Εμανουέλ Μακρόν: Ανοίγει πόλεμο με τους δημοσιογράφους - Τους έδιωξε από το Προεδρικό Μέγαρο

Εμανουέλ Μακρόν: Ανοίγει πόλεμο με τους δημοσιογράφους - Τους έδιωξε από το Προεδρικό Μέγαρο
Ενημερώθηκε: 19/05/17 - 15:07

Μια νέα εποχή ξεκίνησε στην Γαλλία με την εκλογή του νέου τη Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ένα από τα πράγματα που έκανε ήταν να ανοίξει«πόλεμο» με τους δημοσιογράφους, διώχνοντας τους από το Προεδρικό Μέγαρο.

Ο νέος Γάλλος πρόεδρος σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα θέλει να διοικήσει την χώρα σαν επιχείρηση, «ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ προετοιμάζει 'μια οδηγία για τη μέθοδο εργασίας ώστε να υπάρξει το μάξιμουμ αποτελεσματικότητας της κυβερνητικής δράσης'» αναφέρουν.

Οι υπουργοί -τους οποίους ο Μακρόν θέλει πραγματικούς «επικεφαλής διοίκησης»- θα αξιολογούνται. Οσο για τα ανώτερα στελέχη του δημοσίου, όπως είχε ανακοινωθεί στην προεκλογική εκστρατεία, «θα εξετάζονται, θα ανανεώνονται ή θα αλλάζουν» στις επόμενες εβδομάδες.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε κυνήγι μαγισσών», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Christophe Castaner. Πρόκειται για ζήτημα εμπιστοσύνης και αποτελεσματικότητας, πρόσθεσε.

Σε κάθε περίπτωση, οι δημοσιογράφοι δεν θα μπορούν να πηγαινοέρχονται στο προεδρικό μέγαρο και η επικοινωνία θα είναι αυστηρά ελεγχόμενη.

Το μέτρο αυτό ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στα γαλλικά ΜΜΕ, με αποτέλεσμα σήμερα να κυκλοφορεί σε περίπου 15 εφημερίδες, πρακτορεία ειδήσεων και σωματεία δημοσιογράφων, τεχνικών και φωτογράφων μια ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Δεν αποκλείουμε κανέναν. Αντίθετα, έχουμε την πρόθεση να ανοίξουμε το παιχνίδι σε εξειδικευμένους συντάκτες, ανάλογα με το θέμα που θα έχει η κάθε περιοδεία. Η πρόσβαση στον πρόεδρο δεν ανήκει μόνο σε κάποιους συντάκτες πολιτικούς», δήλωσε ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Μακρόν, Sylvain Fort. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι κατανοεί την πολεμική. «Ισως γίνεται γιατί ορισμένοι πολιτικοί συντάκτες νιώθουν ότι μπαίνουν στην άκρη. Αλλάζουμε τις συνήθειες».

Πάντως, από την ημέρα ορκωμοσίας του Εμανουέλ Μακρόν τα πράγματα έχουν σκληρύνει για τους Γάλλους δημοσιογράφους: δύσκολα κάποιος μπορούσε να πάρει κάρτα εισόδου, ελάχιστοι φωτογράφοι μπόρεσαν να εισέλθουν στο κτίριο και η ομάδα Μακρόν δεν αντάλλαξε λέξη με τους συντάκτες.Πηγή: Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να διοικήσει τη Γαλλία σαν επιχείρηση -Πέταξε έξω από το προεδρικό τους δημοσιογράφους [εικόνες] | iefimerida.gr ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εμανουέλ Μακρόν: Ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας ορκίστηκε (ΦΩΤΟ)