άλλοτε τις τελευταίες δεκαετίες.
Όπως αναφέρει η DW, από τη μία πλευρά είναι ο Τζόρτζε Σιμιόν, 38 ετών, ηγέτης του ακροδεξιού, φιλορωσικού κόμματος Συμμαχία για την Ενοποίηση των Ρουμάνων (AUR), πρώην χούλιγκαν και τώρα οπαδός του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν. Κέρδισε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 4 Μαΐου 2025 με μεγάλη διαφορά, λαμβάνοντας σχεδόν το 41% των ψήφων.
Αντίπαλός του είναι ο Νικούσορ Νταν, 55 ετών, ανεξάρτητος δήμαρχος του Βουκουρεστίου, μαθηματικός, πρώην ακτιβιστής κατά της διαφθοράς και με φιλοευρωπαϊκές και εν μέρει μετριοπαθείς συντηρητικές απόψεις. Στον πρώτο γύρο έλαβε μόλις 21%.
Σημαντικές εκλογές και για την Ευρώπη
Στις εκλογές διακυβεύονται πολλά, τόσο για τη Ρουμανία όσο και για την Ευρώπη. Η Ρουμανία είναι η έκτη μεγαλύτερη χώρα της ΕΕ και η μεγαλύτερη στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Διαθέτει τα μακρύτερα σύνορα της ΕΕ με την Ουκρανία, τη σημαντικότερη βάση του ΝΑΤΟ και τη σημαντικότερη αντιπυραυλική ασπίδα στην περιοχή. Μέχρι τώρα, η Ρουμανία ήταν ένας αξιόπιστος και προβλέψιμος εταίρος στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Με έναν φιλορώσο, ακροδεξιό Πρόεδρο όπως τον Τζόρτζε Σιμιόν, αυτό μπορεί να αλλάξει.
Ο Πρόεδρος δεν έχει ισχυρές εκτελεστικές εξουσίες στη Ρουμανία, ωστόσο είναι αρχηγός του στρατού και επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας. Διορίζει τον Πρωθυπουργό, τους επικεφαλής των δύο σημαντικότερων μυστικών υπηρεσιών καθώς και ορισμένους από τους συνταγματικούς δικαστές και εκπροσωπεί τη Ρουμανία στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Μπορεί επίσης να συμμετέχει σε κυβερνητικές συνεδριάσεις. Όλα αυτά του δίνουν μεγάλη επιρροή τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν δίνουν σε κανέναν σαφές προβάδισμα και γενικά θεωρούνται αναξιόπιστες στη Ρουμανία.
Οι βαθιές ρίζες του καθεστώτος Τσαουσέσκου
Με τον Νικούσορ Νταν, η Ρουμανία και η ΕΕ θα έχουν έναν Πρόεδρο που θα υποστηρίζει μια φιλοευρωπαϊκή πορεία, το κράτος δικαίου, τη διαφάνεια και την προβλεψιμότητα, καθώς και την αμέριστη υποστήριξη προς την Ουκρανία. Ως δήμαρχος του Βουκουρεστίου, ο Νταν έχει αποδείξει ότι μπορεί να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, ακόμη και αν δεν έχει καταφέρει ακόμη να εκπληρώσει ορισμένες από τις υποσχέσεις του.
Από την άλλη πλευρά ο Σιμιόν θεωρείται συνέχεια του παλιού εθνικοσταλινικού συστήματος Τσαουσέσκου, τμήματα του οποίου έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα μεταξύ άλλων και στο κόμμα AUR. Ο Σιμιόν θα διόριζε Πρωθυπουργό τον επίσης φιλορώσο Καλίν Γκεοργκέσκου. Στον ακροδεξιό εξτρεμιστή έχει απαγορευθεί να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία.Έστησε ολόκληρη την πολιτική του καριέρα ως προστατευόμενος πρώην διπλωματών του Τσαουσέσκου και υπαλλήλων της διαβόητης μυστικής υπηρεσίας Σεκουριτάτε.
Αν και είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό στη Ρουμανία πρόσφατα έγινε το θέμα πρωτοσέλιδο. Είναι πολλά λοιπόν αυτά που διακυβεύονται στη Ρουμανία. Έτσι ο ακτιβιστής για τα πολιτικά δικαιώματα και πρώην αντίπαλος του καθεστώτος Τσαουσέσκο, Γκαμπριέλ Αντρεέσκου, αναφέρει σε κείμενό του: «Μια νίκη του Σιμιόν θα ήταν το τελευταίο στάδιο της ανάστασης των πρώην κομμουνιστικών δικτύων εξουσίας».
Προεδρικές εκλογές στην Πολωνία με κυβερνητικές «παρενέργειες» - Τι λένε οι δημοσκοπήσεις

AP Photo/Czarek Sokolowski
Από την άλλη, στην Πολωνία, οι ψηφοφόροι στις εκλογές που διεξάγονται την Κυριακή (18/05) δεν θα αποφασίσουν μόνο αν ο επόμενος πρόεδρος της χώρας θα είναι ο αριστερός-φιλελεύθερος Ραφάλ Τρζασκόφσκι ή ο εθνικοσυντηρητικός Κάρολ Ναβρότσκι. Το αποτέλεσμα των εκλογών θα καθορίσει επίσης εάν η φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του Ντόναλντ Τουσκ μπορεί να ξεπεράσει τον αποκλεισμό που αντιμετωπίζει από το Προεδρικό Μέγαρο και ο οποίος έχει παραλύσει το έργο της, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της πριν από ενάμιση χρόνο.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο αρχηγός του πολωνικού κράτους δεν έχει τόση εξουσία όσο ο Γάλλος ή ο Αμερικανός πρόεδρος, αλλά πολύ περισσότερη από τον Γερμανό Ομοσπονδιακό Πρόεδρο, ο οποίος έχει κυρίως αντιπροσωπευτικά και εθιμοτυπικά καθήκοντα.
Με το δικαίωμα βέτο που διαθέτει, ο Πολωνός πρόεδρος, ο οποίος εκλέγεται άμεσα από τον λαό, μπορεί να μπλοκάρει τις νομοθετικές προτάσεις της κυβέρνησης. Έχει επίσης τη συνολική εποπτεία των ενόπλων δυνάμεων, έχει λόγο στην εξωτερική πολιτική και μπορεί να καταθέσει τα δικά του νομοσχέδια.

Οι τέσσερις βασικοί υποψήφιοι των εκλογών στην Πολωνία. Πηγή: AP Photo, Jose Luis Magana, Czarek Sokolowski
Διαψευσμένες ελπίδες για μεταρρυθμίσεις
Όταν ο συνασπισμός του Τουσκ ανέτρεψε το εθνικοσυντηρητικό κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι από την εξουσία τον Δεκέμβριο του 2023 μετά από οκτώ χρόνια, οι ελπίδες για μια γρήγορη δημοκρατική ανάκαμψη ήταν υψηλές, αναφέρει η DW.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, οι φιλελεύθερες-συντηρητικές δυνάμεις είχαν υποσχεθεί την αποκατάσταση του κράτους δικαίου, την απελευθέρωση των νόμων περί αμβλώσεων και περισσότερα δικαιώματα για τους ομοφυλόφιλους. Ήθελαν επίσης να προβούν σε μεταρρύθμιση των δημόσιων μέσων ενημέρωσης και να θεωρήσουν υπόλογους τους πολιτικούς που κατηγορήθηκαν για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας.
Σύντομα όμως έγινε σαφές ότι οι περισσότερες απόπειρες μεταρρυθμίσεων απέτυχαν εξαιτίας της αντίστασης του εθνικού συντηρητικού προέδρου. Ο Αντρέι Ντούντα χρησιμοποιεί το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτει ή παραπέμπει κυβερνητικές νομοθετικές προτάσεις στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο αποτελείται από υποστηρικτές του PiS.
Μετά από ενάμιση χρόνο, ο απολογισμός της κυβέρνησης Τουσκ είναι μέτριος. Η απογοήτευση και η δυσαρέσκεια εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα – ακόμη και μεταξύ των βασικών ψηφοφόρων των κομμάτων του συνασπισμού.
Για τον Τουσκ είναι ζήτημα «ζωής και θανάτου»
«Προεδρικό Μέγαρο ή θάνατος», έγραψε ο δημοσιογράφος του Newsweek, Γιάτσεκ Γκάντεκ, μετά την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας το περασμένο φθινόπωρο. «Ο Τουσκ γνωρίζει ότι όλα εξαρτώνται από την έκβαση αυτής της μάχης». Ως εκ τούτου, ο επικεφαλής της κυβέρνησης έστειλε στη μάχη τον αριστερό-φιλελεύθερο συνάδελφό του στο κόμμα, Ραφάλ Τρζασκόφσκι, ως έναν πολλά υποσχόμενο υποψήφιο.
Ο δήμαρχος της Βαρσοβίας είχε ήδη θέσει υποψηφιότητα εναντίον του Ντούντα πριν από πέντε χρόνια και είχε χάσει οριακά. Στον επαναληπτικό γύρο των εκλογών, έχασε από τον συντηρητικό υποψήφιο με 48,97% έναντι 51,03%.
Παρά το σχετικά νεαρό της ηλικίας του για τα πολωνικά δεδομένα, ο 53χρονος μπορεί να θυμάται μια μακρά πολιτική καριέρα. Έχει διατελέσει υπουργός Ψηφιακών Υποθέσεων, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ως υφυπουργός στο υπουργείο Εξωτερικών, υπεύθυνος για την ευρωπαϊκή πολιτική. Κυβερνά στην πρωτεύουσα της Πολωνίας από το 2018.
Τι λένε οι δημοσκοπήσεις
Ο Τρζασκόφσκι ανήκει στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος Πολιτική Πλατφόρμα του Τουσκ. Υποστηρίζει τους φιλελεύθερους νόμους για τις αμβλώσεις που επιτρέπουν τις αμβλώσεις έως και την 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και έχει αφαιρέσει τους σταυρούς από τα γραφεία στο Δημαρχείο.
Ως ένας από τους λίγους πολιτικούς στην Πολωνία, υπερασπίζεται την πολιτική της ΕΕ για το κλίμα. Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αν και το προβάδισμά του έχει συρρικνωθεί σε μερικές ποσοστιαίες μονάδες τις τελευταίες εβδομάδες.

ΑP Photo/Czarek Sokolowski
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, βασικός του αντίπαλος είναι ο Κάρολ Ναβρότσκι. Ο 42χρονος ιστορικός από το Γκντανσκ ηγείται του Ινστιτούτου Εθνικής Μνήμης (IPN), της πολωνικής εκδοχής της πλέον ανενεργής Υπηρεσίας Αρχείων Στάζι. Ο ηγέτης του PiS, Κατσίνσκι, έστειλε τον δεξιό εθνικιστή ακτιβιστή στην προεδρική κούρσα ως «υποψήφιο πολίτη».
Ο υπολογισμός του: Ο Ναβρότσκι θα κερδίσει επίσης δεξιούς ψηφοφόρους εκτός του περιβάλλοντος του PiS, επειδή δεν θεωρείται «απαράτσικ» του PiS, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.
Μπλεγμένος σε σκάνδαλα
Αλλά αυτός ο υπολογισμός δεν φαίνεται να λειτουργεί - η δημοτικότητα του Ναβρότσκι παραμένει χαμηλότερη από τα ποσοστά δημοτικότητας του PiS, επειδή ακόμη και πολλά μέλη του κόμματος δεν γνωρίζουν καθόλου τον υποψήφιο.
Η έρευνα των δημοσιογράφων δείχνει επίσης ότι είχε επαφές με τον υπόκοσμο. Και λίγο πριν από την ημέρα των εκλογών, βρέθηκε μπλεγμένος σε ένα σκάνδαλο ακινήτων.
Οι αντίπαλοί του τον κατηγόρησαν ότι απέκτησε με δόλιο τρόπο ένα δημοτικό διαμέρισμα. Σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, ο Ναβρότσκι επιτίθεται κατά των μεταναστών, κατά της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ και κατά των Βρυξελλών.
Ζητά περιορισμό της βοήθειας προς την Ουκρανία και καλλιεργεί την εικόνα της Γερμανίας ως εχθρού. «Δεν θα είμαι υπηρέτης, ούτε υπηρέτης της Γερμανίας», διαβεβαιώνει. Το PiS κατηγορεί τον Τουσκ ότι είναι «Γερμανός πράκτορας».
Τραμπ και Σιμιόν ως βοηθοί στις εκλογές
Η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Ναβρότσκι χρησιμοποίησε τις καλές επαφές της με τους Ρεπουμπλικάνους στις ΗΠΑ για να πετύχει μια φωτογραφία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο. «Θα κερδίσεις» - λέγεται ότι του είπε ο Τραμπ.
Ο δεξιός λαϊκιστής νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία, Τζόρτζε Σιμιόν, ταξίδεψε επίσης στην Πολωνία για να βοηθήσει τον Πολωνό ομοϊδεάτη του.
Σε μια συγκέντρωση στο Ζάμπρζε στην Άνω Σιλεσία την Τρίτη 13 Μαΐου, οι δύο πολιτικοί ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να οικοδομήσουν μια «Ευρώπη των πατρίδων».
«Δεν θα επιτρέψουμε στην ΕΕ μετατρέψει την Πολωνία και τη Ρουμανία σε διοικητικές περιφέρειες (της ΕΕ)», εξήγησε ο Ναβρότσκι.
«Αουτσάιντερ» ο ακροδεξιός υποψήφιος;
Για ένα διάστημα φαινόταν ότι ο Σλάβομιρ Μέντζεν, ο υποψήφιος της ακροδεξιάς Συνομοσπονδίας, θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τον Ναβρότσκι. Σε αρκετές έρευνες τον Μάρτιο του 2025, ο Μέντζεν πλησίασε ή και ξεπέρασε τον Ναβρότσκι. Τώρα έχει πέσει σε λίγο κάτω από 12%.
Ο 38χρονος φοροτεχνικός και επιχειρηματίας περιοδεύει στην Πολωνία από το περασμένο φθινόπωρο και καυχιέται ότι έχει ολοκληρώσει περισσότερες από 340 εκδηλώσεις της προεκλογικής του εκστρατείας. Είναι ιδιαίτερα εμφανής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - έχει 1,6 εκατομμύρια ακόλουθους στο TikTok.

AP Photo/Czarek Sokolowski
Το πρόγραμμα του Μέντζεν συνίσταται σε κριτική της πολιτικής πραγματικότητας, στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και συνταξιοδότησης, ενώ στην Ευρώπη επιτίθεται στη μεταναστευτική πολιτική και την «Πράσινη Συμφωνία».
Τα ριζοσπαστικά συνθήματά του προσελκύουν ιδιαίτερα τους νέους – οι έφηβοι σχολικής ηλικίας εκπροσωπούνται δυσανάλογα στις εκδηλώσεις του. Ο Μέντζεν κατηγορεί το PiS του Κατσίνσκι και την Πλατφόρμα των Πολιτών του Τουσκ για όλα τα προβλήματα της χώρας και μιλάει επικριτικά για το «δίπολο» - την κυριαρχία των δύο. Αυτή την άποψη συμμερίζονται πολλοί από τους 13 υποψηφίους που συμμετέχουν στις εκλογές της επόμενης Κυριακής.
Προς δεύτερο γύρο
Η αντιπαλότητα μεταξύ Τουσκ και Κατσίνσκι έχει διαμορφώσει την πολωνική ιστορία τα τελευταία 20 χρόνια. Άλλοτε κυβερνά το ένα κόμμα (PiS: 2005-2007 και 2015-2023) και άλλοτε το άλλο (Πλατφόρμα Πολιτών: 2007-2015 και από το 2023).
Δεν υπάρχει πολύς χώρος για άλλες παρατάξεις. Εκτός αν συμβεί κάτι απρόοπτο, η προεδρική κούρσα δεν θα κριθεί στον πρώτο γύρο, αλλά στον επαναληπτικό γύρο μεταξύ του Τρζασκόφσκι και του Ναβρότσκι, την 1η Ιουνίου.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον αριστερό-φιλελεύθερο υποψήφιο να προηγείται - αλλά δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τη νίκη του. Θα ψηφίσουν όλοι οι ψηφοφόροι των κομμάτων που σχηματίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό τον Τρζασκόφσκι ή θα μείνουν σπίτι τους; Και τι θα κάνουν οι ψηφοφόροι του Μέντζεν στον δεύτερο γύρο; Ο Τουσκ θα πρέπει να περιμένει μέχρι να καταμετρηθεί και το τελευταίο ψηφοδέλτιο.
Πορτογαλία: Στις κάλπες για τρίτη φορά την τελευταία τριετία οι πολίτες - Αβεβαιότητα για την επόμενη κυβέρνηση

AP/Luis Vieira
Στις κάλπες για τρίτη φορά μέσα σε λίγο περισσότερο από τρία χρόνια προσέρχονται την Κυριακή (18/05) οι πολίτες της Πορτογαλίας, σε μια πρόωρη εκλογική αναμέτρηση που προκάλεσε ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγρο, υπό την πίεση κατηγοριών που σχετίζονται με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της οικογένειάς του.
Όπως αναφέρει η Guardian, Ο Μοντενέγρο, επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) και ηγέτης του κυβερνητικού συνασπισμού «Δημοκρατική Συμμαχία» (AD), δέχεται πολιτική και δικαστική πίεση για μια εταιρεία συμβούλων σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων που ίδρυσε το 2021 και μετέφερε στο όνομα της συζύγου και των παιδιών του το επόμενο έτος.
Αν και αρνείται οποιαδήποτε παρατυπία ή ηθικό σφάλμα, ο πρωθυπουργός ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης τον Μάρτιο για να τερματιστεί, όπως δήλωσε, «η ατμόσφαιρα μόνιμων υπαινιγμών και ίντριγκας». Ωστόσο, η κυβέρνηση απέτυχε και προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές.
Τι δείχνουν η δημοσκοπήσεις
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν σαρωτικές αλλαγές στο πολιτικό τοπίο. Η Δημοκρατική Συμμαχία κινείται περίπου στο 33%, το Σοσιαλιστικό Κόμμα στο 26%, και το ακροδεξιό Chega στο 17%. Στις εκλογές του Μαρτίου 2024, η AD είχε εξασφαλίσει 80 έδρες, το PS 78, ενώ το Chega είχε σημειώσει εντυπωσιακή άνοδο από 12 σε 50 έδρες.
Η οικιστική κρίση παραμένει βασικό ζήτημα. Η Φιλομένα Μαρτίνς, αναπληρώτρια αρχισυντάκτρια της εφημερίδας Observador, δήλωσε: «Μιλάμε για τα ίδια πράγματα όπως πέρυσι – ενοίκια, έλλειψη προσιτής στέγασης για τους νέους. Απλώς δεν υπάρχουν αρκετά σπίτια».
Στο επίκεντρο βρίσκονται επίσης θέματα συντάξεων, μετανάστευσης, υγειονομικής περίθαλψης και εγκληματικότητας. Η μεταβατική κυβέρνηση του Μοντενέγρο κατηγορήθηκε ότι «φλερτάρει» με την ακροδεξιά μετά την εξαγγελία απέλασης 18.000 μεταναστών χωρίς χαρτιά εν μέσω της προεκλογικής περιόδου.
Παρόλα αυτά, ο Μοντενέγρο απορρίπτει τη συνεργασία με τη Chega, δηλώνοντας: «Δεν μπορούμε να κυβερνήσουμε με το Chega για τρεις λόγους: δεν είναι αξιόπιστη, αλλάζει συνεχώς απόψεις και δεν είναι κατάλληλη για τη διακυβέρνηση».
Η Φιλελεύθερη Πρωτοβουλία, μικρό κόμμα που ενδεχομένως θα μπορούσε να ενισχύσει το AD, έχει επίσης αποκλείσει κάθε συνεργασία με το Chega.
Σκάνδαλα και ακραίες δηλώσεις στη σκιά της κάλπης στην Πορτογαλία
Η Chega έχει πληγεί από σκάνδαλα που αφορούν μέλη της: ένας βουλευτής κατηγορείται για κλοπές αποσκευών σε αεροδρόμια, άλλος συνελήφθη για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, ενώ τρίτος αντιμετωπίζει κατηγορίες για σεξουαλική επαφή με ανήλικο.
Παράλληλα, το κόμμα έχει επανέλθει σε επιθέσεις κατά της Ρομά κοινότητας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Ο επικεφαλής του κόμματος, Αντρέ Βεντούρα, δήλωσε πως θα αντισταθεί στις «απειλές» των Ρομά, λέγοντας: «Ήρθε η ώρα να τελειώσει αυτή η απόλυτη ατιμωρησία!»
Η εκστρατεία του Βεντούρα πάντως περιορίστηκε λόγω προβλημάτων υγείας, αφού χρειάστηκε νοσηλεία λόγω γαστροοισοφαγικών σπασμών και υπέρτασης, με αποτέλεσμα να ακυρώσει τις τελευταίες του εμφανίσεις.
Η έκβαση της Κυριακής παραμένει αβέβαιη. Η πολιτική συντάκτρια της Expresso, Γιουνίς Λουρένσο, σημείωσε: «Οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν ξεκάθαρο νικητή. Το κρίσιμο δεν είναι ποιος θα κερδίσει, αλλά ποιος μπορεί να κυβερνήσει.»
Υπενθυμίζεται ότι οι προηγούμενες εκλογές προκλήθηκαν μετά την παραίτηση του πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, όταν ξεκίνησε έρευνα για παρατυπίες σε επενδυτικά προγράμματα. Αν και δεν κατηγορήθηκε ποτέ επίσημα, στη συνέχεια εξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.