Επικίνδυνη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολη - Πώς θα αντιδράσει η Χεζμπολάχ στην εξόντωση του υπαρχηγού της Χαμάς;

 
salehalarouri

Ενημερώθηκε: 02/01/24 - 23:17

Κίνδυνος επικίνδυνης ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, καθώς ισραηλινό drone πραγματοποίησε επίθεση στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, σε μέρος το οποίο θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολάχ. Από την επίθεση σκοτώθηκαν έξι άτομα. Μεταξύ των νεκρών είναι ένα εκ των ηγετικών στελεχών της Χαμάς, ο Σάλεχ αλ Αρούρι, δεύτερος στην ιεραρχία του κινήματος μετά τον Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος νωρίτερα δήλωνε έτοιμος να συγκυβερνήσει με τη Φατάχ στα παλαιστινιακά εδάφη.

Η εξάλειψη του υπαρχηγού της Χαμάς, στη Βυρητό, στην έδρα της Χεζμπολάχ, ίσως είναι η θρυαλλίδα εξελίξεων. Αυξάνονται πλέον οι φόβοι, αν όχι για ευρύτερη περιφερειακή ανάφλεξη, σίγουρα για κλιμάκωση και διεύρυνση του βόρειου Μετώπου πέρα από τα στενά γεωγραφικά όρια της Λωρίδας της Γάζας.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ, ειδικά τις τελευταίες ημέρες έχει ανεβάσει τους τόνους απέναντι στη Χεζμπολάχ. Μάλιστα, το Ισραήλ, πριν λίγες ημέρες, κάλεσε την ίδια την κυβέρνηση του Λιβάνου να συγκρατήσει τη Χεζμπολάχ, διότι διαφορετικά θα υποστεί τις συνέπειες.

Πλέον τα ερωτήματα που τίθενται προκαλούν ανησυχία.

– Θα εντείνει η Χεζμπολάχ τις επιθέσεις της κατά των Ισραηλινών;

– Θα σπεύσει το Ιράν να στηρίξει τους σιιίτες του Λιβάνου που αποτελούν άλλωστε και το, υπό μια έννοια, προκεχωρημένο φυλάκιο της Τεχεράνης έναντι του Ισραήλ;

– Μπορεί το Ισραήλ να προχωρήσει σε χερσαίες επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ, εντός των συνόρων του Λιβάνου, εάν ενταθεί το εναντίον του σφυροκόπημα από την άλλη πλευρά των συνόρων;

– Μπορεί η ένταση να κορυφωθεί τώρα, πέρα από τη Γάζα, και στην πολύπαθη Δυτική Οχθη από όπου προερχόταν ο γεννηθείς στη Ραμάλα αλ-Αρούρι; (Η ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής έσπευσε, πάντως, να καταδικάσει την επίθεση στον αλ-Αρούρι.)

Αυτά είναι κάποια από τα βασικά ερωτήματα, πια, δεδομένων των εξελίξεων.

Σε κάθε περίπτωση, πάρα πολλά θα εξαρτηθούν πια από την αντίδραση της Χεζμπολάχ. Ο ίδιος ο Νασράλα είχε, πάντως, απειλήσει στο παρελθόν να βομβαρδίσει ακόμη και το Τελ Αβίβ εάν η οργάνωσή του χτυπηθεί στην έδρα της. «Οποιαδήποτε δολοφονία σε λιβανέζικο έδαφος, Λιβανέζου, Παλαιστίνιου, Ιρανού ή Σύρου, πρόκειται να λάβει ισχυρή απάντηση», είχε δηλώσει τον περασμένο Αύγουστο.

Το πιο άμεσο αποτέλεσμα είναι, όπως μετέδωσε το δίκτυο Αλ Τζαζίρα, ότι μετά τη δολοφονία, η Χαμάς «παγώνει» τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων.

Ποιος ήταν ο 57χρονος Σάλεχ αλ Αρούρι

Γεννηθείς το 1966 στην Άρουρα της Δυτικής Όχθης, ο Σάλεχ αλ Αρούρι ήταν μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς από το 2010 και δεύτερος στην ιεραρχία του κινήματος μετά τον Ισμαήλ Χανίγια από το 2017. Ήταν επίσης ο ηγέτης της Χαμάς στη Δυτική Όχθη και είχε κατηγορηθεί από το Ισραήλ ως «εγκέφαλος» πολλών επιθέσεων.

Είχε περάσει συνολικά περισσότερα από 20 χρόνια σε ισραηλινές φυλακές και το 2010 απελάθηκε στη Συρία, όπου έμεινε για τρία χρόνια προτού ταξιδέψει στην Τουρκία και τα τελευταία χρόνια είχε εγκατασταθεί στον Λίβανο.

Τον περασμένο μήνα, ο αλ Αρούρι είχε δηλώσει στο δίκτυο Al Jazeera ότι η Χαμάς δεν επρόκειτο να προχωρήσει νέες απελευθερώσεις ομήρων εάν δεν λάβει τέλος η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα.

Τον περασμένο Οκτώβριο, οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν το σπίτι του κοντά στη Ραμάλα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ τον είχε επικηρύξει ήδη από το 2015 ως «τρομοκράτη» με το ποσό των 5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Δύο διοικητές των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ μεταξύ των θυμάτων της ισραηλινής επίθεσης στη Βηρυτό

Δύο διοικητές των Ταξιαρχιών Εζεντίν Αλ Κάσαμ, του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, είναι μεταξύ των έξι θυμάτων της ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στη Βηρυτό, κατά την οποία σκοτώθηκε επίσης ο δεύτερος στην ιεραρχία του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, ο Σάλεχ αλ Αρούρι.

Όπως αναφέρει το επίσημο κανάλι της Χαμάς Al-Aqsa TV σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Telegram, ο Σαμίρ Φίντι Άμπου Αμέρ και ο Αζάμ αλ Άκρα Άμπου Αμάρ βρήκαν τον θάνατο από το ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

Ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής καταδικάζει τη δολοφονία του δεύτερου στην ιεραρχία της Χαμάς

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγιεχ καταδίκασε σήμερα "τη δολοφονία" του δεύτερου στην ιεραρχία της Χαμάς σε πλήγμα που αποδόθηκε στο Ισραήλ κοντά στη Βηρυτό, προειδοποιώντας για τις συνέπειες "αυτού του εγκλήματος".

Παρότι η Χαμάς και η Παλαιστινιακή Αρχή είναι σε αντιπαράθεση από το 2007, ο Στάγιεχ "καταδίκασε τη δολοφονία που έλαβε χώρα στο νότιο προάστιο της πρωτεύουσας του Λιβάνου το βράδυ της Τρίτης, όπου σκοτώθηκαν ο Σάλεχ αλ-Αρούρι, ο αντιπρόεδρος του πολιτικού γραφείου του κινήματος Χαμάς, καθώς και δύο από τους συνοδούς του".

Χαρακτήρισε το πλήγμα "έγκλημα που διαπράχθηκε από γνωστούς εγκληματίες" και προειδοποίησε "για τους κινδύνους και τις συνέπειες που θα μπορούσαν να προκύψουν από αυτό", σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

Η δολοφονία του αξιωματούχου της Χαμάς θα πυροδοτήσει ακόμη περισσότερο την αντίσταση κατά του Ισραήλ, δηλώνει η Τεχεράνη

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι η δολοφονία του υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Χαμάς Σάλεχ αλ-Αρούρι σήμερα σε επιδρομή ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στον Λίβανο, θα πυροδοτήσει ακόμη περισσότερο την αντίσταση κατά του Ισραήλ, μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

"Το αίμα του μάρτυρα θα πυροδοτήσει αναμφίβολα άλλη μια έκρηξη στις φλέβες της αντίστασης και το κίνητρο κατά των σιωνιστών κατακτητών, όχι μόνο στην Παλαιστίνη αλλά και στην περιοχή και ανάμεσα σε όλους όσοι αναζητούν την ελευθερία παγκοσμίως", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Κανανί.

Ο εκπρόσωπος καταδίκασε επίσης την παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Λιβάνου από "το επιθετικό σιωνιστικό καθεστώς".

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ