Επεκτείνεται η συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας - «Σπάνε» το όριο του Χαρκόβου για τις επιθέσεις στη Ρωσία

 
ψψ

Ενημερώθηκε: 20/06/24 - 22:16

Αλλαγή πολιτικής από τις ΗΠΑ, οι οποίες επέκτειναν τη συμφωνία τους με την Ουκρανία, δίνοντάς τους το πράσινο φως να χτυπήσουν πάνω από τα σύνορα εντός της ρωσικής επικράτειας, οπουδήποτε οι ρωσικές δυνάμεις επιδίδονται σε διασυνοριακές επιθέσεις στην Ουκρανία και όχι μόνο στην περιοχή του Χαρκόβου όπως είχε καθοριστεί προηγουμένως.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε στο PBS News τη Δευτέρα ότι η συμφωνία με την Ουκρανία να χτυπήσουν στη Ρωσία εκτείνεται οπουδήποτε οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να εισβάλουν.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ταγματάρχης Τσάρλι Ντιτζ δήλωσε από την πλευρά του ότι οι ΗΠΑ «συμφώνησαν να επιτρέψουν στην Ουκρανία να εκτοξεύσει όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ στη Ρωσία πέρα ​​από το σημείο όπου οι ρωσικές δυνάμεις έρχονται να επιχειρήσουν να καταλάβουν το ουκρανικό έδαφος».

Όπως μεταδίδει το CNNi, η απόφαση σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στον περιορισμένο χαρακτήρα της συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε την άδεια στην Ουκρανία τον Μάιο να πραγματοποιήσει περιορισμένα πλήγματα εντός της Ρωσίας με όπλα που παρείχαν οι ΗΠΑ, αλλά τα περιόρισε κυρίως στα σύνορα στην περιοχή του Χαρκόβου, αφού οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μια νέα επίθεση εκεί.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγή πολιτικής, λέγοντας στους δημοσιογράφους στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ότι υπήρξαν «ορισμένοι τομείς» όπου οι ΗΠΑ έδωσαν το πράσινο φως σε πολιτικές που προηγουμένως ήταν απρόθυμες να εγκρίνουν.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε επίσης να επιτραπεί στην Ουκρανία μεγαλύτερη ευελιξία να πλήξει τη Ρωσία, λέγοντας την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουκρανία «έχει το δικαίωμα να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους σε ρωσικό έδαφος».

Ο Στόλτενμπεργκ ρωτήθηκε συγκεκριμένα για το ότι επιτρέπεται στους Ουκρανούς να χρησιμοποιούν F-16 για να πυροβολούν σε ρωσικό έδαφος ή εναέριο χώρο όταν ολοκληρωθεί η εκπαίδευσή τους στα αεροσκάφη.

«Επομένως, δεν θα υπεισέλθω σε κάθε επιχειρησιακή πτυχή αυτού, αλλά θα πω μόνο ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους στο ρωσικό έδαφος προς τα δεξιά για αυτοάμυνα, και έχουμε το δικαίωμα να τους υποστηρίξουμε στην άμυνά τους», είπε.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τα συστήματα αεράμυνας που παρέχονται από τις ΗΠΑ για να εκτοξεύσει πυρά σε ρωσικά αεροπλάνα έξω από τον ρωσικό εναέριο χώρο, εάν ετοιμάζονται να εκτοξεύσουν στον ουκρανικό εναέριο χώρο.

«Δεν υπήρξε ποτέ περιορισμός στους Ουκρανούς στο να καταρρίψουν εχθρικά αεροσκάφη, ακόμα και αν αυτά τα αεροσκάφη δεν βρίσκονται απαραίτητα στον ουκρανικό εναέριο χώρο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι αυτόν τον μήνα. «Εννοώ ότι μπορούν να καταρρίψουν ρωσικά αεροπλάνα που αποτελούν επικείμενη απειλή. Και το κάνουν από την αρχή του πολέμου», πρόσθεσε.

Πηγή: cnn.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ