Επεκτείνει τις επιχειρησεις το Ισραήλ: Δεκάδες ισραηλινά άρματα μάχης εισήλθαν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

 
israel-tanks-gaza

Ενημερώθηκε: 04/12/23 - 12:35

Δεκάδες άρματα μάχης, οχήματα μεταφοράς προσωπικού και εκσκαφείς του Ισραήλ εισήλθαν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στο ύψος της Χαν Γιούνις, δήλωσαν σήμερα αυτόπτες μάρτυρες στο AFP.

Ο 59χρονος Αμίν Αμπού Χόλα δήλωσε ότι τα ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα έχουν πλέον εισέλθει "σε βάθος δύο χιλιομέτρων" στη νότια Λωρίδα της Γάζας, στο χωριό αλ Καράρα, βορειοανατολικά της Χαν Γιούνις.

"Τα άρματα μάχης βρίσκονται πλέον στον δρόμο Σαλαχεντίν", που εκτείνεται από τη βόρεια ως τη νότια Λωρίδα της Γάζας, σημείωσε από την πλευρά του ο 34χρονος Μοάζ Μοχάμεντ.

Σύγχυση με τους χάρτες

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε εκ νέου τους κατοίκους της Γάζας να εκκενώσουν περίπου 20 περιοχές στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, αναρτώντας χάρτη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με βέλη που δείχνουν περιοχές νοτιότερα όπου καλούνται να κατευθυνθούν οι πολίτες.

Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά Unicef, Τζέιμς Ελντερ, αναφερόμενος στην κλιμάκωση της ισραηλινής επίθεσης, ανέφερε ότι δεν βρίσκει πλέον τρόπο για να περιγράψει τη φρίκη, με θύματα παιδιά στη Γάζα, καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται.

Ο ίδιος έκανε λόγο για τον χειρότερο βομβαρδισμό από την έναρξη του πολέμου στη νότια Γάζα και εκτίμησε ότι πέφτουν βόμβες «κάθε 10 λεπτά».

Το Ισραήλ «δεν προειδοποιεί αποτελεσματικά» τους πολίτες της Γάζας, δήλωσε από την πλευρά της στο BBC η Σάρι Μπασί, επικεφαλής προγράμματος στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Ισραήλ επανέλαβε την επίθεση στο έδαφος, καθώς και τις αεροπορικές επιδρομές, «χωρίς να λαμβάνονται επαρκείς προφυλάξεις για την προστασία των αμάχων», πρόσθεσε η ίδια.

«Κάλεσε τους ανθρώπους να φύγουν, ενώ δεν υπάρχει ασφαλές μέρος για να κατευθυνθούν, ούτε ασφαλής τρόπος για να φτάσουν εκεί» και εξέδωσε «μη αποτελεσματική προειδοποίηση», όπως τόνισε.

«Ο ισραηλινός στρατός ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χάρτες, καλώντας τους ανθρώπους που δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα ή διαδίκτυο να σαρώσουν με κάποιο τρόπο κώδικα για να δουν πού πρέπει να κατευθυνθούν και αργότερα διόρθωσαν τους χάρτες, επειδή ήταν λάθος», σημείωσε.

«Υπάρχουν αναφορές για ανθρώπους που σκοτώθηκαν, καθώς προσπαθούσαν να μετακινηθούν. Συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές στις περιοχές όπου ο ισραηλινός στρατός είπε στους ανθρώπους να μετακινηθούν. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ούτε δήλωση που να διασφαλίζει ότι, αν οι άνθρωποι μετακινηθούν σε αυτές τις περιοχές, δεν θα χτυπηθούν από βομβες», ανέφερε η Μπασί.

«Τρέχουν για να ξεφύγουν από τις βόμβες»

Η Μέλανι Γουόρντ, επικεφαλής της ανθρωπιστικής οργάνωσης Medical Aid for Palestinians, δήλωσε ότι ο χάρτης ζωνών εκκένωσης του Ισραήλ για τους κατοίκους της Γάζας προκαλεί σύγχυση και πανικό.

«Δεν μπορώ να περιγράψω τον φόβο, τον πανικό και τη σύγχυση που προκαλούν οι ισραηλινοί χάρτες στους πολίτες στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού μου. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να τρέχουν από μέρος σε μέρος για να προσπαθήσουν να ξεφύγουν από τις βόμβες του Ισραήλ, ούτε το διεθνές δίκαιο προβλέπει κάτι τέτοιο», ανέφερε η Γουόρντ σε ανάρτησή της στο Χ την Κυριακή.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι εισήγαγε χάρτη ο οποίος χωρίζει τη Γάζα σε περισσότερες από 600 ζώνες, για να μπορέσουν οι κάτοικοι «να προσανατολιστούν, να κατανοήσουν τις οδηγίες και να απομακρυνθούν από συγκεκριμένα σημεία για την ασφάλειά τους, αν χρειαστεί».

Αξιωματούχος του ΟΗΕ στη Γάζα ανακοίνωσε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν πλέον ασφαλείς τοποθεσίες όπου θα μπορούσαν να καταφύγουν. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 1,8 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας έχουν πλέον εκτοπιστεί.

«Δεν προσπαθούμε να εκτοπίσουμε κανένα»

«Ζητήσαμε από τους αμάχους να εκκενώσουν το πεδίο της μάχης και προβλέψαμε καθορισμένη ανθρωπιστική ζώνη εντός της Λωρίδας της Γάζας», εξήγησε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Τζόναθαν Κονρίκους.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχει περιορισμένος χώρος και περιορισμένη πρόσβαση και για αυτό είναι τόσο σημαντικό να υπάρχει συμμετοχή και υποστήριξη των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων», πρόσθεσε.

Ο Κονρίκους δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ δεν προσπαθεί να αναγκάσει τους κατοίκους της Γάζας να φύγουν στην Αίγυπτο. «Δεν προσπαθήσαμε να αναγκάσουμε κανέναν να φύγει από εκεί. Η Αίγυπτος ήταν πολύ ξεκάθαρη για το ποια είναι η θέση της, δεν το θέλει αυτό», όπως τόνισε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ