Επιμένει η βρετανική κυβέρνηση πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο

 
γλυπτα

Ενημερώθηκε: 18/01/23 - 18:46

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο ανήκουν νομίμως στους επιτρόπους διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου, που λειτουργούν ανεξάρτητα από την κυβέρνηση», ανέφερε σε απάντηση κοινοβουλευτικής ερώτησης ο Υφυπουργός Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου Στιούαρτ Άντριου.

Επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της κυβέρνησης, ο υφυπουργός πρόσθεσε πως «οι αποφάσεις που αφορούν τη φροντίδα και τη διαχείριση των συλλογών του μουσείου είναι θέμα των επιτρόπων».

Ο κ. Άντριου κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση του Συντηρητικού βουλευτή βορείου Λονδίνου Δρ. Μάθιου Όφορντ για το πώς αποτιμά το αρμόδιο υπουργείο τη δυνητική αξία της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα είτε ως δάνειο είτε μόνιμα.

Ο υφυπουργός επισήμανε πως ο νόμος απαγορεύει τη μόνιμη αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου. Επανέλαβε επίσης τη θέση του μουσείου ότι θα εξέταζε οποιοδήποτε αίτημα για δανεισμό των Γλυπτών στην Ελλάδα, «εφόσον πληρούνταν οι κανονικές συνθήκες για τα δάνεια».

Κατέληξε σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση στηρίζει πλήρως τη θέση που έχουν πάρει οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου και δεν έχει σχέδια να αλλάξει το νόμο».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ