Ελληνικά όπλα στην Ουκρανία - Οι αντιδράσεις στην Ελλάδα και τα σχόλια του γερμανικού τύπου

 
BMP-1

Ενημερώθηκε: 01/06/22 - 11:59

Στην ανακοίνωση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς για ανταλλαγή οπλικών συστημάτων με την Ελλάδα με στόχο τη στήριξη της Ουκρανίας αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος. Μια εξέλιξη - απόφαση που είναι στο επίκεντρο της συζήτησης στη χώρα μας για δύο λόγους: Έγινε γνωστό από τον Σολτς και όχι από τον Έλληνα πρωθυπουργό ή το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά και την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το περιεχόμενο της συμφωνίας αλλά και τον λόγο για τον οποίο αυτή ανακοινώθηκε από τον Γερμανό καγκελάριο, χωρίς να έχει υπάρξει ενημέρωση από μέρους της κυβέρνησης. Με τις ανακοινώσεις τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν ενημέρωση για το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας.

Τι γράφει ο γερμανικός Τύπος

«Θα διαθέσουμε γερμανικά τεθωρακισμένα» στην Ελλάδα, ήταν η ανακοίνωση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, μετά τη συνάντησή που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως σημειώνει το Spiegel Online: «Ανέφερε ότι συνομίλησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό σχετικά με μια συμφωνία βασισμένη στην ήδη υπάρχουσα συμφωνία ανταλλαγής οπλικών συστημάτων με την Τσεχία. Αντίστοιχες συνομιλίες αναμένονται και με την Πολωνία. Σχετικά με την σχεδιαζόμενη πλέον ανταλλαγή οπλικών συστημάτων με την Ελλάδα, στόχος είναι η υποστήριξη της Ουκρανίας με όπλα από τα αποθέματα του Συμφώνου της Βαρσοβίας (…) Η γερμανική κυβέρνηση έχει δηλώσει την πρόθεσή της να παραδώσει βαρέα όπλα στην Ουκρανία, έχει όμως επικριθεί τόσο από την Ουκρανία όσο και από την αντιπολίτευση για διστακτικότητα».

H ιστοσελίδα tagesschau.de του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης προσθέτει: «Ο καγκελάριος δεν έχει δώσει ακόμη σαφείς λεπτομέρειες, είπε ωστόσο ότι και με την Ελλάδα σχεδιάζεται κάτι αντίστοιχο με την προγραμματισμένη ανταλλαγή οπλικών συστημάτων με την Τσεχία. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν σοβιετικά τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού τύπου BMP-1. Έτσι θα μπορούσαν αντ' αυτών να παραλάβουν γερμανικά τεθωρακισμένα τύπου Marder.»

Στην περίπτωση της Τσεχίας, συμφωνήθηκε με τη Γερμανία, η παράδοση 15 γερμανικών τεθωρακισμένων Leopard-2, «ως αποζημίωση για τον βαρύ οπλισμό από σοβιετικά αποθέματα διέθεσε η Τσεχία στην Ουκρανία». Τα τσεχικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για σοβιετικά τεθωρακισμένα τύπου Τ-72 αλλά και για τεθωρακισμένα τύπου BMP-1 όπως και για οβιδοβόλα τύπου Dana. Το δημοσίευμα σημειώνει: «Ο ελληνικός στρατός διαθέτει επίσης σοβιετικά τεθωρακισμένα BMP-1. Και η ελληνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα ασκήσει πίεση για περισσότερη υποστήριξη από τους νατοϊκούς εταίρους».

Για το ίδιο θέμα και η Zeit Online αναφέρει μεταξύ άλλων: «Σύμφωνα με πληροφορίες του ουκρανικού στρατού, η Ρωσία χρησιμοποιεί τον συγκεκριμένο τύπο τεθωρακισμένου (ΒΜP-1) που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 60».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ