Έκνομες οι ενέργειες της τουρκικής φρεγάτας στην Κρήτη: Έντονη αντίδραση του ΥΠΕΞ, «Πόντιος Πιλάτος» το ΝΑΤΟ

Έκνομες οι ενέργειες της τουρκικής φρεγάτας στην Κρήτη: Έντονη αντίδραση του ΥΠΕΞ, «Πόντιος Πιλάτος» το ΝΑΤΟ
Ενημερώθηκε: 19/09/21 - 09:01

Μελετημένη, πονηρή, σημειολογική είναι η κίνηση της Άγκυρας να τοποθετήσει την φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ Oruc Reis κοντά στο ερευνητικό Nautica Geo που πραγματοποιεί έρευνες για την Αθήνα, τη Λευκωσία και το Τελ Αβίβ, σχολίαζαν στρατιωτικές πηγές, τονίζοντας ότι η γείτονα δεν έχει εγκαταλείψει ουδέποτε το άρμα των προκλήσεων.

Μελετημένη, διότι για πρώτη φορά ανεβάζει στην κορυφή των αιτιάσεων το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Πονηρή, διότι ενώ γνωρίζει ότι η μόνη αρμόδια αρχή για την έκδοση ναυτικών οδηγιών στη συγκεκριμένη περιοχή είναι η υδρογραφική υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, αμφισβητεί μέσω anti-navtex την αρμοδιότητα της Ελληνικής αρχής κι όχι μόνο αυτό.

Σημειολογική, καθώς το όνομα του πλοίου Oruc Reis παραπέμπει- για τους μη γνωρίζοντες- περισσότερο στο σεισμογραφικό της Άγκυρας που το καλοκαίρι του 2020 όχι απλώς απασχόλησε τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά τις κράτησε για περίπου έξι μήνες σε ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Παράλληλα οι χειροπιαστές αποδείξεις των τελευταίων ωρών παρουσιάζουν την απώλεια της «αστικής ευγένειας» από την Άγκυρα, διότι ενώ ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της γείτονος Γιασάρ Γκιουλέρ βρίσκεται έως και την Κυριακή στην Αθήνα στο πλαίσιο του συνεδρίου της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε σε σωρεία παραβάσεων του FIR Αθηνών, αλλά και στον Εθνικό εναέριο χώρο.

Στον Ελληνικό ουρανό έκαναν την εμφάνισή τους πέντε αεροσκάφη κατασκοπείας και ηλεκτρονικού πολέμου CN-235, ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας ATR-72 και πέντε ελικόπτερα. Οι παραβάσεις του FIR Αθηνών έφτασαν τις 18 και οι παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου τις 3, ημέρα Σάββατο- που οι Τούρκοι συνήθως δεν βρίσκονται καν στις αεροπορικές βάσεις- και με τον Αρχηγό των τουρκικών Δυνάμεων στην Αθήνα.

Γι’ αυτές τις παραβιάσεις αλλά και τις προγενέστερες η πάγια στάση του Ποντίου Πιλάτου από το ΝΑΤΟ επαναλήφθηκε ξανά στο κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών που διεξήχθη το συνέδριο της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ καθώς ο πρόεδρος της επιτροπής, Ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ ερωτηθείς από συνάδελφο για την τακτική της Τουρκίας, να παραβιάζει τον Ελληνικό ουρανό και να προχωρά κι ένα βήμα παραπάνω σε υπερπτήσεις, ο Ναύαρχος απάντησε ότι «Δεν είναι θέμα του ΝΑΤΟ αλλά ένα θέμα μεταξύ δύο χωρών. Υπάρχουν διαφορές απόψεως μεταξύ δύο μελών του ΝΑΤΟ δεν είναι δουλειά του ΝΑΤΟ να απαντήσει.»

Το σκηνικό έντασης στην Κρήτη

 

Με τον Τούρκο στρατηγό στην Αθήνα τα τουρκικά πλοία χωρισμένα σε ομάδες όπως λένε στρατιωτικές πηγές κατευθύνθηκαν προς την περιοχή του Καστελόριζου, που εκεί η Τουρκία έχει εξαγγείλει άσκηση αλλά υπάρχει και παρουσία ερευνητικού της γείτονος του Yunus.

Η φρεγάτα ΜΕΚΟ Oruc Reis ανοίχτηκε προς την Κρήτη με εντολή την παρεμπόδιση του ερευνητικού σημαίας Μάλτας Nautica Geo. Η παρενοχλήσεις μέσω ασυρμάτου, μια πρακτική που έχει υιοθετήσει η Άγκυρα και στο παρελθόν κατά τη διάρκεια παρενοχλήσεων στη Μεσόγειο και σε Γαλλική φρεγάτα, ήταν εύλογο πως θα προκαλούσε την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, με τον Έλληνα υπουργό Νίκο Δένδια να ομιλεί για μια ενέργεια παντελώς απαράδεκτη.

Την ίδια στιγμή πάντως το Ελληνικό Επιτελείο κράτησε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους επιβεβαιώνοντας εμμέσως την παρενόχληση, μόνο ύστερα από την είδηση του Ελληνικού διαβήματος στην Τουρκία.

Πληροφορίες κάνουν λόγω για μικρή συγκέντρωση δυνάμεων στ’ ανατολικά της Κρήτης που παρακολουθούν οποιαδήποτε τουρκική κίνηση.

Και βέβαια ενδιαφέρον έχει τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες διότι το ερευνητικό Nautica Geo το οποίο ήδη πλέει σε Διεθνή ύδατα εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, θα συνεχίσει την επιστημονική του δράση ολοένα και πιο μακριά από τις ακτές στην ανοιχτή θάλασσα προς τη Μεσόγειο και την Κύπρο.

Το πλήρωμά του δεν έδωσε σημασία στις κλήσεις και υποδείξεις των Τούρκων από τον ασύρματο να μην συνεχίσουν τις έρευνες τους και ενημέρωσε τις Ελληνικές αρχές γι’ αυτά τα γεγονότα.

Η τουρκική παραβατική συμπεριφορά γίνεται εξ’ αρχής των ερευνών σε μια προσπάθεια να πληγώσει τον άξονα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα σε Αθήνα- Λευκωσία- Τελ Αβιβ. Και μάλιστα αυτή η εξέλιξη με τη νέα έκνομη ενέργεια της Άγκυρας έρχεται παράλληλη με τα μηνύματα και συμπεράσματα της συνεδρίασης του ΝΑΤΟ στην Αθήνα, τα οποία ομιλούν για σταθερότητα, συνεργασία, συνοχή και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο ώστε ν’ αντιμετωπίζονται όλες οι σύγχρονες απειλές.

Πηγή: Hellasjournal