Επίθεση στις Βρυξέλλες: “Οχυρό η Ευρώπη” μετά το μακελειό

 
Επίθεση στις Βρυξέλλες: “Οχυρό η Ευρώπη” μετά το μακελειό

Ενημερώθηκε: 09/04/16 - 22:49

“Κόκκινος” γενικός συναγερμός έχει σημάνει σε ολόκληρη την Ευρώπη μετά το αιματοκύλισμα στο αεροδρόμιο και το σταθμό του μετρό στην καρδιά των Βρυξελλών. Οι αρχές όλων των κρατών στην Ευρώπη ανακοίνωσαν ότι λαμβάνουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Το Παρίσι ανέβασε το επίπεδο συναγερμού, με προτεραιότητα το αεροδρόμιο ντε Γκωλ. Ο πρόεδρος Ολάντ και ο πρωθυπουργός συγκάλεσαν συνεδρίαση το μεσημέρι με τους υπουργούς Εσωτερικών και Άμυνας για την εξέταση της κατάστασης. Ενισχύθηκαν επίσης τα μέτρα ασφαλείας και στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού, σύμφωνα με πηγή του γαλλικού αεροδρομίου.

Στο Λονδίνο συνγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση ασφαλείας υπό τον πρωθυπουργό. Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα εντείνει τα μέτρα ασφαλείας σε βασικά σημεία σε όλη τη χώρα μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες. Ο Μαρκ Ρόουλι, ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματικός σε θέματα τρομοκρατίας στη Βρετανία, είπε ότι η κίνηση αυτή έχει προληπτικό χαρακτήρα και δεν προκύπτει από συγκεκριμένες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών.

Οι γερμανικές αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Γερμανίας, όπως και τους ελέγχους στα σύνορα με το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας. Εξάλλου μια επιπλέον αστυνομική παρουσία ήταν ευδιάκριτη στο αεροδρόμιο και τον σιδηροδρομικό σταθμό της Φρανκφούρτης σήμερα το πρωί, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Ρόιτερς.

Στην Ολλανδία, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε συνέστησε στους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Βέλγιο μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Ο Ρούτε σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι αυξήθηκαν οι έλεγχοι από την αστυνομία και τον στρατό στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς στη χώρα. Ωστόσο το επίπεδο του συναγερμού για την ασφάλεια στην Ολλανδία δεν αυξήθηκε από τη βαθμίδα στην οποία βρίσκεται σήμερα, αυτή του "σημαντικού" κινδύνου, καθώς η χώρα δεν έχει συγκεκριμένα στοιχεία για μια άμεση απειλή.

Οι αρχές ασφαλείας στη Δανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία έχει ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια και δημόσιους χώρους έπειτα από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στις Βρυξέλλες.

Η αστυνομία της Δανίας ανέφερε πως έχει αυξήσει τις περιπολίες στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης και άλλα κύρια σημεία της πόλης έπειτα από τις φονικές εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και σε ένα σταθμό του μετρό στην πόλη. Οι αρχές της Δανίας είχαν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού αφότου δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις με πυροβολισμούς σε μια εκδήλωση για την ελευθερία της έκφρασης και σε μία συναγωγή στην Κοπεγχάγη πέρυσι τον Φεβρουάριο.

Η αστυνομία στη Σουηδία ανακοίνωσε ότι ενίσχυσε την παρουσία της στα αεροδρόμια και έλαβε επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας σε άλλους δημόσιους χώρους. Ο φινλανδός υπουργός Εσωτερικών Πετέρι Όρπο έγραψε στο Twitter: "Φινλανδοί αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν αυξήσει την επιτήρηση στο αεροδρόμιο Ελσίνκι-Βαντάα".

Ο ολλανδικός στρατός ενίσχυσε την ασφάλεια στα αεροδρόμια και τα σύνορά του μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με μήνυμά του στο Twitter.

Στην Ιταλία, η οποία ανησυχεί ιδιαίτερα για επιθέσεις ήδη από το μακελειό στο Παρίσι, διατάχθηκε ήδη αύξηση των μέτρων ασφαλείας σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, με προτεραιότητα το Fiumicimo της Ρώμης. Στην Ολλανδία, ο στρατός ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια της χώρας όπως και στα σύνορα, κυρίως προς την βελγική πλευρά.

Σε «επανεξέταση των μέτρων ασφαλείας» και στα αεροδρόμια της Ρωσίας θα προχωρήσει η Μόσχα, όπως ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών Μαξίμ Σολόκοφ. Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 35 τραυματίστηκαν από τις δύο εκρήξεις στο κεντρικό αεροδρόμιο των Βρυξελλών, οι οποίες φαίνεται πως προκλήθηκαν από επίθεση καμικάζι.